Povežite se s nama

U fokusu

“Štromar tvrdio da će za bale osigurati 60 milijuna kuna, a Habuš sad Varaždince hoće zadužiti za 70 milijuna!”

Objavljeno:

- dana

NATALIJA MARTINČEVIĆ

– Svojim politikantstvom varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar išli su direktno protiv rješenja za balirani otpad, a sad nude zaduženje Varaždinaca za 70 milijuna kuna na 10 godina?! –  reagirala je predsjednica varaždinskih Reformista i gradska vijećnica Natalija Martinčević na jučerašnju najavu gradonačelnika Habuša. 

Naime, naveo je da je koncesionar – u zamjenu za odustajanje od tužbe – pristao spustiti cijenu odlaganja bala, pa Habuš namjerava Grad zadužiti za 70 milijuna kuna na rok od 10 godina uz tri posto kamate.

Martinčević je podsjetila  da je još 2014. amandmanom zatražila da se u državnom proračunu osigura 30 milijuna kuna za bale, neovisno o Fondu za zaštitu okoliša, ali je to opstruirao župan.

Megalomansko zaduženje

– Štromar je tada tvrdio da će on osigurati 60 milijuna kuna. Nije osigurao niti lipe, a kamoli 60 milijuna, kao što nije niti riješio problem smeća. Gradonačelnik Habuš svjestan je da nije u stanju riješiti problem smeća te da je nad Gradom Varaždinom nova tužba od strane koncesionara u visini od 96 milijuna kuna. Svjestan je i da njegovo „rješenje“ uz ovakvo megalomansko zaduženje znači i nove milijunske tužbe svih ostalih koji su se javili na natječaj za koncesiju, čije uvjete Habuš sada, nakon 3 godine mijenja – istaknula je Martinčević.

Poručila je da sigurno neće dozvoliti da „rezultate rada“ gradonačelnika Habuša stanovnici Varaždina osjećaju još deset godina otplaćujući dugove njegove nesposobnosti.

Ujedno je demantirala Habuševu tvrdnju da je u utorak održan sastanak međustranačkog vijeća svih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću. Naime, vijećnica Reformista Natalija Martinčević, koja je ujedno i predsjednica varaždinske organizacije te stranke, poziv za sastanak uopće nije primila. 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati