Povežite se s nama

Život i društvo

Strojarska i prometna škola je odličan primjer povezivanja gospodarstva i obrazovanja

Objavljeno:

- dana

DIO PROJEKTA “LEARNING BY DOING”

Sudionici projekta “Learning by doing”, u kojem sudjeluje HGK –  Županijska komora Varaždin kao partner, nedavno su posjetili Strojarsku i prometnu školu Varaždin.

Osnovno načelo: gospodarstvo i obrazovanje zajedno

U Varaždinu je, naime, održan skup na kojem su sudjelovali predstavnici partnera u projektu. U sklopu tog skupa sudionici su posjetili Strojarsku i prometnu školu, koja je predstavljena kao odličan primjer povezivanja gospodarstva i obrazovanja, što je i cilj samog projekta.

– Cilj nam je da se naši učenici zaposle i ostanu ovdje, rekao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole

– Drago nam je što nas je Županijska gospodarska komora preporučila za sudjelovanje u ovom projektu. Mi smo škola koja surađuje s gospodarstvom i koja radi po načelu gospodarstvo i obrazovanje zajedno. Cilj nam je da se naši učenici zaposle i ostanu ovdje, a oni koji žele da nastave daljnje obrazovanje – rekao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole Varaždin.

Domaćini su predstavili svoja iskustva u provođenju praktične nastave i funkcioniranju strukovnog obrazovanja. Strojarska i prometna škola je specijalizirana škola u dva obrazovna sektora: u sektoru strojarstva te u sektoru prometa i logistike.

Nastavnica stručno-teorijske nastave, profesorica mentorica Ana Marketin-Sedlar, dipl. ing. strojarstva, sudionicima projekta je kroz prezentaciju predstavila nastavne planove i programe te školske kurikulume za pojedina zanimanja, kao i postignuća škole kroz EU projekte s ciljem što bolje pripreme učenika za zaposlenje ili nastavak daljnjeg školovanja.

Filip: Škola je ispunila moja očekivanja!

Sudionicima se obratio i učenik škole 3. a razreda Filip Mirić, koji je govorio na engleskom jeziku o svojem iskustvu školovanja za zanimanje strojarski računalni tehničar. Učenik je istaknuo da je škola u potpunosti ispunila sva njegova očekivanja i da je zadovoljan odabranom strukom. Također je istaknuo kvalitetu rada profesora, mogućnosti koje se nude učenicima kroz EU projekte mobilnosti te prednosti fakultativne nastave koju nudi škola.

Gosti su razgledali pet specijaliziranih školskih radionica u kojima su im strukovni učitelji i voditelji radionica objasnili načine izvođenja praktične nastave i proizvodne mogućnosti. Nakon toga su posjetili poduzeće “Metal Obad” u Donjoj Poljani kod Varaždinskih Toplica, gdje su upoznati s proizvodnjom na modernim CNC strojevima, u kojima velik broj učenika Strojarske i prometne škole Varaždin polazi praktičnu nastavu za CNC operatera. S radom i poslovanjem poduzeća te načinom provođenja praktične nastave u poduzeću sudionike je upoznao Matija Obad, sin vlasnika poduzeća, inače bivši učenik Strojarske i prometne škole.

Gimnazija više nije hit

Inače, u projektu “Learning by doing” sudjeluje 15 partnera i devet pridruženih partnera iz devet zemalja. Cilj projekta je povezivanje obrazovnih institucija i poduzetničke zajednice kako bi se, između ostaloga, riješio problem nedostatka radne snage.

– Cilj je da se prenesu znanja i iskustva iz zemalja koje imaju implementiran sustav dualnog obrazovanja. Namjera je da se napravi i vertikalna prohodnost sustava, odnosno da sustav mladim ljudima, koji tijekom strukovnog obrazovanja vide da imaju potencijal za daljnje obrazovanja, to i omogući, što je sada veliki problem – rekao je Dragutin Gložinić, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo istaknuo je kako se kroz ovaj projekt želi promovirati strukovno obrazovanje.

Ima jako puno dobrih zanimanja, što dokazuju poduzetnici koji od svog rada dobro žive –  rekoa je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja

– Dosad je hit bilo ići u Gimnaziju i biti akademski građanin. Međutim, ima jako puno dobrih zanimanja i uspjeha, što potvrđuju brojni poduzetnici koji od svog rada dobro žive – rekao je Prskalo.

Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak rekao je da je konačno vrijeme da se povežu gospodarstvo i obrazovanje, pri čemu škole mogu računati na potporu Varaždinske županije. 

– Poticat ćemo dobre mjere i detektirati probleme koji muče s jedne strane poduzetnike, a s druge strukovne škole kako bi se ta slika konačno počela mijenjati – rekao je Paljak.

Ulaganje u mlade i obrazovanje Varaždinskoj županiji su na prvome mjestu

Pročelnik županijskoga Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je istaknuo da je 59 posto proračuna Varaždinske županije namijenjeno obrazovanju i da je ulaganje u mlade ljude na prvome mjestu. – Model efikasnoga i učinkovitog obrazovanja te rad s nadarenim učenicima u centrima izvrsnosti, po uzoru na Varaždinsku županiju, počele su primjenjivati i druge županije. Indeks upisa u srednje škole u Varaždinskoj županiji iznosi 1,1367, što znači da je više od 13 posto  učenika iz drugih županija upisalo srednju školu u Varaždinskoj županiji zbog boljih uvjeta školovanja – rekao je Huđek.

Izvor:
Foto: Strojarska i prometna škola Varaždin

Život i društvo

Općina Belica raspisala natječaj za dodjelu poticaja kod ovogodišnje izrade toplinskih fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Belica 15. studenoga raspisala je natječaj kojim mještanima omogućava sufinanciranje izrade toplinskih fasada u 2023. godini. Pravo na ostvarivanje poticaja imaju vlasnici zakonito izgrađene nekretnine uz uvjet da imaju prebivalište na području Općine Belica, na istoj adresi za koju se traži poticaj.

Općina Belica će vlasnicima nekretnina koji su ove godine izradili toplinsku fasadu, dodijeliti poticaj u iznosu od 500,00 eura. Odobrena sredstva doznačuju se na račun korisnika i mogu se ostvariti samo jedanput. Za sudjelovanje na natječaju treba dostaviti dokumentaciju propisanu u prijavi koja je dostupna na mrežnim stranicama Općine.

Riječ je o popunjenoj prijavi na natječaj, kopiji osobne iskaznice, rješenju kojim se potvrđuje da je objekt zakonito izgrađen, zemljišno – knjižnom izvatku za nekretninu za koju se traži potpora (ne stariji od tri mjeseca!), računu za izvedene radove, kopiji bankovne kartice, te fotodokumentaciji trenutnog stanja objekta.

Prijave se primaju do 15. prosinca 2023. godine, a svi podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima natječaja najkasnije u roku 5 dana od dana donošenja Odluke o dodjeli poticaja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Općini Belica, ili na telefon 040/846-067.

Nastavite čitati

Život i društvo

Organizatori Adventa u Beretincu pozivaju na najbolje kuhano vino koje ste ikada pili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine posjetite Advent u Beretincu.

Kako bi se pripremili za najradosniji kršćanski blagdan pobrinut će KUD Ježek u suradnji s udrugom VIV-BER i Općinom Beretinec kroz četiri adventske subote s početkom u 17 sati, kod općinske zgrade.

Čeka vas tradicionalno najbolje kuhano vino koje ste ikada pili, garantirano najslađe fritule koje ste ikada probali i puno iznenađenja, gostiju, žaruljica i ukrasa, objavili su organizatori.

Ove godine na sajmu ćete moći pronaći domaće proizvode i rukotvorine lokalnih OPG-ova i udruga.

Paljenje prve adventske svijeće je 2. prosinca, a 9. prosinca bit će upaljena druga adventska svijeća te će doći sveti Nikola.

Treća adventska svijeća bit će upaljena 16. prosinca, a održat će se i humanitarna akcija. Žive jaslice na rasporedu su 23. prosinca, a tada će biti zapaljena i četvrta adventska svijeća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje