Povežite se s nama

Život i društvo

Strojarska i prometna škola je odličan primjer povezivanja gospodarstva i obrazovanja

Objavljeno:

- dana

DIO PROJEKTA “LEARNING BY DOING”

Sudionici projekta “Learning by doing”, u kojem sudjeluje HGK –  Županijska komora Varaždin kao partner, nedavno su posjetili Strojarsku i prometnu školu Varaždin.

Osnovno načelo: gospodarstvo i obrazovanje zajedno

U Varaždinu je, naime, održan skup na kojem su sudjelovali predstavnici partnera u projektu. U sklopu tog skupa sudionici su posjetili Strojarsku i prometnu školu, koja je predstavljena kao odličan primjer povezivanja gospodarstva i obrazovanja, što je i cilj samog projekta.

– Cilj nam je da se naši učenici zaposle i ostanu ovdje, rekao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole

– Drago nam je što nas je Županijska gospodarska komora preporučila za sudjelovanje u ovom projektu. Mi smo škola koja surađuje s gospodarstvom i koja radi po načelu gospodarstvo i obrazovanje zajedno. Cilj nam je da se naši učenici zaposle i ostanu ovdje, a oni koji žele da nastave daljnje obrazovanje – rekao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole Varaždin.

Domaćini su predstavili svoja iskustva u provođenju praktične nastave i funkcioniranju strukovnog obrazovanja. Strojarska i prometna škola je specijalizirana škola u dva obrazovna sektora: u sektoru strojarstva te u sektoru prometa i logistike.

Nastavnica stručno-teorijske nastave, profesorica mentorica Ana Marketin-Sedlar, dipl. ing. strojarstva, sudionicima projekta je kroz prezentaciju predstavila nastavne planove i programe te školske kurikulume za pojedina zanimanja, kao i postignuća škole kroz EU projekte s ciljem što bolje pripreme učenika za zaposlenje ili nastavak daljnjeg školovanja.

Filip: Škola je ispunila moja očekivanja!

Sudionicima se obratio i učenik škole 3. a razreda Filip Mirić, koji je govorio na engleskom jeziku o svojem iskustvu školovanja za zanimanje strojarski računalni tehničar. Učenik je istaknuo da je škola u potpunosti ispunila sva njegova očekivanja i da je zadovoljan odabranom strukom. Također je istaknuo kvalitetu rada profesora, mogućnosti koje se nude učenicima kroz EU projekte mobilnosti te prednosti fakultativne nastave koju nudi škola.

Gosti su razgledali pet specijaliziranih školskih radionica u kojima su im strukovni učitelji i voditelji radionica objasnili načine izvođenja praktične nastave i proizvodne mogućnosti. Nakon toga su posjetili poduzeće “Metal Obad” u Donjoj Poljani kod Varaždinskih Toplica, gdje su upoznati s proizvodnjom na modernim CNC strojevima, u kojima velik broj učenika Strojarske i prometne škole Varaždin polazi praktičnu nastavu za CNC operatera. S radom i poslovanjem poduzeća te načinom provođenja praktične nastave u poduzeću sudionike je upoznao Matija Obad, sin vlasnika poduzeća, inače bivši učenik Strojarske i prometne škole.

Gimnazija više nije hit

Inače, u projektu “Learning by doing” sudjeluje 15 partnera i devet pridruženih partnera iz devet zemalja. Cilj projekta je povezivanje obrazovnih institucija i poduzetničke zajednice kako bi se, između ostaloga, riješio problem nedostatka radne snage.

– Cilj je da se prenesu znanja i iskustva iz zemalja koje imaju implementiran sustav dualnog obrazovanja. Namjera je da se napravi i vertikalna prohodnost sustava, odnosno da sustav mladim ljudima, koji tijekom strukovnog obrazovanja vide da imaju potencijal za daljnje obrazovanja, to i omogući, što je sada veliki problem – rekao je Dragutin Gložinić, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo istaknuo je kako se kroz ovaj projekt želi promovirati strukovno obrazovanje.

Ima jako puno dobrih zanimanja, što dokazuju poduzetnici koji od svog rada dobro žive –  rekoa je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja

– Dosad je hit bilo ići u Gimnaziju i biti akademski građanin. Međutim, ima jako puno dobrih zanimanja i uspjeha, što potvrđuju brojni poduzetnici koji od svog rada dobro žive – rekao je Prskalo.

Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak rekao je da je konačno vrijeme da se povežu gospodarstvo i obrazovanje, pri čemu škole mogu računati na potporu Varaždinske županije. 

– Poticat ćemo dobre mjere i detektirati probleme koji muče s jedne strane poduzetnike, a s druge strukovne škole kako bi se ta slika konačno počela mijenjati – rekao je Paljak.

Ulaganje u mlade i obrazovanje Varaždinskoj županiji su na prvome mjestu

Pročelnik županijskoga Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je istaknuo da je 59 posto proračuna Varaždinske županije namijenjeno obrazovanju i da je ulaganje u mlade ljude na prvome mjestu. – Model efikasnoga i učinkovitog obrazovanja te rad s nadarenim učenicima u centrima izvrsnosti, po uzoru na Varaždinsku županiju, počele su primjenjivati i druge županije. Indeks upisa u srednje škole u Varaždinskoj županiji iznosi 1,1367, što znači da je više od 13 posto  učenika iz drugih županija upisalo srednju školu u Varaždinskoj županiji zbog boljih uvjeta školovanja – rekao je Huđek.

Izvor:
Foto: Strojarska i prometna škola Varaždin

Život i društvo

Varaždinske mažoretkinje briljirale u Zadru pa osvojile europsku broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski grad Zadar proteklog je vikenda ugostio oko tri tisuće mažoretkinja članica šezdeset mažoret timova iz deset zemalja na Europskom prvenstvu u mažoret plesu.

Organizator prvenstva bila je Europska Mažoret Asocijacija u suradnji s Hrvatskim Mažoret Savezom i uz potporu Ministarstva turizma, grada Zadra i Zadarske županije.

Otvorenju natjecanja ispred katedrale Svetoga Donata nazočilo je više tisuća sudionica natjecanja, domaćina i posjetitelja, a sama natjecanja održana su u sportskom centru Mocire i na Kalelargi, gdje je po završetku natjecateljskog dijela upriličena svečanost dodjele odličja. Sveukupno je nastupilo 210 različitih formacija (grupa) i neformacija (solo, duo i trio nastupa), dok je odluku o kvaliteti nastupa donosio stručni sud sastavljen od osam međunarodnih licenciranih sudaca.

Najbrojnije natjecateljice bile su rumunjske mažoretkinje – njih 500-tinjak, potom mažoretkinje iz Francuske, Češke Republike, Mađarske i Hrvatske, koje su uglavnom podijelile zlata, srebra i bronce u različitim kategorijama i uzrastima.

Sama su natjecanja predstavila dječje, kadetske, juniorske i seniorske uzraste mažoretkinja s pom-pon nastupima, štapom, maceom, potom  paradnim defileom i statičnim koreografijama uz izvođenje brojnih vrlo zahtjevnih elemenata.

Varaždinske su mažoretkinje prvi puta sudjelovale na ovako značajnom natjecanju te su, nakon osvojenih drugih mjesta i srebrnih medalja na državnom prvenstvu u kadetskom Solo i Duo nastupu, sada na Europskom prvenstvu u mažoret plesu opravdale očekivanja odličnim nastupima i plasmanom. Kadetski solo nastup Nike Habek u jakoj konkurenciji osvaja  7. mjesto, a kadetski duo Mije Crnčec i Petre Tržec osvaja treće mjesto i brončane medalje.

– Sam nastup naših triju mažoretkinja na Europskom prvenstvu ogroman je uspjeh i najveća nagrada za sav naš trud svih ovih mjeseci. Sedmo mjesto naše Nike u solo kategoriji kadetkinja među svim tim vrhunskim izvedbama ponajboljih mažoretkinja Europe, a potom europsko treće mjesto Mije i Petre u kadetskom duo nastupu govore više od svega. Presretna sam i želim zahvaliti roditeljima naših cura i trenerici Ivani Cmrečki, jer bez potpore svih njih ne bi bilo rezultata ni uspjeha – rekla je voditeljica i glavna trenerica Varaždinskih mažoretkinja Anita Mikac Grabarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Dragica Kolar iz Cestice proslavila 95. rođendan, među čestitarima i načelnik Korotaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dragica Kolar, rođena 20. rujna 1927. godine u Križanču, proslavila je u nedjelju 25. rujna 95-ti rođendan. Dragica se tako može pohvaliti kako je jedna od najstarijih osoba rođenih na području općine Cestica. Proslava rođendana održana je u ugostiteljskom objektu „Stara Preša“ koji se nalazi u mjestu Selci Križovljanski u blizini njezinog rodnog mjesta.

Na proslavi Dragičinog rođendana prisustvovalo je ukupno 35 osoba iz njezine brojne obitelji uključujući djecu, unuke, praunuke te prapraunuke. Dragica je tako majka kćeri Anici i sinu Ivanu te baka šest unuka. To su: Klemen, Karmen, Klaudia, Smiljan, Liljana, Klementina i Ivana. Najstarija članica obitelji Kolar također ima 14 praunuka. Oni su: Leon, Leonida, Isabel, Denis, Katja, Hana, Lana, Alex, Marsel, Kristjan, Karin, Niko, Lan i Nejc. Najmlađi članovi ove brojne obitelji jesu Dragičini prapraunuci Tian, Eva, Nicol, Laura i Tim. Slavljenica ističe kako najviše voli provoditi vrijeme s članovima obitelji, od najstarijih do najmlađih.

Obitelj Dragicu opisuje kao iznimno vedru i bistru osobu koja je uvijek spremna pomoći članovima obitelji svojim savjetima i dobrim duhom. Dragica je od rođenja živjela u rodnoj kući u Križanču sve do 2020. godine, a trenutno živi s kćeri i zetom u Republici Sloveniji u mjestu Videm pri Ptuju. Za sebe kaže kako je unatoč godinama aktivna pa tako svakodnevno izlazi u šetnje te se svaki tjedan vraća u Križanče kako bi održavala cvijeće u dvorištu svoje rodne kuće. Također se pohvalila da svaki dan pročita novine bez potrebe za korištenjem naočala. Na upit koja je njezina tajna dugovječnosti i zdravlja, Dragica je odgovorila kako smatra da su pravilna prehrana i aktivnost najvažniji za sretan i dug život. Također je napomenula kako gotovo svakodnevno jede luk i popije čašu domaćeg vina pa smatra da i to doprinosi njezinom zdravlju. Za kraj je napomenula kako se veseli svakom novom danu provedenom s najmilijima te se nada kako će u godinama koje dolaze njezina obitelj postati još brojnija.

Proslavi rođendana prisustvovao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj koji je čestitao slavljenici i poželio joj još mnogo rođendana te da uvijek bude vedra, vesela i zdrava. Načelnik je u ime Općine slavljenici uručio prigodni poklon.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje