Povežite se s nama

U fokusu

Stopiran izbor, Jakovljević i dalje v. d.

Objavljeno:

- dana

IZBORI U KAZALIŠTU

Jasna Jakovljević sljedećih šest mjeseci, počevši od 26. siječnja, i dalje će biti v. d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. U proteklih godinu dana, koliko joj je trajao privremeni mandat, Kazališno vijeće nije bilo sposobno provesti natječaj do kraja.

Naime, natječaj za novog intendanta objavljen je na Badnjak 2014., a nije jasno što su čekali tako dugo budući da su znali da Jakovljević ističe mandat 25. siječnja.

Imenovanje, problem

Na sjednici 15. siječnja s tri naspram dva glasa Kazališno vijeće je odlučilo predložiti varaždinskom Gradskom vijeću da nova intendantica bude dugogodišnja voditeljica propagande HNK Vesna Kosec-Torjanac. “Pobijedila je” jedinu protukandidatkinju, Jakovljević, i tada su se javili problemi.
Za Kosec-Torjanac glasala su dva zaposlenika HNK-a, a dobila je i glas jedne članice iz redova onih koje bira politika tj. Gradsko vijeće – Spomenke Dragović (HSLS). Uz Dragović u tom su vijeću kao predsjednica Martina Kučar (SDP) te laburistica Jadranka Lukavečki.

 

Kazališno vijeće znalo je da mandat Jakovljević ističe 25. siječnja. Natječaj je raspisan tek na Badnjak

Odluka Kazališnog vijeća postala je sporna i to zbog činjenice da Dragović ima prebivalište u Trnovcu, što je navodno suprotno sa Statutom kazališta donesenim u siječnju 2014. kada je Dragović već bila u vijeću s tom istom adresom. Nevjerojatno je da se pitanje njenog članstva potegnulo baš za vrijeme izbora intendanta. Isto kao i natječaj, moglo se riješiti i prije. Naime, kako stoji u zaključcima Kazališnog vijeća na web-stranicama HNK, još 19. prosinca su tražili mišljenje Odbora za statutarno-pravna pitanja Grada Varaždina. Taj je zahtjev do predsjednika Odbora Roberta Podolnjaka putovao više od mjesec dana – primio ga je tek 20. siječnja.

– Jasno mi je da je situacija takva već godinu dana. Znači li to da su sve odluke Kazališnog vijeća u tom periodu ništavne? Ne želim ništa prejudicirati, imat ćemo sastanak pred sjednicu Gradskog vijeća početkom veljače – rekao nam je Podolnjak.

Zadovoljan Habuš

Gradonačelnik Goran Habuš je jasan – želi čistu situaciju. – Ne želim da se Varaždin nateže poput drugih gradova s Ministarstvom kulture hoće li nam potvrditi intendanta ili ne. Što se tiče Jakovljević, zadovoljan sam njenim radom jer je počela obnavljati kazalište i ono je steklo nacionalni status – veli Habuš.
Da je Jakovljević izbor gradske vlasti, moglo se čuti proteklih dana. – Ne želim uopće komentirati da mene guraju određene političke strukture. Ja sam ovdje već devet godina i kazalište normalno funkcionira i dobili smo nacionalni status – veli Jakovljević.

Dva klana

Istovremeno, u kazalištu, kako smo doznali, uslijed izbora intendanta zaoštrili su se međuljudski odnosi. Neki od zaposlenika s kojima smo pričali govore o podjelama na dva klana i narušenoj radnoj atmosferi. Za Jakovljević jedni tvrde da loše upravlja budžetom, da premalo koristi domaće glumce te da predstave imaju premalo repriza.
Ima i onih koji smatraju i da Kosec-Torjanac nije dobar izbor.
 Kažu da je javno oklevetala kolegu iz računovodstva u pismu koje je javno objavila na proljeće (u pismu je upozoravala na druge probleme) te je doprinijela narušavanju međuljudskih odnosa. Utužena je za klevetu, ali izvansudskom nagodbom tužba je odbačena jer se Kosec-Torjanac ispričala.
– Meni je žao što je moje pismo otišlo u javnost. Pogriješila sam u jednom podatku što je privuklo pažnju. Žao mi je što se pismo povezuje s izborom intendanta – veli Kosec-Torjanac.

 

Podjela: dio kolektiva zamjera Jakovljević upravljanje budžetom, a dio kolektiva zamjera Kosec-Torjanac što je oklevetala kolegu

I dok Jakovljević poriče da postoje bilo kakvi narušeni odnosi među glumcima, Kosec-Torjanac u svom programu među slabostima kazališta navodi “lošu komunikaciju”.
Gradska vlast sada je dobila novih šest mjeseci da riješi situaciju koju su sami zakomplicirali.
Sigurno je da će tijekom tjedana isplivati nove informacije i novi scenariji sve do sjednice Gradskog vijeća gdje će na kraju i političari sigurno imati puno za reći.

Glumac mjesečno odigra dvije predstave!

na u HNK spušteno je  9,1 milijun kuna.  Za plaće od toga je otišlo 7,1 milijun kuna, a na otplatu zajma više od pola milijuna. Za programsku djelatnost potrošeno je 351.800 kuna gradskog novca. Stalnih zaposlenika ima 65, 9 ima ugovore na određeno, 8 ih  je pred mirovinu. Zajedno ih je 82. Ono što je posebno poražavajuće, ako je vjerovati brojkama u programu Kosec-Torjanac objavljenom na teatar.hr, jest broj predstava koje zaposlenici igraju. – Glumac u varaždinskom kazalištu odigra 2,6 predstava mjesečno. Broj vanjskih suradnika veći je od broja zaposlenih glumaca. U 2013. zaposlenih glumaca bilo je 20, a vanjskih suradnika 34. Moj program se temelji na zaposlenim glumcima, a angažman vanjskih treba svesti na minimum – piše Kosec-Torjanac. Do nas je došla i informacija da je Jakovljević probila budžet za 2014. za 400.000 kuna. Gradonačelnik Habuš za to samo veli : “Ako je to točno minus se da prebaciti u sljedeće razdoblje”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje