Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: Sad je i potvrđeno, župan Štromar koristio je djecu u predizborne svrhe

Objavljeno:

- dana

HDZ O PRIJEVOZU ĐAKA

Odluku o prijevozu srednjoškolaca aktualna Vlada donijela je na sjednici 19. kolovoza, dok je prošle godine bivša Vlada Zorana Milanovića odluku o prijevozu donijela tek 7. rujna, i to na telefonskoj sjednici.

Istaknuo je to Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, u priopćenju.

– To znači da smo bili u pravu kad smo upozoravali da župan Štromar sramotno koristi djecu u predizborne svrhe. Svi oni “spontani prosvjedi” u kojima su sudjelovali učenici, a bili su organizirani u režiji župana, imali su za cilj dizanje rejtinga SDP-u i HNS-u – navodi Stričak.

U nastavku donosimo cijelo priopćenje.

“Na svojoj 36. sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan – prosinac 2016. godine. To znači da smo bili u pravu kad smo upozoravali da župan Predrag Štromar sramotno koristi djecu (učenike) u predizborne svrhe.

Naime, svi oni „spontani prosvjedi“ u kojima su sudjelovali učenici, a bili su organizirani u režiji župana, imali su za cilj dizanje rejtinga SDP-u i HNS-u. Od početka tih „spontanih prosvjeda“ tvrdili smo da se prijevoz srednjoškolaca nastavlja te da će aktualna Vlada na vrijeme donijeti potrebnu Odluku. Ove godine je ta odluka donesena 19. kolovoza, a u prošloj godini bivša Vlada Zorana Milanovića donijela ju je tek 7. rujna i to na telefonskoj sjednici.

Da Varaždinski župan Predrag Štromar voli prijevoz koristiti u predizborne svrhe, znaju i umirovljenici. Prošle godine, dva mjeseca, uoči parlamentarnih izbora osigurao im je besplatan prijevoz. Naravno, taj „besplatni prijevoz“ za umirovljenike trajao je do kraja izbornog procesa. Da apsurd bude veći Klub HDZ-a u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, predlagao je donošenje „Odluke o pravu na besplatni prijevoz osoba starijih od 65 godina i umirovljenika s prebivalištem na području Varaždinske županije na svim redovitim linijama autobusnog prijevoza na području cijele Varaždinske županije“ kako bi se s prijevozom nastavilo, ali HNS, SDP, Hrvatska stranka umirovljenika su digli ruke protiv.

Ni u slučaju učenika, ni u slučaju umirovljenika, g. župan nije našao shodno da se ispriča.

Međutim, možda se ispriča Ivančanki Žaklini Željezić koja je u pomoć pozvala hitnu pomoć te ju je prema medijskom izvješću u vozilu hitne pomoći premlatio medicinski tehničar. Naravno, istraga je u tijeku. Međutim, ponavljam jedini tko treba snositi odgovornost je g. župan. Kad na čelo zdravstvenih ustanova imenuješ osobu s iskustvom u drvnoj industriji (Mladena Smoljanca) bolje i ne možeš očekivati.

Preostaje nam jedino čekati nove županove „spontane prosvjede“, tko zna možda i protiv prijevoza hitne medicinske pomoći.”

Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije HDZ-a

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati