Društvo građevinskih inženjera i tehničara organiziralo je putovanje u Baskiju.

Na putovanju u Baskiju, koje je obuhvatilo i obilazak Kantabrije, sudjelovalo je četrdesetak članova Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin.

Baskija je vrlo zanimljiva kao geografsko područje koje se prostire dijelom u Španjolskoj, a dijelom u Francuskoj. Ima 3 milijuna stanovnika, od kojih 2,2 milijuna Baska živi u Španjolskoj, a 700.000 u Francuskoj. Južni dio Baskije gospodarski je najrazvijeniji dio Španjolske i jedna od najrazvijenijih regija Europe. Baskija je smještena je uz Atlantski ocean te ima brojna poznata ljetovališta. Baskijski gradovi imaju brojne povijesne spomenike kulture i arhitekture te moderne zgrade i poznatu gastronomsku ponudu. U Bilbau se nalazi vrlo posjećen Guggenheimov muzej, jedan od najljepših modernih muzeja na svijetu, koji je, kako kažu domaćini, vratio umjetnost u Bilbao. Jednako su zanimljivi njegova arhitektura i eksponati. Guggenheimov muzej u Bilbau projektirao je Frank Gehry, a izgradila tvrtka Ferrovial. Taj je muzej jedan od mnogih koji pripadaju Zakladi Guggenheim. Izgrađen je uz rijeku Nervión, nalazi se preko puta luke, s kojom je povezan mostom, a sa svih je strana okružen vodenim vrtom. Zgrada Guggenheimova muzeja u Bilbau smatra se jednom od najvažnijih građevina postmoderne arhitekture. Kiparski oblikovan krov, kao i cijeli muzej, ima plašt od titanija te se boja Muzeja mijenja ovisno o dobu dana i količini Sunčeve svjetlosti. Najčešće se izmjenjuju srebrna, zlatna i plava boja.

U lučkom Purtugaletu izletnici su razgledali, a neki i isprobali, vožnju tzv. transportnim mostom, najstarijim na svijetu. Sve ljepote krajolika, brojnih plaža i neobičnih građevina Kantabrije izletnici su doživjeli tijekom vožnje autobusom kroz brojna poznata mjesta. Posjetili su i Muzej Altamire, u kojem je sagrađena replika špilje s paleolitskim slikama i crtežima starima 18,5 milijuna godina. U Guernici su razgledali drevni baskijski Parlament. Grad je poznat po slici Pabla Picassa na kojoj je ovjekovječio njemačko bombardiranje grada, a koja je prvi put izložena u Španjolskom paviljonu na Svjetskoj izložbi 1937. godine. Posjetili su i poznato ljetovalište San Sebastian, sjedište svjetski poznatoga filmskog festivala Zlatna školjka. Uz obalu je i niz mondenih ljetovališta, povijesnih hotela, ribarskih naselja i luka. U Bordeauxu, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, razgledali su brojne povijesne i moderne znamenitosti. U gradiću St. Emilion, u jednom od najcjenjenijih i najpitoresknijih vinskih područja na svijetu, degustirali su primjerke najboljih svjetskih vina.

Komentari

Komentara