Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju na poslu najviše stradavaju građevinari, raste broj ozljeda i u prerađivačkoj industriji

Objavljeno:

- dana

U Međimurskoj županiji tijekom 2016. godine zabilježeno je 436 ozljeda na radu, što čini stopu od 10,99 na tisuću radnika.

Ta je stopa ispod prosječne stope od 11,27 na razini Hrvatske, ali je i dalje prilično visoka. Kada Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu objavi najnovije podatke za 2017. godinu, bit će poznato je li u u Međimurju napokon zaustavljen negativni trend rasta broja ozljeda na radu u posljednjih šest godina, uz iznimku 2014. godine.

Prevencija

Najveći broj ozljeda na radu u Međimurju zabilježen je u prerađivačkoj industriji, koja zapošljava i najveći broj radnika, njih 265, dok se 21 ozljeda dogodila u djelatnosti graditeljstva.

– Pored kvalitetnog i kontinuiranog osposobljavanja svakog radnika za rad na siguran način, vrlo važno je poticati i provoditi programe cjeloživotnog učenja u području zaštite na radu i zaštite zdravlja radnika. Zavod za unapređivanje zaštite na radu provodi niz programa i različite oblike edukacija s ciljem razvoja kulture sigurnosti, od najmlađih uzrasta, zatim učenika i studenata, do radnika i stručnjaka za zaštitu na radu. Prijenos znanja i dijeljenje iskustava s drugima, primjena inovativnih metoda i promicanje dobre prakse u zaštiti na radu najjeftiniji je, ali i najučinkovitiji način motivacije i podrške, poboljšanja i unapređivanja zaštite na radu u svim radnim sredinama – naglasio Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, tijekom radnog sastanka u Murskom Središću.

Obrtnička zanimanja visoko su na listi po broju ozljeda na radnome mjestu

Iako rast broja ozljeda na radu prati i povećanje broja novih radnih mjesta u Međimurskoj županiji, ravnatelj Begović je istaknuo kako je nužno ukazivati da su prevencija rizika i promicanje sigurnijih te zdravijih uvjeta na radnim mjestima ključni za očuvanje radne sposobnosti radnika.

– Nesigurna radna sredina ujedno je i najskuplja radna sredina. Prevencijom rizika i promicanjem sigurnijih uvjeta rada ujedno se osigurava održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava. Mirovinskom sustavu osigurava se redoviti priljev sredstava osiguranika, dok se zdravstveni rasterećuje izdatka koji bi bio utrošen za potrebe liječenja. Zdravi radnici i sigurna radna okolina pomažu u ostvarivanju poslovnih planova, postizanju veće produktivnosti, konkurentnosti i gospodarskog rasta – dodaje Begović.

Savjetovanja

Zavod će i tijekom ove godine provoditi aktivnosti iz nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“ koja za cilj ima smanjenje broja i stope ozljeda na radu, bolesti povezanih s radom, dana bolovanja i troškova uzrokovanih tim posljedicama.

Preventivne i edukativne akcije itekako su nužne, s obzirom da je rastući trend ozljeda na radu prisutan i na nacionalnoj razini. Tijekom 2016. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 16.235 ozljeda na radu, 222 više nego godinu dana ranije, ali i čak 2306 više nego 2014. godine. Najveći broj ozljeda na radu zabilježen je u obrtničkim zanimanjima i pojedinačnoj proizvodnji. Zanimanja u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, poslovi koji uključuju rukovanje mehaničkim strojevima, ali i trgovci te čistači ulica, zauzimaju vrh popisa radnih mjesta na kojima se najčešće događaju ozljede.

– Zavod za unapređivanje zaštite na radu provodi niz inicijativa koje će sigurno pridonijeti jačanju kulture sprječavanja rizika, smanjenju ozljeda na mjestima rada, očuvanju radne sposobnosti radnika, a samim time i uštedama. Već nekoliko godina radimo na osnaživanju mikro i malih poduzeća kako bi ona uspostavila učinkovite mjere zaštite na radu. Stoga smo organizirali pružanje niza besplatnih usluga poduzetnicima putem informiranja, savjetovanja i edukacije – zaključio je ravnatelj Begović.

Program obilježavanja u Murskom Središću

Povod dolaska ravnatelja Vitomira Begića bio je radni sastanak u sklopu programa obilježavanja svjetskog i nacionalnog Dana zaštite na radu, 26. travnja, koji će se održati u Murskom Središću u Centru za kulturu „Rudar“.

Organizator programa je Zavod za unapređivanje zaštite na radu, a središnji događaj bit će savjetovanje na kojem će se prezentirati primjeri dobre prakse u organizaciji i provedbi mjera zaštite na radu, najaviti nova dvogodišnja europska kampanja „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima“ te dodijeliti godišnja novinarska nagrada i priznanja za promicanje zaštite na radu glasilima tvrtki i sindikata.

Mursko Središće nije slučajno izabrano, s obzirom na to da se u najsjevernijem hrvatskom gradu u noći s 8. na 9. studenoga 1961. godine dogodila teška rudarska nesreća u kojoj su život izgubila desetorica rudara. Na sastanku je dogovoreno da će predstavnici Zavoda i Grada 26. travnja položiti vijenac i zapaliti svijeće na spomen-obilježje poginulim rudarima te se prisjetiti svih smrtno stradalih radnika u Hrvatskoj.

Ravnatelj Begović najavio je da će Zavod svake godine obilježavanje Dana zaštite na radu organizirati u Murskom Središću, dok će se savjetovanje „Zaštiti se znanjem – primjeri dobre prakse u zaštiti na radu“ održavati u svim županijama.

– Zadovoljni smo predloženom suradnjom te prihvaćamo inicijativu Zavoda. Grad Mursko Središće spreman je sudjelovati u organizaciji programa i osiguravanju svih potrebnih uvjeta u cilju uspješne realizacije obilježava svjetskog i nacionalnog Dana zaštite na radu – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje