Povežite se s nama

U fokusu

STRICAK CARITAS

U fokusu

Varaždin: osigurano novih 30 milijuna europskih kuna za sortirnicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 9. ožujka 2021. godine u Gradskoj vijećnici je  gradonačelnik Ivan Čehok s velikim zadovoljstvom potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim se iz EU fondova financira izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala.

Riječ je o izgradnji i opremanju  sortirnice u ukupnoj vrijednosti 35.800.000 kuna od čega će Grad Varaždin zajedno s ostalim općinama dobiti bespovratno 30.400.000 kuna. To znači da je Grad Varaždin zajedno s još 19 jedinica lokalna samouprave dužan osigurati samo 10 posto ukupnih sredstava, a 90 posto sredstava osigurava  Europska unija.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok je po potpisivanju ugovora izjavio da je to jako važan objekt  i gospodarska djelatnost jer je riječ o gospodarenju otpadom, sortiranju različitih vrsta otpada.

– To će, prije svega, omogućiti gospodarenje otpadom u skladu s pravilima Europske unije, a donijet će  veću čistoću i urednost te brže zbrinjavanje otpada. Naravno, to će također dovesti do pojeftinjenja ukupne cijene zbrinjavanja otpada s obzirom na to da se sada mogu razvrstati i izdvojiti one frakcije otpada koje je moguće na tržištu i prodati. To je još jedan pokazatelj uspješnosti Grada Varaždina u privlačenju europskih novaca  s obzirom na to da je ovdje  riječ o devedesetpostotnom financiranju iz EU fondova, a na Grad Varaždin i drugih 19 jedinica otpada samo deset posto. Jednako tako je važno i kao gospodarska djelatnost s obzirom da se radi o gospodarskom objektu u kojem će se zaposliti novi radnici – rekao je gradonačelnik.

Lokacija sortirnice je uz postojeće reciklažno dvorište, a izgradnja će početi ove godine. Kako je navedeno, time Grad Varaždin zapravo zaokružuje taj važan komunalni proces.

Samo je desetak gradova u Hrvatskoj uspjelo aplicirati i dobiti sredstva za tu namjenu iz Europske unije što znači da je Grad Varaždin bio spreman na taj način zaokružiti jednu vrlo važnu djelatnost.

Nastavite čitati

U fokusu

Jasenka Friščić SDP-ova je kandidatkinja za gradonačelnicu Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska organizacija SDP-a Grada Ivanca 8. ožujka je prigodno, povodom Dana žena, ispred kina u Ivancu predstavila diplomiranu socijalnu radnicu Jasenku Friščić kao kandidatkinju za gradonačelnicu Ivanca na predstojećim lokalnim izborima.

Diplomirani inženjer građevine Dalibor Patekar SDP-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika.

– Prvo zahvaljujem svojim prijateljima i stranačkim kolegicama i kolegama iz SDP-a koji su me podržali u nastojanju da istaknem svoju kandidaturu za gradonačelnicu Grada Ivanca. Da. Grad je lijep, ali smatram da postoji jako puno prostora za napredak i da moji suradnici koji me podržavaju i ja svakako možemo upravljati gradom bolje od ovoga. Imam iskustvo koje sam stekla u dugogodišnjem radu kroz Gradsko vijeće, kao član istog i u jednom razdoblju kao predsjednica Gradskog vijeća, kao član nekadašnjeg Poglavarstva i kao zamjenica gradonačelnika, ali koji rad se do sada možda i nije znalo politički ozbiljnije valorizirati u gradu. Naslušat ćemo se ovih dana programa od svih političkih opcija, no mi kao stranka okrenuli smo se sadašnjim problemima koji tište sve naše građane i zbog toga ćemo voditi računa o potrebama svih dobnih skupina – rekla je Friščić.

Najavila je da SDP želi osigurati besplatan i dostupan dječji vrtić za svu djecu predškolskog uzrasta na području cijelog Grada Ivanca. Uvesti jednosmjensku nastavu s produženim dnevnim boravkom za sve učenike za koje će to biti potrebno te još niz pomoći za građane iz svih skupina.

Potporu SDP-ovim kandidatima na lokalnim izborima došla je dati i saborska zastupnica, te predsjednica županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora.

Nastavite čitati