Povežite se s nama

U fokusu

Stopiran izbor, Jakovljević i dalje v. d.

Objavljeno:

- dana

IZBORI U KAZALIŠTU

Jasna Jakovljević sljedećih šest mjeseci, počevši od 26. siječnja, i dalje će biti v. d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. U proteklih godinu dana, koliko joj je trajao privremeni mandat, Kazališno vijeće nije bilo sposobno provesti natječaj do kraja.

Naime, natječaj za novog intendanta objavljen je na Badnjak 2014., a nije jasno što su čekali tako dugo budući da su znali da Jakovljević ističe mandat 25. siječnja.

Imenovanje, problem

Na sjednici 15. siječnja s tri naspram dva glasa Kazališno vijeće je odlučilo predložiti varaždinskom Gradskom vijeću da nova intendantica bude dugogodišnja voditeljica propagande HNK Vesna Kosec-Torjanac. “Pobijedila je” jedinu protukandidatkinju, Jakovljević, i tada su se javili problemi.
Za Kosec-Torjanac glasala su dva zaposlenika HNK-a, a dobila je i glas jedne članice iz redova onih koje bira politika tj. Gradsko vijeće – Spomenke Dragović (HSLS). Uz Dragović u tom su vijeću kao predsjednica Martina Kučar (SDP) te laburistica Jadranka Lukavečki.

 

Kazališno vijeće znalo je da mandat Jakovljević ističe 25. siječnja. Natječaj je raspisan tek na Badnjak

Odluka Kazališnog vijeća postala je sporna i to zbog činjenice da Dragović ima prebivalište u Trnovcu, što je navodno suprotno sa Statutom kazališta donesenim u siječnju 2014. kada je Dragović već bila u vijeću s tom istom adresom. Nevjerojatno je da se pitanje njenog članstva potegnulo baš za vrijeme izbora intendanta. Isto kao i natječaj, moglo se riješiti i prije. Naime, kako stoji u zaključcima Kazališnog vijeća na web-stranicama HNK, još 19. prosinca su tražili mišljenje Odbora za statutarno-pravna pitanja Grada Varaždina. Taj je zahtjev do predsjednika Odbora Roberta Podolnjaka putovao više od mjesec dana – primio ga je tek 20. siječnja.

– Jasno mi je da je situacija takva već godinu dana. Znači li to da su sve odluke Kazališnog vijeća u tom periodu ništavne? Ne želim ništa prejudicirati, imat ćemo sastanak pred sjednicu Gradskog vijeća početkom veljače – rekao nam je Podolnjak.

Zadovoljan Habuš

Gradonačelnik Goran Habuš je jasan – želi čistu situaciju. – Ne želim da se Varaždin nateže poput drugih gradova s Ministarstvom kulture hoće li nam potvrditi intendanta ili ne. Što se tiče Jakovljević, zadovoljan sam njenim radom jer je počela obnavljati kazalište i ono je steklo nacionalni status – veli Habuš.
Da je Jakovljević izbor gradske vlasti, moglo se čuti proteklih dana. – Ne želim uopće komentirati da mene guraju određene političke strukture. Ja sam ovdje već devet godina i kazalište normalno funkcionira i dobili smo nacionalni status – veli Jakovljević.

Dva klana

Istovremeno, u kazalištu, kako smo doznali, uslijed izbora intendanta zaoštrili su se međuljudski odnosi. Neki od zaposlenika s kojima smo pričali govore o podjelama na dva klana i narušenoj radnoj atmosferi. Za Jakovljević jedni tvrde da loše upravlja budžetom, da premalo koristi domaće glumce te da predstave imaju premalo repriza.
Ima i onih koji smatraju i da Kosec-Torjanac nije dobar izbor.
 Kažu da je javno oklevetala kolegu iz računovodstva u pismu koje je javno objavila na proljeće (u pismu je upozoravala na druge probleme) te je doprinijela narušavanju međuljudskih odnosa. Utužena je za klevetu, ali izvansudskom nagodbom tužba je odbačena jer se Kosec-Torjanac ispričala.
– Meni je žao što je moje pismo otišlo u javnost. Pogriješila sam u jednom podatku što je privuklo pažnju. Žao mi je što se pismo povezuje s izborom intendanta – veli Kosec-Torjanac.

 

Podjela: dio kolektiva zamjera Jakovljević upravljanje budžetom, a dio kolektiva zamjera Kosec-Torjanac što je oklevetala kolegu

I dok Jakovljević poriče da postoje bilo kakvi narušeni odnosi među glumcima, Kosec-Torjanac u svom programu među slabostima kazališta navodi “lošu komunikaciju”.
Gradska vlast sada je dobila novih šest mjeseci da riješi situaciju koju su sami zakomplicirali.
Sigurno je da će tijekom tjedana isplivati nove informacije i novi scenariji sve do sjednice Gradskog vijeća gdje će na kraju i političari sigurno imati puno za reći.

Glumac mjesečno odigra dvije predstave!

na u HNK spušteno je  9,1 milijun kuna.  Za plaće od toga je otišlo 7,1 milijun kuna, a na otplatu zajma više od pola milijuna. Za programsku djelatnost potrošeno je 351.800 kuna gradskog novca. Stalnih zaposlenika ima 65, 9 ima ugovore na određeno, 8 ih  je pred mirovinu. Zajedno ih je 82. Ono što je posebno poražavajuće, ako je vjerovati brojkama u programu Kosec-Torjanac objavljenom na teatar.hr, jest broj predstava koje zaposlenici igraju. – Glumac u varaždinskom kazalištu odigra 2,6 predstava mjesečno. Broj vanjskih suradnika veći je od broja zaposlenih glumaca. U 2013. zaposlenih glumaca bilo je 20, a vanjskih suradnika 34. Moj program se temelji na zaposlenim glumcima, a angažman vanjskih treba svesti na minimum – piše Kosec-Torjanac. Do nas je došla i informacija da je Jakovljević probila budžet za 2014. za 400.000 kuna. Gradonačelnik Habuš za to samo veli : “Ako je to točno minus se da prebaciti u sljedeće razdoblje”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!