Povežite se s nama

Međimurje

Lana Hohnjec strast prema “underground” crtežu pretvorila u profesiju

Objavljeno:

- dana

KARIKATURISTICA IZ STRAHONINCA

Otkad zna za sebe, Lana stalno nešto crta. Nekad su to bile črčkarije po školskim torbama, a danas su to ponajviše karikature prijatelja, ilustracije i kratki stripovi u kojima je glavni junak njezin dečko Andrija, ljubitelj vintage bicikala.

No posljednju godinu dana svoj hobi Lana Hohnjec iz Strahoninca pored Čakovca polako pretvara u svoju novu profesiju. Iako je završila Pedagoški fakultet, jasno joj je da od zvanja učiteljice razredne nastave i nastavnice informatike “nema kruha”. Nekoliko je godina radila u školama na zamjenama, ali je prije nekih godinu dana ostala bez posla i otad se posvetila crtanju te postala član Hrvatskog društva karikaturista. Njezine su prve mušterije prijatelji, kojima za posebne prilike poput rođendana i proslava izrađuje crno-bijele ilustracije – karikature. Njezin su rad primijetili članovi Udruge “Mladi za Marof”, pa su u prosincu prošle godine prilikom preseljenja u nove prostorije organizirali izložbu Laninih crteža u Novome Marofu.

Američki old school underground stil je kojim se mogu opisati Lanini crteži

– Najviše me traže upravo karikature. Ljudi mi pošalju sliku, kratko opišu svoj karakter i hobije i nacrtam im karikaturu – ilustraciju koja odražava njih i njihove životne zanimacije – govori nam Lana i pokazuje svoje najdraže crteže, koji su uglavnom izrađeni crnim markerima ili kombinacijom markera i akvarela. Među crtežima su i stripovi s junakom Andre Bicijem. – Slike u boji rađene su zbog “viška vremena”, a strip je više karikatura nastala prema istinitim događajima inspiriranima doživljajima Andrije, pošto je strastveni ljubitelj vintage bicikala. Tako je i nastao strip junak Andre Bici. Ostale ilustracije s motivima životinja, voća i dječjih likova napravljene su prema raspoloženju – opisuje Lana svoje radove kroza smijeh. Crteže potpisuje “umjetničkim” imenom Lanchy Bananchy, a ime je nastalo od njezina školskog nadimka, jer su je u školi, kaže, svi zvali Lana Banana. U okolini je svi podržavaju u njezinu naumu da se bavi crtanjem, posebice dečko Andrija, koji joj je ponajviše dao vjetar u leđa. – On je sve malo i isforsirao. Govorio mi je, “hajde, pokreni se, crtaj, jer to ti ide” – govori Lana. Za mišljenje o svom crtačkom stilu i umijeću te za savjet u kojem smjeru da nastavi svoju crtačku karijeru obratila se i našem poznatom strip-crtaču Daliboru Talajiću, koji danas crta stripove za američku izdavačku kuću Marvel.

– Kazao mi je da crtam kao što se nekada radilo i opisao je moj stil kao američki old school underground. Najviše su mu se svidjeli moji crteži s dječjim likovima i motivima i sugerirao mi je da se obratim nakladnicima slikovnica, dječjih knjiga i udžbenika – kaže Lana, kojoj su počele stizati narudžbe od firmi koje od nje traže naslovne grafike za potrebe reklamiranja, pa svoju budućnost vidi više u nekoj kreativnoj agenciji.

HOBI I VELIKA STRAST

Lanin strip ANDRE BICI nadahnut je likom i djelom njezina dečka Andrije i njegovom ljubavlju prema starim vintage biciklima

Izvor:
Foto:

Međimurje

Projektom „Želim posao!“ zaposleno 14 žena koje su se brinule o 78-ero korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt „Želim posao!“, koji provodi Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i Područnim uredom Čakovec Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, završava 23. kolovoza 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 874.020 kuna, a financiran je iz državnog Proračuna i Europskoga socijalnog fonda.

Glavni cilj projekta bio je zaposliti dugotrajno nezaposlene žene i povećati socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba u Međimurskoj županiji.

Putem projekta ukupno zaposleno 14 žena pripadnica ciljane skupine koje su se brinule o starijim i/ili nemoćnim osobama na području pet općina: Općina Gornji Mihaljevec, Strahoninec, Sv. Juraj na Bregu, Šenkovec i Štrigova. Zaposlene žene pružale su pomoć i podršku u obavljanju svakodnevnih poslova za ukupno 78-ero korisnika.

Višestruke dobrobiti

Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec ovo je treći projekt koji je provelo u okviru poziva „Zaželi“ kao nositelj ili partner.

Projektne aktivnosti ovog i sličnih projekta uvelike doprinose smanjenju socijalne isključenosti, poboljšanju kvalitete života te dužem boravku starijih i nemoćnih osoba u vlastitom domu, ističu iz GDCK-a.

Osim toga, projektom je omogućen pristup zapošljavanju za ukupno 14 žena koje iz različitih razloga nisu pronalazile posao na otvorenom tržištu rada, a koje su u godinu dana stekle iskustvo i vještine koje će im pomoći u daljnjem radu.

– Provedbom ovog projekta u lokalnoj zajednici povećala se osjetljivost i istaknula važnost pružanja usluge pomoći i podrške za ranjive skupine i nužnost razvijanja takvih servisa pomoći u budućnosti. Koordinatorica projekta istaknula je zadovoljstvo kako zaposlenih žena, tako i samih korisnika koji uvijek ističu da od svih pruženih usluga, kao što su pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora i okućnice, pomoć u zagrijavanju prostora, nabava namirnica i lijekova, priprema obroka te pomoć u ostvarivanju raznih prava, najviše cijene osmijeh, toplu riječ i druženja s djelatnicama koje im uljepšavaju dane – poručili su iz čakovečkog Crvenog križa.

Nastavite čitati

Međimurje

U Kotoribi i Prelogu sjednice Općinskog i Gradskog vijeća dosad samo uživo, na Belici još uvijek online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Situacija s pandemijom koronavirusa je, kako smo u zadnje dvije i pol godine mogli svjedočiti, u najmanju ruku nepredvidiva. U tom nas je smislu zanimalo održavaju li se sjednice općinskih i gradskih vijeća, s obzirom na generalno nešto povoljnije brojke, uživo ili ima jedinica lokalne samouprave u kojima se iz bilo kojeg razloga organiziraju putem elektroničke pošte, videopoziva ili nekako drukčije.

Iz Gornjeg Mihaljevca dobili smo odgovor da se sjednice od travnja 2021. godine održavaju uživo, dok su se online putem Zooma organizirale od početka pandemije do ožujka 2021. godine. U Kotoribi se pak sjednice održavaju samo uživo te nikad nisu organizirane u online obliku, javili su iz te donjomeđimurske Općine. Isto vrijedi i za Grad Prelog.

Posebne okolnosti

Koliko je velika raznolikost u organizaciji diljem županije svjedoči i činjenica da se na Belici čak i relativno nedavna 10. sjednica OV-a od 19. srpnja održala elektronskim putem. Predsjednik OV-a Belice Petar Janušić kaže da je održana elektronski zato što su na Dnevnom redu bile samo dvije točke, a nekoliko je vijećnika bilo i na godišnjem pa ne bi postojao kvorum da je sjednica održana fizički.

Službenica za informiranje Mirjana Sečan iz JUO-a Općine Mala Subotica objasnila nam je da njihov Poslovnik predviđa da se u slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje mogu ugroziti pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva te imovine veće vrijednosti sjednica može održavati elektroničkim putem. To se u Maloj Subotici dogodilo šest puta te su tako održane 22. do 24. sjednice i 27. do 29. sjednice.

– Poziv za sjednicu koja se održava elektroničkim putem sa materijalima koji se odnose na prijedlog dnevnog reda te obrazac za glasovanje dostavljaju se članovima Općinskog vijeća pet dana prije održavanja sjednice. Samo iz osobito opravdanih razloga ovaj rok se može skratiti.

Upite, dopune i zahtjeve za pojašnjenja točaka dnevnog reda te pitanja za aktualni sat članovi Općinskog vijeća upućuju na e-mail adresu navedenu u pozivu na sjednicu zaključno do 12 sati dana koji prethodi danu za koji je određeno da će se održati glasovanje po točkama dnevnog reda. Svi upiti iz prethodnog stavka i odgovori na iste bez odlaganja će biti dostavljeni svim članovima Općinskog vijeća najkasnije do 12 sati dana za koji je određeno da će se održati glasovanje po točkama dnevnog reda.

Članovi Općinskog vijeća glasuju o predloženim odlukama (za, protiv ili suzdržan/-a) u dan koji je u pozivu za sjednicu određen za glasovanje u vremenu od 17 do 20 sati dostavom ispunjenog obrasca na e-mail adresu navedenu u pozivu na sjednicu. Članovi Općinskog vijeća upućuju svoj obrazac za glasovanje sa e-mail adrese koju su naveli u obrascu za kontakt koji ispunjavaju na početku mandata, ili koju su izmijenili u odnosu na početak mandata, a koju su službeno dostavili Jedinstvenom upravnom odjelu kao e-mail adresu za kontakt.

U slučaju da je član Općinskog vijeća u vremenu određenom za glasovanje dostavio više obrazaca za glasovanje, važeći je onaj obrazac koji je stigao posljednji. Ukoliko član Općinskog vijeća dostavi obrazac za glasovanje prije ili nakon isteka vremenu određenom za glasovanje smatra se da član Općinskog vijeća nije pristupio glasovanju.

Pri računanju kvoruma te pri izradi zapisnika sa sjednice koja je održana elektroničkim putem u prisutne članove broje se članovi koji su dostavili svoje očitovanje po predloženim odlukama.

Sjednice uživo počele su se održavati odmah nakon što su isto dopustile epidemiološke prilike, odnosno odluke Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, uz poštivanje svih propisanih mjera (distanca, maske, dezinfekcija ruku) – opisala nam je službenica za informiranje Mirjana Sečan iz Općine Mala Subotica postupak glasovanja.

Nepredvidive brojke

Sjednice se održavaju uživo i u Svetom Jurju na Bregu, a elektronske sjednice organizirane su tijekom zabrane većih okupljanja. Čim su odluke Stožera dopustile suprotno, prešli su na normalan modus, rekli su nam u Općini. Slično kažu i iz Općine Orehovica, u kojoj se sjednice također održavaju uživo, a tijekom 2020. su, sukladno uputama Stožera civilne zaštite, održavane elektronskim putem.

Radi veće transparentnosti, slobodnog prisustva medija i otvorenosti, svakako je u interesu javnosti da se sve sjednice što prije prebace na normalan i dosad većinski modus funkcioniranja. Budući da još uvijek dolazi do povremenog povećanja broja slučajeva oboljelih do COVID-a, valja pričekati i vidjeti kakva će nas situacija dočekati najesen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje