Povežite se s nama

U fokusu

Stričak apelirao da se istraži gdje je oružje iz policijskih skladišta

Objavljeno:

- dana

Nakon napada u Bruxellesu

Hrvatska je u četvrtak danom žalosti odala počast žrtvama prošlotjednih terorističkih napada u Bruxellesu, u kojima je poginulo najmanje 30 osoba, a oko 200 ljudi je ranjeno. Dan nakon terorističkih napada saborski zastupnik HDZ-a Anđelko Stričak je ponovno upozorio na slučaj nestalog oružja iz skladišta PU varaždinske.

– Ovi teroristički napadi su jasno upozorenje da moramo vrlo ozbiljno shvatiti pitanje nestanka oružja, od kojeg bi kad-tad netko mogao stradati. Iz skladišta PU varaždinske je nestalo više od sto komada automatskih pušaka i automatskih pištolja. Apeliram na Državno odvjetništvo i na Sigurnosno-obavještajnu agenciju da istraže gdje je to oružje završilo – rekao je Stričak i napomenuo da se dosad cijeli slučaj pokušalo zataškati. – Jako je opasno zataškavati slučaj nestanka oružja, a izgleda da su upravo to činili u MUP-u, uključujući i aktualnog ravnatelja policije. Čini se da je u zataškavanje uključeno i Državno odvjetništvo, jer bi vjerojatno nešto poduzeli da su slučaj ozbiljno shvatili – naveo je. Na to je više puta upozorio na sjednicama Županijske skupštine te postavio pitanje je li dio oružja iz policijskih skladišta pronađen u siječnju 2015. godine u prtljažniku automobila dvojice 43-ogodišnjaka, protiv kojih se na Općinskom sudu u Varaždinu vodi kazneni postupak. Državno odvjetništvo je Stričaka pozvalo za svjedoka u tom slučaju, a bit će saslušan na ročištu koje je zakazano u travnju. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje