Povežite se s nama

U fokusu

Stričak odgovorio Vugrinu: „Svugdje je vaš potpis jer je Čačić za takve stvari koristio ‚žmigavce’”

Objavljeno:

- dana

Robert Vugrin najprije je upitao na jučerašnjem aktualnom satu župana Anđelka Stričaka o dokumentaciji vezanoj uz razvoj Varaždinskih Toplica, a potom ga je zanimao i stav Županije prema „podržavljenju“ bolnica.

– 18. veljače, prije protekle Skupštine, zatražio sam da se svim vijećnicima dostave svi dokumenti koji su sastavni dio strategije razvoja zdravstveno lječilišnog i turističkog kompleksa Varaždinske Toplice. Do danas nismo dobili ništa, osim osnovnog dokumenta. 23. veljače, nakon sjednice, sam kao vijećnik dopunu dokumentacije direktno zatražio od izrađivača dokumenta – nisam dobio ni odgovor na mail, a kamoli dokumentaciju. Nešto što je plaćeno proračunskim novcem milijun kuna nije moguće dobiti na uvid? Mogu li ti dokumenti biti dostavljeni i objavljeni, ili ćete i dalje ignorirati pitanja vijećnika s nadom da građani to zaborave? – pitao je župana vijećnik Robert Vugrin.

Zanimalo ga je i sljedeće: – Od strane ministra zdravstva Vilija Beroša javno je bilo rečeno da se ide u podržavljenje bolnica s argumentom racionalizacije troškova. Znamo da OB Varaždin ima blizu 400 milijuna kuna akumuliranog gubitka, a istovremeno smo svjesni da uzroci nisu u OB Varaždin, već u postojećim zakonskim okvirima i Vladi. Jasno je da bi OB Varaždin bila u suficitu da joj se plate sve usluge koje redovito vrši. Četvrta je po veličini, a jedna od najboljih u Hrvatskoj. Da je država dobar gospodar, onda bi klinike koje su pod njezinom ingerencijom poslovale pozitivno, a u minusu su. Reformisti to „podržavljenje“ neće podržati. Dakle, čemu bi bile te sve investicije u proteklom mandatu? Županija investira, a država bi preuzela. Pitam župana, ukoliko dođe do toga, koji ćete stav poduzeti? – pitao je Vugrin.

Župan Anđelko Stričak uzvratio je sljedeće:

– Uvaženi viječniće, vi ste bili zamjenik župana koji je sve potpisivao. Svugdje je vaš potpis jer Čačić tako nešto nikad ne bi potpisao, on je za takve stvari koristio „žmigavce“. Kad sam preuzeo dužnost župana dobio sam u roku mjesec dana sve dokumente na stol, bez da je provedena jedna jedina javna rasprava. Svugdje je vaš potpis, i vi sad neme pitate kako ne znate. Svugdje je vaš potpis – i kod one strategije upravljanja i privatizacije, kod nabave, svega. Ako ne znate, dođite, resorni pročelnici će vam sve skopirati pa da znate, da se podsjetite što ste potpisivali. Možda vam zatreba – rekao je župan i dodao kako će o bolnicama raspravljati tijekom rasprave o poslovanju zdravstvenih ustanova.

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje