Povežite se s nama

U fokusu

Stranka Pametno od Grada Varaždina zatražila da molitelje udalji najmanje 150 metara od bolnice

Objavljeno:

- dana

Stranka Pametno je pokrenula inicijativu da se prosvjed “40 dana za život”udalji najmanje 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.

Iz stranke poručuju da su inicijativu pokrenuli po uzoru na Frankfurt, koji je donio ovakvu odluku.

– Organizirano okupljanje grupe građana koji nose transparente s namjerom da pošalju određenu poruku se zove prosvjed. Pravo na prosvjed je osnovno demokratsko pravo i mi ga nikome ne želimo oduzeti. S obzirom da se u stranci Pametno zalažu za društvo u kojem zakoni vrijede jednako za sve, tražimo da ovaj prosvjed ispred bolnica u potpunosti poštuje važeći Zakon o javnom okupljanju u kojem su u članku 11. navedena mjesta na kojima se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati. Prosvjedi se ne smiju održavati ispred bolnica jer se time remeti mir bolesnicima. Tim više, što je ovaj prosvjed usmjeren na posebno ranjivu skupinu žena koja prolazi kroz tešku životnu situaciju, a prosvjednici ih dodatno uznemiravaju i stvaraju atmosferu javne osude – rekao je Dario Carev, predsjednik ogranka Pametno Varaždin.

Ističe da su uputili Gradskom vijeću Varaždina prijedlog da donese zaključak o zaštićenim zonama bez okupljanja i prosvjeda na udaljenosti manjoj od 150 metara ispred bolnica i zdravstvenih ustanova.

– Prava žena i korisnika usluga zdravstvene zaštite su, u ovom slučaju, ispred prava na prosvjed – zaključio je Carev.

 

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje