Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Stričak očekuje isti ili veći broj mandata, a Habijan osvježenja na listama i novi HDZ

Objavljeno:

- dana

IZBORI U HDZ-U UOČI IZBORA

Članovi HDZ-a danas biraju novog predsjednika, a kao što je poznato, jedini kandidat je Andrej Plenković, europarlamentarac.

Biračko mjesto u Varaždinu su stranačke prostorije na Franjevačkom trgu, gdje su glasovali predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan, predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak i drugi članovi, Luka Conar, Robert Puja, Silvija Bilić Cupar, Sandra Slunjski, Lidija Špičko…

Nakon izbora predsjednika, očekuje se da HDZ objavi tko će biti njihovi partneri, a i donese odluku o imenima kandidata za ulazak u Hrvatski sabor. Na lanjskim izborima HDZ je kao glavni partner u tadašnjoj Domoljubnoj koaliciji u našoj, 3. izbornoj jedinici osvojio četiri mandata. Kakva su očekivanja od prijevremenih izbora?

–  Za parlamentarne izbore smo spremni, a očekujemo isti ili veći broj mandata. Danas biramo predsjednika stranke, a potom krećemo s predizbornim aktivnostima, izbornim programom koji je u pripremi, sastavljanjem lista i, naravno, predizbornom kampanjom – rekao je Stričak.

Habijan smatra da je vrijeme za novi HDZ. – Očekujem da će članovi stranke pokazati da smo spremni za novi HDZ, da smo istinski pripadnici obitelji europskih pučana, bez podjela i prošlosti. To je rezultiralo lošim rezultatom na prošlim izborima zbog čega smatram da treba osvježiti liste – rekao je.

Varaždinski i županijski HDZ su, podsjećamo, prvi u Hrvatskoj podržali Plenkovića za predsjednika HDZ-a.

Prijevremeni parlamentarni izbori bit će održani 11. rujna, Narodna koalicija predvođena SDP-om jučer je potpisala koalicijski sporazum, pa je za očekivati i da će HDZ brzo otkriti “sve karte”.

Izvor: Foto:

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje