Povežite se s nama

Međimurje

Lana Hohnjec strast prema “underground” crtežu pretvorila u profesiju

Objavljeno:

- dana

KARIKATURISTICA IZ STRAHONINCA

Otkad zna za sebe, Lana stalno nešto crta. Nekad su to bile črčkarije po školskim torbama, a danas su to ponajviše karikature prijatelja, ilustracije i kratki stripovi u kojima je glavni junak njezin dečko Andrija, ljubitelj vintage bicikala.

No posljednju godinu dana svoj hobi Lana Hohnjec iz Strahoninca pored Čakovca polako pretvara u svoju novu profesiju. Iako je završila Pedagoški fakultet, jasno joj je da od zvanja učiteljice razredne nastave i nastavnice informatike “nema kruha”. Nekoliko je godina radila u školama na zamjenama, ali je prije nekih godinu dana ostala bez posla i otad se posvetila crtanju te postala član Hrvatskog društva karikaturista. Njezine su prve mušterije prijatelji, kojima za posebne prilike poput rođendana i proslava izrađuje crno-bijele ilustracije – karikature. Njezin su rad primijetili članovi Udruge “Mladi za Marof”, pa su u prosincu prošle godine prilikom preseljenja u nove prostorije organizirali izložbu Laninih crteža u Novome Marofu.

Američki old school underground stil je kojim se mogu opisati Lanini crteži

– Najviše me traže upravo karikature. Ljudi mi pošalju sliku, kratko opišu svoj karakter i hobije i nacrtam im karikaturu – ilustraciju koja odražava njih i njihove životne zanimacije – govori nam Lana i pokazuje svoje najdraže crteže, koji su uglavnom izrađeni crnim markerima ili kombinacijom markera i akvarela. Među crtežima su i stripovi s junakom Andre Bicijem. – Slike u boji rađene su zbog “viška vremena”, a strip je više karikatura nastala prema istinitim događajima inspiriranima doživljajima Andrije, pošto je strastveni ljubitelj vintage bicikala. Tako je i nastao strip junak Andre Bici. Ostale ilustracije s motivima životinja, voća i dječjih likova napravljene su prema raspoloženju – opisuje Lana svoje radove kroza smijeh. Crteže potpisuje “umjetničkim” imenom Lanchy Bananchy, a ime je nastalo od njezina školskog nadimka, jer su je u školi, kaže, svi zvali Lana Banana. U okolini je svi podržavaju u njezinu naumu da se bavi crtanjem, posebice dečko Andrija, koji joj je ponajviše dao vjetar u leđa. – On je sve malo i isforsirao. Govorio mi je, “hajde, pokreni se, crtaj, jer to ti ide” – govori Lana. Za mišljenje o svom crtačkom stilu i umijeću te za savjet u kojem smjeru da nastavi svoju crtačku karijeru obratila se i našem poznatom strip-crtaču Daliboru Talajiću, koji danas crta stripove za američku izdavačku kuću Marvel.

– Kazao mi je da crtam kao što se nekada radilo i opisao je moj stil kao američki old school underground. Najviše su mu se svidjeli moji crteži s dječjim likovima i motivima i sugerirao mi je da se obratim nakladnicima slikovnica, dječjih knjiga i udžbenika – kaže Lana, kojoj su počele stizati narudžbe od firmi koje od nje traže naslovne grafike za potrebe reklamiranja, pa svoju budućnost vidi više u nekoj kreativnoj agenciji.

HOBI I VELIKA STRAST

Lanin strip ANDRE BICI nadahnut je likom i djelom njezina dečka Andrije i njegovom ljubavlju prema starim vintage biciklima

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Forestland: međimursku “šumicu” zapalili zvuci elektroničke glazbe!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Julien Duval / Forestland

Prvi #nolimits festival na sjeveru Hrvatske odradio je svoj prvi festivalski dan! Nekoliko tisuća posjetitelja na Forestlandu je plesalo na ritmove vrhunskih DJ-a sve do kasnih jutarnjih sati.

Umek, Nusha, Vedran Car, Matroda, Nelson Dior, Chelsea Latev, Lawrence Apaga i mnogi drugi na Forestlandu su nam omogućili na nekoliko sati onaj osjećaj koji gotovo dvije godine tražimo, slobodu, ritam i glazbu. Gotovo 512 dana prošlo je od prošlog izdanja, a upravo jučer smo osjetili energiju koja nam je nedostajala.

– Posljednji veliki festival na kojem sam nastupao bio je upravo Forestland” rekao nam je Nizozemac Lawrence Apaga.

– Sretan sam što sam opet ovdje, a ovog puta doveo sam i još nekoliko prijatelja iz Nizozemske. Publika mi je jako nedostajala i presretan sam što sam se vratio na Forestland!

Slovenska techno mega zvijezda Uroš Umek gotovo sedam stotina ravera rasplesao je svojim techno setom na Forestroom pozornici gdje je podsjetio sve na stare dane #nolimit techna:

– Nakon dugo vremena sam bio u Međimurju, drago mi je da sam došao na Forestland i da je publika prihvatila energiju mog seta, lijepo je vidjeti ponovo publiku i gužvu! – rekao je.

Danas vas čeka slovenska rap i hip hop autorica Senidah, ali i Mark Sixma, Corti Organ, dok na Forestroom dolaze e-Base, Yakka, Pintha, Kranudler i slovenska techno producentica Tea Vučković.

Forestland svoja vrata otvara danas od 14:00 sati, a ulaznice po 120 kn potražite na ulazu, gdje će se moći obaviti i testiranja na COVID po 25 kn za sve one koji to (još) nisu obavili.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih, u bolnici četiri pacijenta s koronom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 53 uzorka, od čega nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 11. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 63.734 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih, otpuštena su 3 pacijenta, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Ovog tjedna udio pozitivnih osoba u broju testiranja iznosi 1,48%. 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji na testiranja PCR metodom iznosi 5 pozitivnih na 100 000 stanovnika, dok 14-dnevna incidencija iznosi 16.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!