Povežite se s nama

Međimurje

Lana Hohnjec strast prema “underground” crtežu pretvorila u profesiju

Objavljeno:

- dana

KARIKATURISTICA IZ STRAHONINCA

Otkad zna za sebe, Lana stalno nešto crta. Nekad su to bile črčkarije po školskim torbama, a danas su to ponajviše karikature prijatelja, ilustracije i kratki stripovi u kojima je glavni junak njezin dečko Andrija, ljubitelj vintage bicikala.

No posljednju godinu dana svoj hobi Lana Hohnjec iz Strahoninca pored Čakovca polako pretvara u svoju novu profesiju. Iako je završila Pedagoški fakultet, jasno joj je da od zvanja učiteljice razredne nastave i nastavnice informatike “nema kruha”. Nekoliko je godina radila u školama na zamjenama, ali je prije nekih godinu dana ostala bez posla i otad se posvetila crtanju te postala član Hrvatskog društva karikaturista. Njezine su prve mušterije prijatelji, kojima za posebne prilike poput rođendana i proslava izrađuje crno-bijele ilustracije – karikature. Njezin su rad primijetili članovi Udruge “Mladi za Marof”, pa su u prosincu prošle godine prilikom preseljenja u nove prostorije organizirali izložbu Laninih crteža u Novome Marofu.

Američki old school underground stil je kojim se mogu opisati Lanini crteži

– Najviše me traže upravo karikature. Ljudi mi pošalju sliku, kratko opišu svoj karakter i hobije i nacrtam im karikaturu – ilustraciju koja odražava njih i njihove životne zanimacije – govori nam Lana i pokazuje svoje najdraže crteže, koji su uglavnom izrađeni crnim markerima ili kombinacijom markera i akvarela. Među crtežima su i stripovi s junakom Andre Bicijem. – Slike u boji rađene su zbog “viška vremena”, a strip je više karikatura nastala prema istinitim događajima inspiriranima doživljajima Andrije, pošto je strastveni ljubitelj vintage bicikala. Tako je i nastao strip junak Andre Bici. Ostale ilustracije s motivima životinja, voća i dječjih likova napravljene su prema raspoloženju – opisuje Lana svoje radove kroza smijeh. Crteže potpisuje “umjetničkim” imenom Lanchy Bananchy, a ime je nastalo od njezina školskog nadimka, jer su je u školi, kaže, svi zvali Lana Banana. U okolini je svi podržavaju u njezinu naumu da se bavi crtanjem, posebice dečko Andrija, koji joj je ponajviše dao vjetar u leđa. – On je sve malo i isforsirao. Govorio mi je, “hajde, pokreni se, crtaj, jer to ti ide” – govori Lana. Za mišljenje o svom crtačkom stilu i umijeću te za savjet u kojem smjeru da nastavi svoju crtačku karijeru obratila se i našem poznatom strip-crtaču Daliboru Talajiću, koji danas crta stripove za američku izdavačku kuću Marvel.

– Kazao mi je da crtam kao što se nekada radilo i opisao je moj stil kao američki old school underground. Najviše su mu se svidjeli moji crteži s dječjim likovima i motivima i sugerirao mi je da se obratim nakladnicima slikovnica, dječjih knjiga i udžbenika – kaže Lana, kojoj su počele stizati narudžbe od firmi koje od nje traže naslovne grafike za potrebe reklamiranja, pa svoju budućnost vidi više u nekoj kreativnoj agenciji.

HOBI I VELIKA STRAST

Lanin strip ANDRE BICI nadahnut je likom i djelom njezina dečka Andrije i njegovom ljubavlju prema starim vintage biciklima

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje