Povežite se s nama

Život i društvo

Štromar u Trnovcu: subvencijama kredita i POS izgradnjom mladi ostaju živjeti i raditi u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar te direktor APN-a Dragan Hristov s načelnikom Općine Trnovec Bartolovečki Zvonkom Šamecom razgovarali su o programu društveno poticane stanogradnje, za koji postoji interes u Općini te o subvencioniranju stambenih kredita.

Štromar je podsjetio da je do sada više od 13 tisuća mladih putem subvencija riješilo svoje stambeno pitanje.

– U tim je obiteljima dosad rođeno više od 1500 djece. Kad tome pribrojimo mlade koji su stambeno pitanje riješili putem programa POS-a, već sada prelazimo 21.300 obitelji koje ostaju živjeti, raditi, stvarati u Hrvatskoj. Ponosan sam na sve koji su u ovom sudjelovali i sretan zbog građana kojima smo pomogli – rekao je Štromar.

Hristov je dodao da su u Hrvatskoj izgrađena 8233 POS stana, ukupne investicije oko 4,3 milijardi kuna, a država je putem svojeg poticaja uložila 1,1 milijardu. Stanovi su izgrađeni u 80 lokalnih jedinica po cijeloj Hrvatskoj, a u Varaždinskoj županiji 282 stan – u Varaždinu, Lepoglavi, Ludbregu, Cestici i Velikom Bukovcu.

Interes za POS stanove velik je i u općini Trnovec Bartolovečki, a općinska uprava priprema početak izgradnje na lokaciji u centru Trnovcu, do dječjeg vrtića.

– Nastavljamo priču koju je počelo Ministarstvo graditeljstva preko subvencioniranih stambenih kredita, što su naši mladi mještani jako dobro iskoristili i napravljeno je nekoliko kuća. A mi smo u prostorno-planskoj dokumentaciji, koja je sad na usvajanju, predvidjeli najatraktivniji dio naše općine gdje bi u budućnosti trebali biti izgrađeni POS stanovi. To je još jedna briga Općine o mladima. Tako ćemo nastaviti i dalje. Općina puno ulaže u mlade, naknade roditeljima novorođenih, sufinanciranje smještaja u dječjem vrtiću, programe u osnovnim školama do stipendija jer bez mladih nema opstanka općine – napomenuo je Šamec te dodao da će sljedeći veliki „plus“ biti i sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Štromar je najavio da će se poziv za tu mjeru objaviti u lipnju, ali će građani imati dovoljno vremena za pripremu dokumentacije jer prijave kreću krajem ljeta.

– Cilj je da ljudi mogu obnoviti svoje kuće, da podignu kvalitetu stanovanja i da na kraju imaju uštede na režijama – rekao je ministar Štromar i podsjetio da država energetsku obnovu kuća sufinancirati sa 60 posto.

Štromar je dodao da su za sada osigurana 142 milijuna kuna, ali da je, s obzirom na važnost i interes koji izaziva ovaj projekt, siguran da će biti osigurana i dodatna sredstava.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje