Povežite se s nama

U fokusu

Prof. dr. sc. Strahonja: Predizborno vrijeme nije dobar trenutak za štrajk prosvjetara

Objavljeno:

- dana

FOI: CECIIS

Fakultet organizacije i informatike (FOI) domaćin je trodnevne međunarodne znanstvene konferencije posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS.

Svečano otvorenje 26. po redu konferencije koja je i ove godine okupila renomirane svjetske stručnjake održano je danas prijepodne. Otvorenje je održano bez prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu koji je svoj dolazak otkazao zbog bolesti.

Nekoliko tema i niz popratnih događanja

– Ove godine nemamo neku određenu temu, već otvaramo nekoliko njih, a uz konferenciju imamo i popratne događaje, od kojih bih istaknuo seminar o razvoju mobilnih aplikacija za studente te dva natjecanja s međunarodnim sudjelovanjem i pokroviteljstvom partnera, tvrtke iz Austrije. Konferencija se bavi i inteligentnim sustavima, pa imamo predavanje o inteligentnoj budućnosti i sveprisutnom računarstvu, a održat će se i promociju knjige o korporativnoj sigurnosti – rekao je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, dekan FOI-ja i dodao kako je konferencija počela kao skup o uredskom poslovanju, dok je danas postala tradicionalna te je u kalendarima mnogih poznatih svjetskih stručnjaka u području informacijskih i inteligentnih sustava označena kao obavezna.

Šteta je jedan tako važan instrument radničke borbe trošiti bez veze i “pucati puškom u zrak”, rekao je prof. dr. sc. Strahonja

Na pitanje o štrajku prosvjetara, koji započinje u petak 25. rujna i u koji bi se uz osnovnoškolske i srednjoškolske profesore trebali uključiti i znanstvenici te profesori s fakulteta diljem Hrvatske, pa tako i s varaždinskog FOI-a, prof. dr. sc. Strahonja ocijenio je da ovo nije dobro vrijeme za štrajk i nije siguran hoće li biti rezultata.

– Naravno da treba upozoravati na probleme, no mislim da predizborno vrijeme nije dobar trenutak za održavanje štrajka i mislim da nije dobro pripremljen. Šteta je jedan tako važan instrument radničke borbe trošiti bez veze i “pucati puškom u zrak” – rekao je prof. dr. sc. Strahonja i dodao da je njegov zadatak kao dekana pokušati osigurati normalno održavanje nastave na fakultetu tako dugo dok traje štrajk.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje