Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: Sad je i potvrđeno, župan Štromar koristio je djecu u predizborne svrhe

Objavljeno:

- dana

HDZ O PRIJEVOZU ĐAKA

Odluku o prijevozu srednjoškolaca aktualna Vlada donijela je na sjednici 19. kolovoza, dok je prošle godine bivša Vlada Zorana Milanovića odluku o prijevozu donijela tek 7. rujna, i to na telefonskoj sjednici.

Istaknuo je to Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, u priopćenju.

– To znači da smo bili u pravu kad smo upozoravali da župan Štromar sramotno koristi djecu u predizborne svrhe. Svi oni “spontani prosvjedi” u kojima su sudjelovali učenici, a bili su organizirani u režiji župana, imali su za cilj dizanje rejtinga SDP-u i HNS-u – navodi Stričak.

U nastavku donosimo cijelo priopćenje.

“Na svojoj 36. sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan – prosinac 2016. godine. To znači da smo bili u pravu kad smo upozoravali da župan Predrag Štromar sramotno koristi djecu (učenike) u predizborne svrhe.

Naime, svi oni „spontani prosvjedi“ u kojima su sudjelovali učenici, a bili su organizirani u režiji župana, imali su za cilj dizanje rejtinga SDP-u i HNS-u. Od početka tih „spontanih prosvjeda“ tvrdili smo da se prijevoz srednjoškolaca nastavlja te da će aktualna Vlada na vrijeme donijeti potrebnu Odluku. Ove godine je ta odluka donesena 19. kolovoza, a u prošloj godini bivša Vlada Zorana Milanovića donijela ju je tek 7. rujna i to na telefonskoj sjednici.

Da Varaždinski župan Predrag Štromar voli prijevoz koristiti u predizborne svrhe, znaju i umirovljenici. Prošle godine, dva mjeseca, uoči parlamentarnih izbora osigurao im je besplatan prijevoz. Naravno, taj „besplatni prijevoz“ za umirovljenike trajao je do kraja izbornog procesa. Da apsurd bude veći Klub HDZ-a u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, predlagao je donošenje „Odluke o pravu na besplatni prijevoz osoba starijih od 65 godina i umirovljenika s prebivalištem na području Varaždinske županije na svim redovitim linijama autobusnog prijevoza na području cijele Varaždinske županije“ kako bi se s prijevozom nastavilo, ali HNS, SDP, Hrvatska stranka umirovljenika su digli ruke protiv.

Ni u slučaju učenika, ni u slučaju umirovljenika, g. župan nije našao shodno da se ispriča.

Međutim, možda se ispriča Ivančanki Žaklini Željezić koja je u pomoć pozvala hitnu pomoć te ju je prema medijskom izvješću u vozilu hitne pomoći premlatio medicinski tehničar. Naravno, istraga je u tijeku. Međutim, ponavljam jedini tko treba snositi odgovornost je g. župan. Kad na čelo zdravstvenih ustanova imenuješ osobu s iskustvom u drvnoj industriji (Mladena Smoljanca) bolje i ne možeš očekivati.

Preostaje nam jedino čekati nove županove „spontane prosvjede“, tko zna možda i protiv prijevoza hitne medicinske pomoći.”

Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije HDZ-a

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje