Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: Međimurci dovršavaju kanalizaciju, a Varkom nije uspio izabrati ni izvođače radova

Objavljeno:

- dana

„PALA“ VARKOMOVA ODLUKA

– Kada će u Varaždinskoj županiji početi izgradnja kanalizacijske mreže u sklopu projekta Aglomeracija Varaždin? Župan Predrag Štromar je prošli mjesec izjavio da je pitanje dana kad će radovi započeti, a sad svjedočimo sasvim drugačijoj priči: Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je Varkomu poništila dvije odluke o odabiru u postupku javne nabave – istaknuo je Anđelko Stričak, županijski vijećnik i saborski zastupnik HDZ-a na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Državna komisija je u lipnju poništila odluku o izboru tvrtke koja će nadzirati radove na izgradnji kanalizacije i pročišćavanja voda, a prošli tjedan su poništili i odluku o odabiru izvođača radova na dogradnji i rekonstrukciji pročistača.

Čak deset ponuda pristiglo je za radove na pročistaču, za posao čija je procijenjena vrijednost bila 162,4 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga je Varkomova komisija valjanima ocijenila samo tri ponude, a posao su dodijelili tvrtki iz Izraela, Tahal Consulting Engineersu, koji su ponudili najnižu cijenu od 227,4 milijuna kuna s PDV-om.

Trošak Varkoma zbog žalbi 572.000 kuna

Na tu odluku o odabiru žalbe je podnijelo pet zajednica ponuditelja. Riječ je o tvrtkama iz Austrije, Slovenije, Španjolske, Poljske, Austrije i Hrvatske, a DKOM je sve žalbe uvažio.

Još nije zakopana ni lopata, a Varkom već ima ogromne troškove.

– Varkom mora žaliteljima isplatiti 572.693 kune naknade troškova postupka, a DKOM je predmet vratio na ponovno postupanje. Klub vijećnika HDZ-a je u više navrata na Županijskoj skupštini upozoravao da se projekt Aglomeracije Varaždin neće realizirati u predviđenom roku. Bojim se da nećemo uspjeti iskoristiti sva sredstva, odnosno oko 800 milijuna kuna koji su osigurani u EU fondovima – rekao je Stričak.

“Pod izlikom EU fondova zapošljavali članove HNS-a i SDP-a”

Naveo je da su apelirali na župana Štromara da ode u Međimurje kod svojeg kolege Matije Posavca i informira se na koji način oni provode svoj projekt Aglomeracije.

– Međimurski i varaždinski projekti aglomeracije započeti su u isto vrijeme, još 2009. godine. Međimurci svoj projekt završavaju krajem ove ili početkom sljedeće godine, a mi još nemamo ni poznatog izvoditelja radova. Podsjećam da je u Varkomu u posljednje dvije, tri godine zaposleno na desetke stručnjaka iz redova HNS-a i SDP-a, i to upravo pod izgovorom da su potrebni zbog izrade i provođenja projekata za EU fondove. Koliko su stručni, vidimo na ovom primjeru – ustvrdio je Stričak i zaključio da će varaždinski župan nakon ovog fijaska biti zabilježen kao župan koji u svoja dva mandata nije uspio izgraditi baš ništa.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

U fokusu

Hrvatska ima najveći pad industrijske proizvodnje u Europskoj uniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Industrijska proizvodnja u veljači u Europskoj uniji veća je za 0,7 posto u odnosu na ovogodišnji siječanj, otkrivaju novi podaci Eurostata.

Najveći mjesečni rast zabilježen je u Irskoj (3,8 posto), Mađarskoj (3,5) i Sloveniji (3,3 posto). Najveći pad industrijske proizvodnje u veljači bilježi Hrvatska, čak 4,6 posto u odnosu na siječanj. Slijede Litva s padom od tri posto te Belgija s padom od 2,7 posto, piše Danica.hr.

Najveći međugodišnji pad u odnosu na lanjsku veljaču zabilježen je u Irskoj, čak 36 posto, Belgiji (12,7) i Bugarskoj (8,4). Najveći rast zabilježen je u Španjolskoj (3,5 posto), Sloveniji (2,8) i Danskoj (2,7). Dobro stoji i Mađarska s rastom od 1,3 posto.

Međugodišnji pad industrijske proizvodnje u veljači u odnosu na isti mjesec lani u Hrvatskoj je iznosio 5,7 posto. U prosjeku, industrijska proizvodnja u cijeloj Europskoj uniji pala je za 5,4 posto. I na godišnjoj smo razini, dakle, gori od prosjeka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje