Povežite se s nama

Novosti

Štromar: Nema raskola u HNS-u!

Objavljeno:

- dana

Predsjedništvo HNS-a Varaždinske županije za isključivanje Čačića

Nema raskola u HNS-u, naglasio je Predrag Štromar, predsjednik HNS-a Varaždinske županije i Središnjeg odbora HNS-a, nakon sjednice predsjedništva HNS-a Varaždinske županije na kojoj je od 28 članova njih 26 podržalo odluku središnjice HNS-a  o isključenju Radimira Čačića iz stranke.

-Žao nam je g. Čačića, ali žalosni smo i zbog njegovih postupaka u zadnje vrijeme. Mi smo dio HNS-a, radimo prema stranačkom statutu i programu i prihvaćamo odluku Predsjedništva HNS-a. Bilo je sigurno valjanih razloga za isključivanje, rekao je Štromar nakon sastanka održanog u Horvatskom kraj Ivanca, ali nije ulazi u detalje.

Žaljenje što je došlo do isključivanja Čačića izrazio je  i potpredsjednik Hrvatskog sabora te predsjednik ivanečkih narodnjaka Milorad Batinić.

-Izgleda da je to nakon svega bilo neminovno. Meni je žao, ali politika je racionalna disciplina i moramo biti odgovorni prema HNS-u i našim biračima, moramo biti vjerodostojni i pokazati snagu, naglasio je Batinić.

Na sastanak predsjedništva HNS-a Varaždinske županije u hotelu Orinon odazvali su se svi članovi, a sukladno najavama nije došla saborska zastupnica HNS-a Natalija Martinčević, kao ni Zlatko Koračević, bivši saborski zastupnik i nekadašnji predsjednik Uprave HEP-a.

– Oni nisu ni članovi Predsjedništva, ali smo  Nataliju Martinčević pozvali budući da je saborska zastupnica. Vidjet ćemo za koji dan što će biti, rekao je Štromar odgovarajući na upit hoće li je isključiti iz stranke zbog izjava i podrške Čačiću.

Prije tri mjeseca varaždinski HNS-ovci govorili su nešto drugo:  da je status Čačića u HNS-u neupitan i da ga čeka mjesto predsjednika regionalnog saveza HNS-a sjeverozapadne Hrvatske.

– No i tada sam rekao da će on o tome odlučiti sam. Mislim da je on odlučio da ne želi više biti dio HNS-a, ustvrdio je Štromar.

Naglasio je da je danas razgovarao sa Čačićem, ali nije iznosio detalje razgovora.

– HNS će i dalje biti stabilan jer će članstvo ostati u HNS-u. Možda će izaći tek manji dio članova koji je bio prisan sa Čačićem. Sada ćemo intenzivno komunicirati sa našim članovima i biračima, posebice onima koji su na funkcijama. Imamo izuzetno kvalitetne predsjednike ogranaka i podružnica, ljude koji su u predsjedništvima i županijskoj organizaciji te se ne bojimo da ćemo sada oslabjeti. HNS u Varaždinskoj županiji i dalje će biti najjača stranka, ali i najjača županijska organizacija od svih u Hrvatskoj.  Radit ćemo na svim prijašnjim programima i stvarat ćemo nove. Radit ćemo na dobrobit građana, naglasio je Štromar.

Glede mogućnosti Čačićevog osnivanja nove stranke rekao da je to njegovo legitimno pravo.

Vidi li politički raskorak sa svojom zamjenicom Natalijom Martinčević, pitali smo varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša koji je član Predsjedništva HNS-a Varaždinske županije. -Ne, zamjenica gradonačelnika je i dalje članica HNS-a. Svaki od nas je krojač svoje sreće i o njoj ovisi što će dalje biti. Što se tiče naše suradnje, ona je i dosada bila korektna. Natalija Martinčević zadužena je za gospodarstvo i turizam u Gradu Varaždinu. Taj posao radi dobro i vjerujem da će tako biti i dalje, rekao je Habuš.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje