Prije točno stotinu godina, 16. siječnja 1920., u SAD-u je donesen 18. ustavni amandman, čime je SAD otpočeo jednu od zanimljivijih, ali i kontroverznih povijesnih epizoda, ispunjenu kriminalom i nasiljem.

Naime, tim je amandmanom počelo razdoblje takozvane “prohibicije”, to jest, zabrane proizvodnje, točenja i prijevoza alkoholnih pića. Uzroci prohibicije prividno su počivali u raznim moralnim, etičkim i religioznim stavovima nekih društvenih skupina. Zabranu je podupirao i dio industrijalaca, nadajući se da će doći do porasta učinkovitosti radnika.

Podloga inicijative bila je zapravo, unatoč svemu, politička. Umjesto da dođe do smanjenja pojave pijanstva i alkoholizma, razdoblje je, upravo suprotno, postalo perjanicom propagacije raznih sumnjivih vrsta alkohola iz kućne radinosti, tzv. “moonshinea” (“Mjesečeva sjaja”), koji se tako zvao zato što se proizvodio noću, “pod sjajem Mjeseca”.

“Lice s ožiljkom” ili “Scarface” – Al Capone, jedan od najpoznatijih gangstera koji je na kraju osuđen zbog utaje poreza

Ilegalnom prodajom pića gospodarili su razni gangsteri, među kojima je jedan od najpoznatijih bio Al Capone. Njegova je organizacija do 1927. zaradila više od 60 milijuna dolara od ilegalne prodaje alkohola. Zemljom je harala lavina korupcije i kriminala.

Kršenje 18. amandmana ubrzo je u društvu postalo prihvatljivim, pri čemu se čak i, primjerice, američki predsjednik Harding pohvalio kolekcijom alkoholnih pića u Bijeloj kući. Do 1933., kad je predsjednik Roosevelt prekinuo prohibiciju, svima je postalo jasno da se radilo o jednom od najvećih promašaja u povijesti države.

Iako je u većini zemalja proizvodnja jakih alkoholnih pića (špirita i ostalih) zabranjena izvan registriranih destilerija, “moonshine” u današnje vrijeme (ruku pod ruku s pojavom craft revolucije) dobiva na popularnosti.

Komentari

Komentara