Povežite se s nama

U fokusu

Strahonja: Želimo da Varaždin ima urbane kampuse utkane u tkivo grada

Objavljeno:

- dana

Habijanov program

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Damir Habijan danas je s redovitim profesorom Fakulteta organizacije i informatike dr. sc. Vjeranom Strahonjom predstavio točke svojeg programa, koje se odnose na obrazovanje.

– Naš prioritet je obrazovanje i tu baš i nije najbolja situacija. Želimo da Varaždin u pet do 10 godina ima 8.000 studenata. Za to je potrebna aktivnija uloga aktualne gradske vlasti u savjetima Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Sjever – rekao je Damir Habijan koji je istaknuo da je potrebno čim prije pokrenuti izgradnju nove zgrade FOI-a na mjestu bivše Glazbene škole.

Također istaknuo je kako je važna sinergija visokog obrazovanja i poduzetnika.

– Studentski restoran je završen, energetska obnova paviljona Sveučilišta Sjever pri kraju, također radi se na dogradnji studentskog doma, no to nije dovoljno za naše planove. Mi želimo da znanstvenici s naših fakulteta, barem 50 obitelji tu i ostane – dodao je Habijan koji je istaknuo kako je potrebna veća suradnja svih upravnih odjela u realizaciji projekata koji se tiču visokog obrazovanja u baroknom gradu.

Bivši dekan FOI-a, trenutno redoviti profesor dr. sc. Vjeran Strahonja sudjelovao je u izradi programa HDZ-a za lokalne izbore.

– Naša vizija je grad koji ima urbane kampuse utkane u tkivo gradu gdje studenti obogaćuju kulturni, društveni život grada, a povećavaju intelektualni kapacitet sredine. Studenti troše usluge obrtnika, oni su dobri potrošači. Znači, Varaždin grad koji živi za studente i od studenta, no ne smijemo druge segmente društva zanemariti – zaključio je Strahonja.

Izvor:
Foto: IT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje