Povežite se s nama

U fokusu

Štromarov plan: umirovljenici će se cijelu 2016. voziti besplatno što će Županiju koštati samo 150.000 kuna!

Objavljeno:

- dana

JE LI TO MOGUĆE?

Varaždinska županija će zajedno s Gradom Varaždinom osigurati 300.000 kuna za besplatan prijevoz umirovljenika u 2016. godini. 

Najavio je to na današnjoj sjednici Županijske skupštine župan Predrag Štromar i tako konačno otkrio koliko će koštati projekt besplatnog prijevoza umirovljenika.

Razliku do četiri milijuna kuna pokrit će prijevoznik?

– Istina je da je prijevoz veliki trošak i da to na godišnjem nivou iznosi oko tri do četiri milijuna kuna, ali prijevoznik, Savez udruga umirovlejnika i Varaždinska županija će nadoknaditi dio tih troškova. Točnije, Varaždinska županija osigurala je 150.000 kuna u proračunu za 2016., a isto toliko osigurao je i Grad Varaždin za prijevoz. Napravit ćemo natječaj i ta sredstva dati onome tko ima javni koncesijski prijevoz, a razliku će pokrivati javni prijevoznik – objasnio je svoj plan besplatnog prijevoza umirovljenika u idućoj godini župan Štromar.  

Pilot-projekt se provodi dva mjeseca, njegov trošak je oko milijun kuna. Tko je to platio ako Županija nije izdvojila ni kune? – pitao je Loborec 

Naime, vijećnik HDZ-a Ivo Loborec na današnjoj sjednici Županijske skupštine podsjetio je župana da je izjavio da je projekt osmišljen na način da Varaždinska županija u njemu nema nikakav trošak.  

– U međuvremenu od Hrvatske stranke umirovljenika saznajemo da je samo u mjesec dana taj projekt koristilo 2.269 korisnika s ukupno 10.142 prijevoza. Prema cjeniku AP-a Varaždin, cijena karte u petoj zoni iznosi 23 kune, u šestoj 27 kuna, itd. Ako uzmemo u obzir da je unutar mjesec dana izvršeno 10.142 prijevoza s povratnom kartom, dolazimo do iznosa od oko pola milijuna kuna, a kako se taj pilot-projekt provodi dva mjeseca, njegov trošak je oko milijun kuna. Župane, ako su točne vaše izjave, da Županija u njemu nema nikakav trošak, tko je onda platio tih milijun kuna? – zanimalo je Loborca.  

Štromar mu je poručio da je dobro što je izračunao o kojem se iznosu radi.

– Evo, vidite, izračunali ste da su u samo dva mjeseca umirovljenici  dobili milijun kuna. Mislim da se takvi projekti trebaju realizirati i ubuduće – rekao je Štromar i ponovio da projekt Varaždinsku županiju u ovoj godini nije koštao ni kune.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje