Povežite se s nama

U fokusu

Strateški partner će dobiti većinski udio

Objavljeno:

- dana

ZAGORJE-TEHNOBETON

Nakon što je Zagorje Tehnobeton objavilo oglas kojim traži strateškog partnera za dokapitalizaciju u iznosu od 120 milijuna kuna, u Financijsku agenciju stigao je i izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja te tvrtke koja je u predstečajnoj nagodbi. 

 U njemu se navodi kako na poslovanje tvrtke, nakon kontinuiranog pozitivnog poslovanja i stabilnog rasta realizacije do iznosa većeg od milijardu kuna i s 850 zaposlenih te širenje građevinskih i proizvodnih kapaciteta i programa uz ulaganja u najsuvremeniju opremu i poslovanje, od 2011. počinje značajno utjecati kriza građevinskog sektora u regiji.

Reprogram kredita

Dolazi do smanjenja novih ugovora o građenju, a i otežano je osiguranje garancija uz smanjenje garantnih limita, koji su preduvjet za ugovaranje novih građevinskih poslova. Ugovaranje manjeg broja novih projekata, uz činjenicu da tvrtka nije uspjela osigurati optimalnu razinu troškova poslovanja i bruto profitne marže, dovelo je do pada realizacije i gubitka.

S obzirom na otežano redovno poslovanje uslijed nedovoljne likvidnosti i nedostatka obrtnih sredstava, Zagorje-Tehnobeton nije bilo u mogućnosti servisirati sve dospjele obveze bez provođenja sveobuhvatnih mjera restrukturiranja kroz predstečajnu nagodbu. U poduzeću su izračunali i da je s posljednjim danom svibnja prošle godine nedostatak likvidnih sredstava iznosio 161,7 milijuna kuna.

 

U proizvodnom segmentu kapaciteti će se usmjeriti u izradu prefabriciranih montažnih elemenata

– Mjere financijskog restrukturiranja usmjerene su na osiguranje optimalne razine radnoga kapitala i likvidnosti te smanjenje i reprogram duga, kao preduvjeta za stabilnost i održivost poslovnog modela – navodi se u planu. Ističe se i kako će se vjerovnicima iz grupe financijskih institucija predložiti reprogram kreditnih obveza kroz opcije u vidu sindiciranoga kredita, otplatu dijela glavnice po isteku ugovora te hibridno financiranje putem duga i vlasničkoga kapitala.
Zagorje-Tehnobeton predlaže i otpis dospjelih redovnih i zateznih kamata prema dobavljačima i financijskim institucijama, kao i otpisi kamata koje će biti obračunate tijekom predstečajne nagodbe, a Zagorje će provesti otpis zastarjelih obveza starijih od tri godine po svim grupama vjerovnika.

Promjena politike

– Što se tiče planirane dokapitalizacije, njenom će se provedbom strateškom partneru osigurati većinski udio. Iznos dokapitalizacije ovisit će o visini udjela u temeljnom kapitalu i bit će objavljena u finalnoj verziji plana financijskog restrukturiranja – navodi se u planu.

U Zagorje-Tehnobetonu mijenjaju i poslovnu politiku i to na način da će se proizvodni kapaciteti građevine u cijelosti koristiti za temeljne djelatnosti poduzeća i na programe s bržim obrtajem i sigurnom naplatom. U proizvodnom segmentu kapaciteti će se usmjeriti u izradu prefabriciranih montažnih elemenata za koje tvrtka ima osigurano tržište bonitetnih kupaca. Sektor građevine kapacitete će usmjeriti na projekte za koje je u cijelosti zatvorena financijska konstrukcija i osigurana naplata, uz zadovoljavajuću bruto profitnu mrežu. Zagorje-Tehnobeton u cijelosti odustaje od razvojnih projekata, koji su značajno opteretili vlastita obrtna sredstva bez ikakvog povrata uloženog novca.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje