Projektima energetske obnove podiže se kvaliteta života, ali i štedi novac, kako gradovima i općinama tako i svim građanima, i upravo je to cilj Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje vodi Predrag Štromar.

Trenutno se u Hrvatskoj energetski obnavlja više od 1000 škola, bolnica, vrtića i ostalih javnih zgrada, ali i višestambenih. Među objektima čija je obnova završila je i Opća bolnica Varaždin.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar kaže da je posebno zadovoljan što je spomenuti projekt završen jer je korist višestruka, kako za liječnike i ostale zaposlenike bolnice tako i za pacijente.

– Ulaganje u obrazovanje i zdravstvo prioritet je Ministarstva i mene osobno. Isto tako, bitni su i projekti koji podižu komunalni standard te ćemo ih i dalje financijski podržavati, jer oni direktno doprinose boljoj kvaliteti života svih građana. Dok sam ja u Zagrebu, i dalje ću brinuti za sjever. Kad se radi o dobrim projektima, ova Vlada će ih sigurno podržati, a ja osobno ću se za njih založiti. Sva osobna i stranačka neslaganja moramo ostaviti po strani, moramo raditi zajedno, a ja ću uvijek pružiti ruku i pomoć u svemu onome što je za dobrobit našim građanima – rekao je Štromar.

Projekt energetske obnove OB Varaždin vrijedan je 83,5 milijuna kuna i to je prvi veliki projekt nakon punih 13 godina u OB Varaždin.

Obnovom je obuhvaćeno sedam zgrada: Kirurgija, Interna, Neurologija, Kuhinja, Laboratorij, Praonica i Računovodstvo, ukupne korisne površine od 27.225 m².

Ušteda

Projekt se ostvaruje u okviru Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, koji zajednički provode Štromarovo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji osigurava 24 milijuna kuna sredstava za sufinanciranje provedbe, a ostatak sredstava osigurava privatni partner – Prvo plinarsko društvo, provoditelj energetske obnove.

Provedene mjere poboljšanja energetske učinkovitosti su: rekonstrukcija vanjskih zidova i krovova, rekonstrukcija stolarije, rekonstrukcija termotehničkog sustava Bolnice, ISGE, CNUS – centralni nadzorni upravljački sustav i zamjena rasvjetnih tijela.

Obnovljene škole, vrtići i domovi zdravlja u Varaždinskoj županiji, ali i Opća bolnica Varaždin

Ušteda energije na godišnjoj razini iznosi 8.661.897,89kWh, odnosno 53,07 %.
Ušteda na godišnjoj razini iznosi 4.250.000 kuna (s PDV-om).

Sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (40 % opravdanih troškova) iznose 24.000.000 kuna (s PDV-om), dok ostatak sredstava osigurava pružatelj energetske usluge.

Potpredsjednik Vlade Štromar kaže da je bitna maksimalna iskoristivost EU fondova, ali i podizanje kvalitete života svih građana kroz projekte koje provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

EU fondovi

– Cilj nam je maksimalna iskoristivost sredstava iz fondova EU-a, prošle godine isplaćeno je 60 % više sredstava nego je to bilo predviđeno planom. To je dokaz da se može povlačiti novac iz EU fondova ako su prethodno dobro pripremljeni projekti – rekao je Štromar.
Štromar dodaje da se projektima energetske obnove osigurava siguran posao hrvatskim građevinskim tvrtkama.

– Projektima energetske obnove osigurava se posao hrvatskim građevincima, uz sigurnu naplatu za odrađeni posao jer sredstva stižu iz EU fondova te se na taj način stvaraju preduvjeti za rast plaća u tom sektoru, koji su nužni za njihov ostanak u Hrvatskoj. U naredne dvije godine na ovaj ćemo način osigurati preko pet milijardi kuna investicija u građevini – rekao je Štromar.

Ulaganja u Varaždinsku županiju važnija od političkih razmirica

U godinu dana potpisao sam ugovore i odluke za projekte u Varaždinskoj županiji u vrijednosti preko 310 milijuna kuna, rekao je Predrag Štromar. Ako tome pribrojimo i benefite Zakona o JLS-u, imamo svotu od preko 430 milijuna kuna koji su se slili u Varaždinsku županiju.

Dio tih sredstava već se realizira kroz projekte, a dio će se tek iskoristiti da se energetski obnove škole, vrtići i stambene zgrade. Također, saniraju se i klizišta, asfaltiraju ceste, uređuje javna rasvjeta, društveni domovi i izrađuje prostorni planovi.

Varaždinska županija i sjever Hrvatske bili su zapostavljeni godinama, a upravo je ravnomjeran razvoj bio jedan od ciljeva HNS-a prilikom ulaska u Vladu, napominje Štromar.

– Stoga se, u dogovoru s partnerima iz Vlade, išlo u izmjene Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave. Upravo je ta izmjena Zakona bila jedan od uvjeta ulaska HNS-a u Vladu. Gradovi i općine dobivaju i do desetak milijuna kuna više u svojim proračunima. Ukupno se u proračune gradova, općina i županija slilo gotovo 120 milijuna kuna – rekao je Štromar.

– Kad se radi o dobrim projektima, osobno ću uvijek stati iza njih i ova će ih Vlada podržati. Kad se realiziraju projekti poput energetske obnove OB Varaždin, onda ne bi trebalo biti bitno tko će se prvi s tim pohvaliti ni tko će preuzeti zasluge, mi moramo raditi zajedno. Dok god sam u Zagrebu, u ovoj Vladi, nastojat ću što više pomoći sjeveru, Varaždinskoj županiji i svim građanima koji ovdje žive – rekao je Štromar.

Komentari

Komentara