Povežite se s nama

Međimurje

Štrigovske noći 2018: uživajte u zabavi, tradiciji i enogastronomiji!

Objavljeno:

- dana

Štrigova svake godine postaje poprištem sve više događaja.

Ovo međimursko mjesto postalo je pravom malom Mekom za ljubitelje umjetnosti, zabave i dobre vinske kapljice. Štrigovske noći prošle su godine navršile tri desetljeća neprekidnog održavanja.

Broj gostiju i turista stalno se povećava, što je najbolji pokazatelj smjera u kojem se Štrigova razvija. Zasluge za manifestacije velikim dijelom pripadaju Turističkoj zajednici Općine Štrigova. Središnji simboli Štrigovskih noći, uz centar mjesta, definitivno su čak dvije lokalne crkve. Crkva sv. Jeronima i crkva sv. Marije Magdalene (u kojoj se održavaju mnogi koncerti) čine okosnicu Štrigove, a vizuru mjesta prepoznatljivom na prvi pogled. Osma Umjetnička kolonija bila je održana od 5. do 8. srpnja.

Tradicija i modernizam

Mješavina povijesne ostavštine, prikaza starih zanata, tradicionalnih i modernih umjetničkih dosega te gastronomskih specijaliteta pokazala se dobitnom kombinacijom. Posljednji, četvrti vikend Štrigovskih noći obilježavaju turizam, enogastronomija, tradicija i zabava.

U petak, 20. srpnja, s početkom u 18 sati održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Štrigova. Sat ranije susrest će se aviomodelari, a istovremeno sa sjednicom ljubitelji Harley-Davidsona. Nakon međimurskog roštilja i piknika, koji će biti organizirani u 19 sati, slijede nastupi mladih umjetničkih nada Štrigove i simfonija svjetlosti. Program će u petak koncertom od 21.30 zaokružiti Mia Dimšić.

Subotu će obilježiti nastupi Noćne smjene i gostiju, bezvremenskih zvijezda Međimurja: Željka Kermeka Kerme, Josipa Sanjkovića Mitrice, Mirjane Hudin, i Zorana Grujića Glaža. U nedjelju se održava Magdalensko proštenje. U 11 sati će se održati svečana misa u crkvi sv. Marije Magdalene. U 17 sati organizirat će se seoske igre, dok će „točku na i“ u 21 sat staviti Željko Bebek i The Band.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje