Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: Međimurci dovršavaju kanalizaciju, a Varkom nije uspio izabrati ni izvođače radova

Objavljeno:

- dana

„PALA“ VARKOMOVA ODLUKA

– Kada će u Varaždinskoj županiji početi izgradnja kanalizacijske mreže u sklopu projekta Aglomeracija Varaždin? Župan Predrag Štromar je prošli mjesec izjavio da je pitanje dana kad će radovi započeti, a sad svjedočimo sasvim drugačijoj priči: Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je Varkomu poništila dvije odluke o odabiru u postupku javne nabave – istaknuo je Anđelko Stričak, županijski vijećnik i saborski zastupnik HDZ-a na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Državna komisija je u lipnju poništila odluku o izboru tvrtke koja će nadzirati radove na izgradnji kanalizacije i pročišćavanja voda, a prošli tjedan su poništili i odluku o odabiru izvođača radova na dogradnji i rekonstrukciji pročistača.

Čak deset ponuda pristiglo je za radove na pročistaču, za posao čija je procijenjena vrijednost bila 162,4 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga je Varkomova komisija valjanima ocijenila samo tri ponude, a posao su dodijelili tvrtki iz Izraela, Tahal Consulting Engineersu, koji su ponudili najnižu cijenu od 227,4 milijuna kuna s PDV-om.

Trošak Varkoma zbog žalbi 572.000 kuna

Na tu odluku o odabiru žalbe je podnijelo pet zajednica ponuditelja. Riječ je o tvrtkama iz Austrije, Slovenije, Španjolske, Poljske, Austrije i Hrvatske, a DKOM je sve žalbe uvažio.

Još nije zakopana ni lopata, a Varkom već ima ogromne troškove.

– Varkom mora žaliteljima isplatiti 572.693 kune naknade troškova postupka, a DKOM je predmet vratio na ponovno postupanje. Klub vijećnika HDZ-a je u više navrata na Županijskoj skupštini upozoravao da se projekt Aglomeracije Varaždin neće realizirati u predviđenom roku. Bojim se da nećemo uspjeti iskoristiti sva sredstva, odnosno oko 800 milijuna kuna koji su osigurani u EU fondovima – rekao je Stričak.

“Pod izlikom EU fondova zapošljavali članove HNS-a i SDP-a”

Naveo je da su apelirali na župana Štromara da ode u Međimurje kod svojeg kolege Matije Posavca i informira se na koji način oni provode svoj projekt Aglomeracije.

– Međimurski i varaždinski projekti aglomeracije započeti su u isto vrijeme, još 2009. godine. Međimurci svoj projekt završavaju krajem ove ili početkom sljedeće godine, a mi još nemamo ni poznatog izvoditelja radova. Podsjećam da je u Varkomu u posljednje dvije, tri godine zaposleno na desetke stručnjaka iz redova HNS-a i SDP-a, i to upravo pod izgovorom da su potrebni zbog izrade i provođenja projekata za EU fondove. Koliko su stručni, vidimo na ovom primjeru – ustvrdio je Stričak i zaključio da će varaždinski župan nakon ovog fijaska biti zabilježen kao župan koji u svoja dva mandata nije uspio izgraditi baš ništa.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje