Povežite se s nama

U fokusu

Stopiran izbor, Jakovljević i dalje v. d.

Objavljeno:

- dana

IZBORI U KAZALIŠTU

Jasna Jakovljević sljedećih šest mjeseci, počevši od 26. siječnja, i dalje će biti v. d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. U proteklih godinu dana, koliko joj je trajao privremeni mandat, Kazališno vijeće nije bilo sposobno provesti natječaj do kraja.

Naime, natječaj za novog intendanta objavljen je na Badnjak 2014., a nije jasno što su čekali tako dugo budući da su znali da Jakovljević ističe mandat 25. siječnja.

Imenovanje, problem

Na sjednici 15. siječnja s tri naspram dva glasa Kazališno vijeće je odlučilo predložiti varaždinskom Gradskom vijeću da nova intendantica bude dugogodišnja voditeljica propagande HNK Vesna Kosec-Torjanac. “Pobijedila je” jedinu protukandidatkinju, Jakovljević, i tada su se javili problemi.
Za Kosec-Torjanac glasala su dva zaposlenika HNK-a, a dobila je i glas jedne članice iz redova onih koje bira politika tj. Gradsko vijeće – Spomenke Dragović (HSLS). Uz Dragović u tom su vijeću kao predsjednica Martina Kučar (SDP) te laburistica Jadranka Lukavečki.

 

Kazališno vijeće znalo je da mandat Jakovljević ističe 25. siječnja. Natječaj je raspisan tek na Badnjak

Odluka Kazališnog vijeća postala je sporna i to zbog činjenice da Dragović ima prebivalište u Trnovcu, što je navodno suprotno sa Statutom kazališta donesenim u siječnju 2014. kada je Dragović već bila u vijeću s tom istom adresom. Nevjerojatno je da se pitanje njenog članstva potegnulo baš za vrijeme izbora intendanta. Isto kao i natječaj, moglo se riješiti i prije. Naime, kako stoji u zaključcima Kazališnog vijeća na web-stranicama HNK, još 19. prosinca su tražili mišljenje Odbora za statutarno-pravna pitanja Grada Varaždina. Taj je zahtjev do predsjednika Odbora Roberta Podolnjaka putovao više od mjesec dana – primio ga je tek 20. siječnja.

– Jasno mi je da je situacija takva već godinu dana. Znači li to da su sve odluke Kazališnog vijeća u tom periodu ništavne? Ne želim ništa prejudicirati, imat ćemo sastanak pred sjednicu Gradskog vijeća početkom veljače – rekao nam je Podolnjak.

Zadovoljan Habuš

Gradonačelnik Goran Habuš je jasan – želi čistu situaciju. – Ne želim da se Varaždin nateže poput drugih gradova s Ministarstvom kulture hoće li nam potvrditi intendanta ili ne. Što se tiče Jakovljević, zadovoljan sam njenim radom jer je počela obnavljati kazalište i ono je steklo nacionalni status – veli Habuš.
Da je Jakovljević izbor gradske vlasti, moglo se čuti proteklih dana. – Ne želim uopće komentirati da mene guraju određene političke strukture. Ja sam ovdje već devet godina i kazalište normalno funkcionira i dobili smo nacionalni status – veli Jakovljević.

Dva klana

Istovremeno, u kazalištu, kako smo doznali, uslijed izbora intendanta zaoštrili su se međuljudski odnosi. Neki od zaposlenika s kojima smo pričali govore o podjelama na dva klana i narušenoj radnoj atmosferi. Za Jakovljević jedni tvrde da loše upravlja budžetom, da premalo koristi domaće glumce te da predstave imaju premalo repriza.
Ima i onih koji smatraju i da Kosec-Torjanac nije dobar izbor.
 Kažu da je javno oklevetala kolegu iz računovodstva u pismu koje je javno objavila na proljeće (u pismu je upozoravala na druge probleme) te je doprinijela narušavanju međuljudskih odnosa. Utužena je za klevetu, ali izvansudskom nagodbom tužba je odbačena jer se Kosec-Torjanac ispričala.
– Meni je žao što je moje pismo otišlo u javnost. Pogriješila sam u jednom podatku što je privuklo pažnju. Žao mi je što se pismo povezuje s izborom intendanta – veli Kosec-Torjanac.

 

Podjela: dio kolektiva zamjera Jakovljević upravljanje budžetom, a dio kolektiva zamjera Kosec-Torjanac što je oklevetala kolegu

I dok Jakovljević poriče da postoje bilo kakvi narušeni odnosi među glumcima, Kosec-Torjanac u svom programu među slabostima kazališta navodi “lošu komunikaciju”.
Gradska vlast sada je dobila novih šest mjeseci da riješi situaciju koju su sami zakomplicirali.
Sigurno je da će tijekom tjedana isplivati nove informacije i novi scenariji sve do sjednice Gradskog vijeća gdje će na kraju i političari sigurno imati puno za reći.

Glumac mjesečno odigra dvije predstave!

na u HNK spušteno je  9,1 milijun kuna.  Za plaće od toga je otišlo 7,1 milijun kuna, a na otplatu zajma više od pola milijuna. Za programsku djelatnost potrošeno je 351.800 kuna gradskog novca. Stalnih zaposlenika ima 65, 9 ima ugovore na određeno, 8 ih  je pred mirovinu. Zajedno ih je 82. Ono što je posebno poražavajuće, ako je vjerovati brojkama u programu Kosec-Torjanac objavljenom na teatar.hr, jest broj predstava koje zaposlenici igraju. – Glumac u varaždinskom kazalištu odigra 2,6 predstava mjesečno. Broj vanjskih suradnika veći je od broja zaposlenih glumaca. U 2013. zaposlenih glumaca bilo je 20, a vanjskih suradnika 34. Moj program se temelji na zaposlenim glumcima, a angažman vanjskih treba svesti na minimum – piše Kosec-Torjanac. Do nas je došla i informacija da je Jakovljević probila budžet za 2014. za 400.000 kuna. Gradonačelnik Habuš za to samo veli : “Ako je to točno minus se da prebaciti u sljedeće razdoblje”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje