Povežite se s nama

Međimurje

„Štreka“ u Križovcu: Lea Šprajc i Janja Kovač pjesmom i riječju o metalnoj kralježnici Međimurja

Objavljeno:

- dana

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu ponovno će biti domaćin zanimljivog događanja koje povezuje prirodu i kulturu. Naime, u srijedu, 30. lipnja, gostovat će Janja Kovač i Lea Šprajc, autorice glazbenog predavanja „Štreka – metalna kralježnica Međimurja“.

Početak programa zakazan je za 18 sati u dvorani „Kukuvija‟ na prvom katu Centra Med dvemi vodami. Ulaz je slobodan. Program je odabran temeljem Natječaja za kulturne programe na temu „Priroda Hrvatske‟ za izvedbu u 2021. godini koji je provela Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. 

– Godine 1860. Kotoriba postaje prvo mjesto u današnjoj Hrvatskoj kojim je prošao vlak. Pojava željeznice jedan je od najznačajnijih događaja u modernoj povijesti Međimurja. Kroz većinom nedirnuta polja, šume i vodene površine protegle su se metalne tračnice po kojima je parna lokomotiva vukla vagone dotad neviđenom brzinom. Željeznica, međutim, sa sobom donosi i probleme. Na izuzetan značaj prolaska željeznice kroz Međimurje podsjećaju nas i brojne međimurske popevke, od kojih je svakako najpoznatija „V Kotoribi cug mašina fučnula“ – pričaju u najavi ovog događanja njezine autorice.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje