Povežite se s nama

U fokusu

Štromar: Ministre, riješite pitanje prijevoza srednjoškolaca inače idemo u prosvjed!

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI ŽUPAN APELIRA

– Mislim da od jeseni dosta učenika neće više ići u srednju školu, kao što je to bilo 2005. godine kada iz jedne rubne općine Varaždinske županije, na granici sa Slovenijom, čak 30 posto učenika nije upisivalo srednju školu.

Bojim se da većina mladih, zbog izostanka sufinanciranja prijevoza, neće upisivati srednje škole te će otići izvan Hrvatske – izjavio je jutros župan Predrag Štromar koji se na posao uputio autobusom zajedno sa srednjoškolcima iz Vinice.

Njegova vožnja autobusom svojevrsni je protest zbog neizvjesnosti oko nastavka sufinancianja prijevoza učenika srednjih škola budući da Vlada još nije usvojila odluku o modelu sufinanciranja i financiranja prijevoza učenika u novoj školskoj godini.

Nema reakcije? Novi prosvjed!

Najavio je da će uputiti apel ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru kako bi se što prije riješio problem oko prijevoza srednjoškolaca. Ako ne dobije nikakve infomracije, najavljuje novi prosvjed.

– Napravit ćemo prosvjed na kojem neću biti samo ja! – poručio je župan.

Inače, Vlada je usvojila zaključak o izradi novog modela financiranja prijevoza redovitih učenika srednjih škola od školske godine 2016.-2017. koje će izraditi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a uvest će se dohodovni cenzus. Prilikom izrade novog modela sufinanciranja i financiranja srednjoškolskog prijevoza resorno ministarstvo u suradnji s Poreznom upravom prikupljati će OIB-e članova kućanstva redovitih učenika srednjih škola koji su u prethodnom razdoblju ostvarivali to pravo.

Župan Štromar smatra da je to opsežan posao koji Ministarstvo neće stići napraviti do nove školske godine te očekuje da će se prijevoz sufinancirati samo socijalnim slučajevima koji su u teškoj financijskoj situaciji.

Izvor: Varaždinska županija
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Potpisan ugovor za izvođenje radova rekonstrukcije djela nogostupa u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Pokrenuli smo prvu fazu komunalnog uređenja samog centra Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca.

Ugovor je potpisan 21. siječnja na prigodnoj svečanosti organiziranoj u Gradskoj vijećnici.

Temeljem provedenog javnog natječaja izvođenje radova povjereno je tvrtki TTG iz Donje Višnjice čije je direktor Tomica Zgrebec, nakon potpisivanja Ugovora, istaknuo da će radovi, čija je ugovorena vrijednost 395.730 kuna, biti izvedeni kvalitetno i u roku.

U okviru tih radova bit će izvedena rekonstrukcija postojećeg nogostupa južnog dijela Ulice hrvatskih pavlina te dio nogostupa sa sjeverne strane kolnika županijske ceste, na potezu od Ulice A. Mihanovića do Ulice A. Stepinca, u ukupnoj dužini od 363,5 metara.

– Nakon ovih zahvata pokrenut ćemo uređenje dijela nogostupa na istočnoj strani Ulice hrvatskih pavlina kojim će biti obuhvaćeno saniranje cestovne odvodnje, kanalizacijskog sustava i samog nogostupa. Sve to radimo s ciljem uređenjem centra Lepoglave u kojem planiramo izgradnju tržnice za koju ćemo uskoro dobiti građevinsku dozvolu. Sredstva za izgradnju tržnice, a riječ je oko dva milijuna kuna, planiramo osigurati kroz mjeru 7.4.1 čije otvaranje očekujemo ove godine. Očekuje nas i uređenje kanalizacijskog sustava. U tom su smjeru pokrenuti i konkretni koraci. S tvrtkom Varkom potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju sustava aglomeracije. Projektna dokumentacija trebala bi biti izrađena do lipnja, a iduće godine trebalo bi se krenuti s natječajem za izbor izvođača radova – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Zadovoljstvo početkom radova na uređenju centra Lepoglave istaknula je predsjednica MO Lepoglava Marija Ribić naglasivši da će centar grada biti uređen na zadovoljstvo građana koji u njemu žive kao i turista koji često borave u Lepoglavi.

– Prisutan je još problem starih zgrada u državnom vlasništvu koje se nalaze u centru Lepoglave. Te je zgrade potrebno obnoviti na što upozoravamo nadležne na državnoj razini – rekla je Ribič.

Početak radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca planiran je za veljaču 2021., a trebali bi biti završeni u roku od 60 dana.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Šećete li centrom grada, uočit ćete novopostavljene plave metalne znakove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Kule stražarnice Staroga grada postavljen je plavi metalni znak koji označava ulazak sa Trga Miljenka Stančića u Šetalište Josipa Jurja Strossmayera.

Drugi identični znak nalazi se u njegovoj neposrednoj blizini, kod ulaza u prostor Staroga grada iz Uršulinske ulice.

Prolaznicima su postavljeni natpisi posebno zapeli za oko. Kako izgledaju novi ukrasi gradske jezgre, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati