Povežite se s nama

Život i društvo

Strojarska i prometna škola je odličan primjer povezivanja gospodarstva i obrazovanja

Objavljeno:

- dana

DIO PROJEKTA “LEARNING BY DOING”

Sudionici projekta “Learning by doing”, u kojem sudjeluje HGK –  Županijska komora Varaždin kao partner, nedavno su posjetili Strojarsku i prometnu školu Varaždin.

Osnovno načelo: gospodarstvo i obrazovanje zajedno

U Varaždinu je, naime, održan skup na kojem su sudjelovali predstavnici partnera u projektu. U sklopu tog skupa sudionici su posjetili Strojarsku i prometnu školu, koja je predstavljena kao odličan primjer povezivanja gospodarstva i obrazovanja, što je i cilj samog projekta.

– Cilj nam je da se naši učenici zaposle i ostanu ovdje, rekao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole

– Drago nam je što nas je Županijska gospodarska komora preporučila za sudjelovanje u ovom projektu. Mi smo škola koja surađuje s gospodarstvom i koja radi po načelu gospodarstvo i obrazovanje zajedno. Cilj nam je da se naši učenici zaposle i ostanu ovdje, a oni koji žele da nastave daljnje obrazovanje – rekao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole Varaždin.

Domaćini su predstavili svoja iskustva u provođenju praktične nastave i funkcioniranju strukovnog obrazovanja. Strojarska i prometna škola je specijalizirana škola u dva obrazovna sektora: u sektoru strojarstva te u sektoru prometa i logistike.

Nastavnica stručno-teorijske nastave, profesorica mentorica Ana Marketin-Sedlar, dipl. ing. strojarstva, sudionicima projekta je kroz prezentaciju predstavila nastavne planove i programe te školske kurikulume za pojedina zanimanja, kao i postignuća škole kroz EU projekte s ciljem što bolje pripreme učenika za zaposlenje ili nastavak daljnjeg školovanja.

Filip: Škola je ispunila moja očekivanja!

Sudionicima se obratio i učenik škole 3. a razreda Filip Mirić, koji je govorio na engleskom jeziku o svojem iskustvu školovanja za zanimanje strojarski računalni tehničar. Učenik je istaknuo da je škola u potpunosti ispunila sva njegova očekivanja i da je zadovoljan odabranom strukom. Također je istaknuo kvalitetu rada profesora, mogućnosti koje se nude učenicima kroz EU projekte mobilnosti te prednosti fakultativne nastave koju nudi škola.

Gosti su razgledali pet specijaliziranih školskih radionica u kojima su im strukovni učitelji i voditelji radionica objasnili načine izvođenja praktične nastave i proizvodne mogućnosti. Nakon toga su posjetili poduzeće “Metal Obad” u Donjoj Poljani kod Varaždinskih Toplica, gdje su upoznati s proizvodnjom na modernim CNC strojevima, u kojima velik broj učenika Strojarske i prometne škole Varaždin polazi praktičnu nastavu za CNC operatera. S radom i poslovanjem poduzeća te načinom provođenja praktične nastave u poduzeću sudionike je upoznao Matija Obad, sin vlasnika poduzeća, inače bivši učenik Strojarske i prometne škole.

Gimnazija više nije hit

Inače, u projektu “Learning by doing” sudjeluje 15 partnera i devet pridruženih partnera iz devet zemalja. Cilj projekta je povezivanje obrazovnih institucija i poduzetničke zajednice kako bi se, između ostaloga, riješio problem nedostatka radne snage.

– Cilj je da se prenesu znanja i iskustva iz zemalja koje imaju implementiran sustav dualnog obrazovanja. Namjera je da se napravi i vertikalna prohodnost sustava, odnosno da sustav mladim ljudima, koji tijekom strukovnog obrazovanja vide da imaju potencijal za daljnje obrazovanja, to i omogući, što je sada veliki problem – rekao je Dragutin Gložinić, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo istaknuo je kako se kroz ovaj projekt želi promovirati strukovno obrazovanje.

Ima jako puno dobrih zanimanja, što dokazuju poduzetnici koji od svog rada dobro žive –  rekoa je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja

– Dosad je hit bilo ići u Gimnaziju i biti akademski građanin. Međutim, ima jako puno dobrih zanimanja i uspjeha, što potvrđuju brojni poduzetnici koji od svog rada dobro žive – rekao je Prskalo.

Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak rekao je da je konačno vrijeme da se povežu gospodarstvo i obrazovanje, pri čemu škole mogu računati na potporu Varaždinske županije. 

– Poticat ćemo dobre mjere i detektirati probleme koji muče s jedne strane poduzetnike, a s druge strukovne škole kako bi se ta slika konačno počela mijenjati – rekao je Paljak.

Ulaganje u mlade i obrazovanje Varaždinskoj županiji su na prvome mjestu

Pročelnik županijskoga Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je istaknuo da je 59 posto proračuna Varaždinske županije namijenjeno obrazovanju i da je ulaganje u mlade ljude na prvome mjestu. – Model efikasnoga i učinkovitog obrazovanja te rad s nadarenim učenicima u centrima izvrsnosti, po uzoru na Varaždinsku županiju, počele su primjenjivati i druge županije. Indeks upisa u srednje škole u Varaždinskoj županiji iznosi 1,1367, što znači da je više od 13 posto  učenika iz drugih županija upisalo srednju školu u Varaždinskoj županiji zbog boljih uvjeta školovanja – rekao je Huđek.

Izvor:
Foto: Strojarska i prometna škola Varaždin

Život i društvo

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo godišnju skupštinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo je u petak 22. ožujka, svoju redovnu godišnju skupštinu.

Ovogodišnja skupština, 65. po redu održana je u prostorijama hotela „Turist“ u Varaždinu. Na skupštini je od 167 redovnih i trenutno aktivnih članova bilo prisutno 72 člana.

Osim njih Skupštini su nazočili  uvaženi gosti, predstavnici DGIT Međimurje, zatim Nina Lovrec Dražin, dipl. ing. građ., predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nenad Petrović, mag. ing. geoing. predsjednik Hrvatskog društva inženjera geotehnike te Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji su se prigodnim pozdravnim govorima obratili svima prisutnima.

Samu skupštinu vodila je u svojstvu članice DGIT Varaždin, Mirna Amadori, dipl. ing. građ, aktualna predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Na Skupštini su podnesena sva izvješća koja su jednoglasno prihvaćena, te su doneseni i usvojeni plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Nakon Skupštine organizirana je već tradicionalno zajednička večera i druženje uz pratnju tamburaša.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prijemom roditelja i novorođenih beba započelo ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči blagdana svetog Jurja, zaštitnika Općine Maruševec u prostorijama Općine Maruševec načelnik Mario Klapša ugostio je roditelje i bebe koje su se rodile u posljednjih nekoliko mjeseci od zadnjeg primanja krajem prošle godine.

Općina Maruševec bogatija je za deset stanovnika čijim je roditeljima u ovoj slatkoj prigodi načelnik Klapša čestitao na prinovama u nadi da će oni svoje djetinjstvo, odrastanje i život pun zdravlja i uspjeha ostvariti na području Općine.

– Maruševec je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Demografska slika Hrvatske je nažalost sumorna, zato su od posebne važnosti upravo mlade obitelji kojima Općina Maruševec izlazi u susret kroz čitav niz potpora. Naknade za novorođene bebe, sufinanciranje cijene dječjih vrtića, autobusnog prijevoza učenika, produženog boravka u školi, škole plivanja, nagrade za darovite učenike, stipendije i druga ulaganja u školstvo samo su neke od mjera kojima nastojimo privući i zadržati mlade ljude u našoj zajednici – istaknuo je prigodom druženja s mladima načelnik Mario Klapša.

Uoči prijema, Općina Maruševec je svojim mladim obiteljima uputila prigodne financijske potpore za novorođenčad u iznosu od 275 eura za prvo, 350 eura za drugo i 500 eura za svako sljedeće dijete.

Uz ranije spomenute mjere, Općina Maruševec je i ove godine osigurala proračunska sredstva za mlade koje na ovom području žele nastaviti ili krenuti u obiteljski život kroz potpore za kupnju ili adaptaciju nekretnina.

Također, kroz dosad značajna ulaganja u novu Stambenu zonu u Donjem Ladanju, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, budući da interes za ostanak i doseljavanje na područje Općine Maruševec ne jenjava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje