Povežite se s nama

U fokusu

Strahonja: Želimo da Varaždin ima urbane kampuse utkane u tkivo grada

Objavljeno:

- dana

Habijanov program

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Damir Habijan danas je s redovitim profesorom Fakulteta organizacije i informatike dr. sc. Vjeranom Strahonjom predstavio točke svojeg programa, koje se odnose na obrazovanje.

– Naš prioritet je obrazovanje i tu baš i nije najbolja situacija. Želimo da Varaždin u pet do 10 godina ima 8.000 studenata. Za to je potrebna aktivnija uloga aktualne gradske vlasti u savjetima Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Sjever – rekao je Damir Habijan koji je istaknuo da je potrebno čim prije pokrenuti izgradnju nove zgrade FOI-a na mjestu bivše Glazbene škole.

Također istaknuo je kako je važna sinergija visokog obrazovanja i poduzetnika.

– Studentski restoran je završen, energetska obnova paviljona Sveučilišta Sjever pri kraju, također radi se na dogradnji studentskog doma, no to nije dovoljno za naše planove. Mi želimo da znanstvenici s naših fakulteta, barem 50 obitelji tu i ostane – dodao je Habijan koji je istaknuo kako je potrebna veća suradnja svih upravnih odjela u realizaciji projekata koji se tiču visokog obrazovanja u baroknom gradu.

Bivši dekan FOI-a, trenutno redoviti profesor dr. sc. Vjeran Strahonja sudjelovao je u izradi programa HDZ-a za lokalne izbore.

– Naša vizija je grad koji ima urbane kampuse utkane u tkivo gradu gdje studenti obogaćuju kulturni, društveni život grada, a povećavaju intelektualni kapacitet sredine. Studenti troše usluge obrtnika, oni su dobri potrošači. Znači, Varaždin grad koji živi za studente i od studenta, no ne smijemo druge segmente društva zanemariti – zaključio je Strahonja.

Izvor:
Foto: IT

U fokusu

Potpisan ugovor za izvođenje radova rekonstrukcije djela nogostupa u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Pokrenuli smo prvu fazu komunalnog uređenja samog centra Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca.

Ugovor je potpisan 21. siječnja na prigodnoj svečanosti organiziranoj u Gradskoj vijećnici.

Temeljem provedenog javnog natječaja izvođenje radova povjereno je tvrtki TTG iz Donje Višnjice čije je direktor Tomica Zgrebec, nakon potpisivanja Ugovora, istaknuo da će radovi, čija je ugovorena vrijednost 395.730 kuna, biti izvedeni kvalitetno i u roku.

U okviru tih radova bit će izvedena rekonstrukcija postojećeg nogostupa južnog dijela Ulice hrvatskih pavlina te dio nogostupa sa sjeverne strane kolnika županijske ceste, na potezu od Ulice A. Mihanovića do Ulice A. Stepinca, u ukupnoj dužini od 363,5 metara.

– Nakon ovih zahvata pokrenut ćemo uređenje dijela nogostupa na istočnoj strani Ulice hrvatskih pavlina kojim će biti obuhvaćeno saniranje cestovne odvodnje, kanalizacijskog sustava i samog nogostupa. Sve to radimo s ciljem uređenjem centra Lepoglave u kojem planiramo izgradnju tržnice za koju ćemo uskoro dobiti građevinsku dozvolu. Sredstva za izgradnju tržnice, a riječ je oko dva milijuna kuna, planiramo osigurati kroz mjeru 7.4.1 čije otvaranje očekujemo ove godine. Očekuje nas i uređenje kanalizacijskog sustava. U tom su smjeru pokrenuti i konkretni koraci. S tvrtkom Varkom potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju sustava aglomeracije. Projektna dokumentacija trebala bi biti izrađena do lipnja, a iduće godine trebalo bi se krenuti s natječajem za izbor izvođača radova – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Zadovoljstvo početkom radova na uređenju centra Lepoglave istaknula je predsjednica MO Lepoglava Marija Ribić naglasivši da će centar grada biti uređen na zadovoljstvo građana koji u njemu žive kao i turista koji često borave u Lepoglavi.

– Prisutan je još problem starih zgrada u državnom vlasništvu koje se nalaze u centru Lepoglave. Te je zgrade potrebno obnoviti na što upozoravamo nadležne na državnoj razini – rekla je Ribič.

Početak radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca planiran je za veljaču 2021., a trebali bi biti završeni u roku od 60 dana.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Šećete li centrom grada, uočit ćete novopostavljene plave metalne znakove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Kule stražarnice Staroga grada postavljen je plavi metalni znak koji označava ulazak sa Trga Miljenka Stančića u Šetalište Josipa Jurja Strossmayera.

Drugi identični znak nalazi se u njegovoj neposrednoj blizini, kod ulaza u prostor Staroga grada iz Uršulinske ulice.

Prolaznicima su postavljeni natpisi posebno zapeli za oko. Kako izgledaju novi ukrasi gradske jezgre, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati