Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: Trebat ćemo se braniti od poplava koliko žitelji Županije plaču, jer će Štromar imati manju plaću

Objavljeno:

- dana

ZASTUPNICI HDZ-a

– Žitelji Varaždinske županije su jučer briznuli u kolektivni plač, ulicama teku potoci suza i vrijeme je da proglasimo mjere za obranu od poplava – ironično je komentirao Anđelko Stričak, šef županijskog HDZ-a i saborski zastupnik te stranke jučerašnju najavu SDP-ovog dožupana Alena Kišića o smanjenju plaća županijskih dužnosnika.

Naime, Kišić je najavio da će već sljedeći tjedan na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine dati prijedlog o smanjenju plaća župana i dožupana, i to kako bi nadoknadili 15 milijuna kuna, sredstva koja neće stići za JPP projekte iz državnog proračuna.

– To je čista demagogija. Smanjenjem plaće uštedjet će oko 100 tisuća kuna. Župan i njegovi zamjenici trebali bi primati prosječne plaće radnika u Varaždinskoj županiji, oko 3.800 kuna. U zadnje četiri godine nisu uspjeli provesti niti jedan jedini projekt. Međutim, oni govore samo o novcu za javno-privatno partnerstvo, dok ne spominju da nisu dogradili Kirurgiju, nisu uspjeli osigurati EU novac za izgradnju Sveučilišnog kampusa FOI-a, nisu uspjeli dovršiti ni projekt Aglomeracije Varaždin, nego se kanalizacijska mreža projektira već sedam godina – rekao je Stričak.

Hajka zbog minusa iz 2015.

Ustvrdio je da je jasno zbog čega su podigli cijelu hajku zbog JPP-a.

– Ovo je njihov uvod, jer je na kraju 2015. godine županijski proračun bio oko 20 milijuna kuna u minusu. Na ogroman proračunski manjak upozoravali smo još 2014. godine, a onda smo ponovno upozoravali sada u prosincu prošle godine. Dakle, Županija posluje u debelom minusu i jasno je zbog čega župan i dožupan toliko plaču zbog toga što se JPP projekti neće sufinancirati iz državnog proračuna – istaknuo je.

Križanić: JPP je model za punjenje privatnih džepova

Saborski  zastupnik HDZ-a Josip Križanić je podsjetio da njihova stranka već desetak godina upozorava na problematične JPP ugovore.

– Znate li što je javno-privatno partnerstvo na hrvatski način? To je model kojim se javnim novcem pune privatni džepovi. Pravi problemi tih projekata bit će vidljivi za desetak godina, kada će dograđene i izgrađene objekte trebati uistinu početi održavati – upozorio je.

Naveo je da su se on i Stričak „do smrti“ borili da se nastavi subvencioniranje prijevoza učenika, ali da JPP projekte ne mogu podržati. – Ne možemo podržati da se županijska vlast ponaša kao pijani milijarder – istaknuo je.

Iznadprosječne i ispodprosječne plaće 

Kad je u pitanju nastavak sufinanciranja prijevoza učenika u novoj školskoj godini, od jeseni,  Križanić smatra da treba pronaći pravedniji model.

– Je li u redu da država i jedinice lokalne samouprave plaćaju prijevoz za moju djecu, a moja mjesečna plaća kao saborskog zastupnika iznosi 14.000 kuna? Ne možemo gledati isto na ljude koji imaju iznadprosječne plaće i one s minimalnim primanjima – smatra Križanić.

Na pitanje na koji će način Varaždinskoj županiji biti nadoknađeno 15 milijuna kuna, Stričak je istaknuo da traju razgovori s ministrom financija da se sredstva osiguraju na drugi način, kroz druge projekte, dok s JPP ugovora treba skinuti oznake tajnosti.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje