Povežite se s nama

Međimurje

Lana Hohnjec strast prema “underground” crtežu pretvorila u profesiju

Objavljeno:

- dana

KARIKATURISTICA IZ STRAHONINCA

Otkad zna za sebe, Lana stalno nešto crta. Nekad su to bile črčkarije po školskim torbama, a danas su to ponajviše karikature prijatelja, ilustracije i kratki stripovi u kojima je glavni junak njezin dečko Andrija, ljubitelj vintage bicikala.

No posljednju godinu dana svoj hobi Lana Hohnjec iz Strahoninca pored Čakovca polako pretvara u svoju novu profesiju. Iako je završila Pedagoški fakultet, jasno joj je da od zvanja učiteljice razredne nastave i nastavnice informatike “nema kruha”. Nekoliko je godina radila u školama na zamjenama, ali je prije nekih godinu dana ostala bez posla i otad se posvetila crtanju te postala član Hrvatskog društva karikaturista. Njezine su prve mušterije prijatelji, kojima za posebne prilike poput rođendana i proslava izrađuje crno-bijele ilustracije – karikature. Njezin su rad primijetili članovi Udruge “Mladi za Marof”, pa su u prosincu prošle godine prilikom preseljenja u nove prostorije organizirali izložbu Laninih crteža u Novome Marofu.

Američki old school underground stil je kojim se mogu opisati Lanini crteži

– Najviše me traže upravo karikature. Ljudi mi pošalju sliku, kratko opišu svoj karakter i hobije i nacrtam im karikaturu – ilustraciju koja odražava njih i njihove životne zanimacije – govori nam Lana i pokazuje svoje najdraže crteže, koji su uglavnom izrađeni crnim markerima ili kombinacijom markera i akvarela. Među crtežima su i stripovi s junakom Andre Bicijem. – Slike u boji rađene su zbog “viška vremena”, a strip je više karikatura nastala prema istinitim događajima inspiriranima doživljajima Andrije, pošto je strastveni ljubitelj vintage bicikala. Tako je i nastao strip junak Andre Bici. Ostale ilustracije s motivima životinja, voća i dječjih likova napravljene su prema raspoloženju – opisuje Lana svoje radove kroza smijeh. Crteže potpisuje “umjetničkim” imenom Lanchy Bananchy, a ime je nastalo od njezina školskog nadimka, jer su je u školi, kaže, svi zvali Lana Banana. U okolini je svi podržavaju u njezinu naumu da se bavi crtanjem, posebice dečko Andrija, koji joj je ponajviše dao vjetar u leđa. – On je sve malo i isforsirao. Govorio mi je, “hajde, pokreni se, crtaj, jer to ti ide” – govori Lana. Za mišljenje o svom crtačkom stilu i umijeću te za savjet u kojem smjeru da nastavi svoju crtačku karijeru obratila se i našem poznatom strip-crtaču Daliboru Talajiću, koji danas crta stripove za američku izdavačku kuću Marvel.

– Kazao mi je da crtam kao što se nekada radilo i opisao je moj stil kao američki old school underground. Najviše su mu se svidjeli moji crteži s dječjim likovima i motivima i sugerirao mi je da se obratim nakladnicima slikovnica, dječjih knjiga i udžbenika – kaže Lana, kojoj su počele stizati narudžbe od firmi koje od nje traže naslovne grafike za potrebe reklamiranja, pa svoju budućnost vidi više u nekoj kreativnoj agenciji.

HOBI I VELIKA STRAST

Lanin strip ANDRE BICI nadahnut je likom i djelom njezina dečka Andrije i njegovom ljubavlju prema starim vintage biciklima

Izvor:
Foto:

Međimurje

Miljenko Zorko novi je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Miljenko Zorko novi je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije. Odlučeno je tako na Izbornoj skupštini na kojoj su se članovi Udruge prisjetili svog dugogodišnjeg predsjednika Zvonka Goluba, koji je nedavno preminuo u 87. godini života.

Tijekom svog predsjedanja Udrugom uvelike je utjecao i doprinio razvoju svijesti obilježavanja važnih povijesnih obljetnica u Međimurskoj županiji i na vrijednosti koje predstavljaju. Uz njega, odali su počast i preminulim članovima udruge Mati Hunjadiju, Franji Repincu i Đuri Lesjaku.

Uz novog predsjednika Zorka izabran je i njegov zamjenik Ivica Perhoč, kao i članovi Predsjedništva, Nadzornog odbora i Stegovnog suda. Podršku u njihovim aktivnostima kontinuirano im pruža Međimurska županija.

– Želim zahvaliti članovima Udruge na njihovoj aktivnosti i želim istaknuti da će Županija nastaviti podržavati njihova nastojanja u promicanju antifašizma kao značajne tekovine suvremenog društva – poručio je zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Nastavite čitati

Međimurje

Peto Međunarodno ocjenjivanje vina u Štrigovi početkom svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak i utorak, 3. i 4. svibnja u Štrigovi održat će se 5. Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2021.

Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Po peti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke koji će se natjecati u dvije grupe, pri čemu će se dodijeliti i titule petero šampiona.

Grupu A čine vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint, (šampion
u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe), dok grupu B čine vina svih ostalih
sorata (šampion u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe). Šampion kvalitete
podijelit će se i u kategoriji pjenušavih vina.

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe (grupa A i grupa B) dobit će sljedeća
odličja: velika zlatna diploma (za vina koja postignu od 90-100 bodova), zlatna diploma (za
vina koja postignu od 85-89,99 bodova), srebrna diploma (za vina koja postignu od 80-84,99
bodova), brončana diploma (za vina koja postignu od 75-79,99 bodova) te priznanje za sudjelovanje (za vina koja postignu 61-74,99 bodova).

Više informacija o ocjenjivanju vina možete pročitati na stranici www.urbanovo.hr. Svoje prijave proizvođači vina mogu poslati do 26. travnja na e-mail: [email protected]

Uzorci će se prikupljati u utorak, 27. travnja, u kuriji Terbotz od 17 do 20 sati, a mogu se poslati i poštom na adresu Općina Štrigova, Štrigova 31, 40312 Štrigova, Republika Hrvatska do 26. travnja. Kotizacija za svaki prijavni uzorak iznosi 100 kuna ili 15 eura.

Organizator stoji na raspolaganju za sva pitanja na broju 099/505-1636 ili e-mailu [email protected]

Nastavite čitati