Povežite se s nama

U fokusu

Štromar: Varaždinska županija neće bankrotirati, ali ćemo tužiti državu zbog JPP-a

Objavljeno:

- dana

PRORAČUN U MINUSU, NO BEZ PANIKE

– Izvršenje proračuna u prvih šest mjeseci je manje nego što smo očekivali, prvenstveno zbog novaca koje je trebalo platiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Varaždinskoj županiji, a riječ je o otprilike 10 milijuna kuna.

To su uglavnom sredstva za JPP-a, odnosno, onih 55 posto, za koje se Ministarstvo obvezalo da će plaćati prema sklopljenom Sporazumu do kraja trajanja ugovora o JPP-u. Mi redovno šaljemo račune, pozvali smo ih nekoliko puta na plaćanje, no oni uopće nisu reagirali. Zato ćemo idući tjedan podići tužbu protiv Ministarstva kako bismo naplatili ta sredstva – najavio je župan Predrag Štromar prilikom izvještaja o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine danas na Županijskoj skupštini.

Minus sve veći, a revizija kriminalna

Župan tvrdi da je baš zbog toga županijski proračun u minusu u iznosu od 6,1 milijuna kuna. 

– Ako se takva situacija i dalje nastavi, bit će još gore – rekao je Štromar, kojem to nije prvi put da se požalio na nedobivanje novaca za JPP projekte od strane Ministarstva. Još u ožujku je ustvrdio da će zbog toga “Županija hibernirati”. 

Je li situacija toliko drastična i čeka li Varaždinsku županiju bankrot?

– Bit ćemo u još većem minusu, no nećemo bankrotirati. Naime, možemo se kreditno zadužiti, a Ministarstvo može krenuti u raskidanje sporazuma i onda možemo mirnim putem riješiti cijeli ovaj problem – rekao je Štromar, koji na kraju svega, ipak vjeruje da će zaostale uplate iz Ministarstva ipak sjesti na račun Županije.

Štromar je podnio izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Varaždinske županije za 2015. godinu, no HDZ-ov vijećnik Anđelko Stričak ustvrdio da je revizija napravljena kriminalno.  

– Ne znam kako bi bilo kriminalno. Znam samo da su četiri mjeseca bili u ovoj zgradi, da su pročešljali sve, napravili analize te smo dobili bezuvjetni nalaz, što znači da smo sve radili dobro – rekao je župan.

Županovi izvještaji o izvršenju proračuna i reviziji su danas prošli na Županijskoj skupštini, ali bez ruku vijećnika HDZ-a.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje