Povežite se s nama

U fokusu

Štromar više neće morati putovati autobusom ni prosvjedovati jer prijevoz učenika ide “po starom”

Objavljeno:

- dana

VESELA VIJEST I ZA ŽUPANA

Varaždinski župan Predrag Štromar konačno ima razloga za zadovoljstvo: mjesec dana prije početka godine donesena je Odluka o prijevozu srednjoškolaca prema kojoj će se prijevoz učenika odvijati po istom modelu kao što je to bilo dosad.

– Nakon što je 188 dana na funkciji ministra znanosti, obrazovanja i sporta i nakon što smo apelirali čak 169 puta, drago mi je da je ministar Predrag Šustar donio odluku koja će zasigurno razveseliti brojne srednjoškolce, a još više njihove roditelje. Ministar je istaknuo da su sredstva osigurana preraspodjelom sredstava unutar samog Ministarstva, što znači da se to moglo i ranije napraviti – oglasio se župan nakon što je objavljeno da je Odluka o prijevozu srednjoškolaca donesena.

“Drago mi je što nas je ministar poslušao”

Ipak, zanimljivo je da zasluge za nastavak prijevoza srednjoškolaca po istom modelu pripisuje vlastitom angažmanu.

– Drago mi je da nas je ministar Šustar poslušao i da su svi naši apeli urodili plodom – zaključio je Štromar koji se prvo vozio od Vinice do Varaždina sa srednjoškolcima kako bi ukazao na neizvjesnost oko sufinanciranja prijevoza. Potom je bio na prosvjedu održanom na varaždinskom autobusnom kolodvoru zbog sufinanciranja prijevoza učenika, kojeg je organizirala županijska organizacija HNS-a, a nakon toga zbog prijevoza srednjoškolaca prosvjedovao je ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

S obzirom da je Šustar danas obznanio da prijevoz dalje ide “po starom”, Štromar više neće morati putovati autobusom, ni prosvjedovati.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj danas bilježimo 134 nova slučaja zaraze koronavirusom i 32 preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519, priopćio je 25. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati