Povežite se s nama

U fokusu

Stručnost ili podobnost: agronom i informatičar nadziru rad Ljekarne

Objavljeno:

- dana

Upravna vijeća zdravstvenih ustanova

Čime se bavi ustanova u čije upravno vijeće je Varaždinska županija kao svoje predstavnike postavila diplomiranog inženjera agronomije, diplomiranog informatičara i diplomiranog inženjera elektrotehnike? Točan odgovor glasi: nabrojena zanimanja su zanimanja članova Upravnog vijeća Ljekarne Varaždinske županije!

No ništa manje zanimljiva nisu ni zanimanja članova upravnih vijeća još tri zdravstvene ustanove, čiji osnivač je Varaždinska županija. Tako magistra novinarstva, diplomirani ekonomist i profesorica informatike i matematike nadziru rad Doma zdravlja Varaždinske županije.

Još jedan diplomirani ekonomist, ali zajedno s doktorom veterine i diplomiranim inženjerom prometa sjede u Upravnom vijeću Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Zanimljivo je da doktor veterine sjedi i u Upravnom vijeću Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, i to zajedno s diplomiranom učiteljicom te diplomiranim politologom.

“To je sramota!”

Članove upravnih vijeća zdravstvenih ustanova iz redova osnivača je u studenom prošle godine imenovao varaždinski župan Predrag Štromar, i to nakon što je dosadašnjima istekao četverogodišnji mandat.

– To je sramota! Čemu služe upravna vijeća, da poboljšaju rad ustanova i kvalitetu zdravstvenih usluga ili samo tome da aktualna vlast nagradi svoje članove za uspjeh na lokalnim izborima? – pita se županijska vijećnica Zagorske stranke, doktorica medicine Mirjana Kolarek Karakaš.

Prema Zakonu o ustanovama, upravna vijeća donose programe rada i razvoja ustanove, nadziru njihovo izvršavanje, odlučuju o financijskom planu i godišnjem obračunu, predlažu osnivaču promjenu djelatnosti, daju osnivaču i ravnatelju ustanove prijedloge i mišljenja o pojedinim pitanjima,…

Kad su u pitanju zdravstvene ustanove, čije djelatnosti su specifične, uvjeti su još stroži. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano je da svi članovi upravnih vijeća moraju imati visoku stručnu spremu. Taj uvjet zadovoljavaju svi članovi imenovani u upravna vijeća Ljekarne, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu.

Tko ima vizije?

Zakonom je propisano da jednog člana upravnog vijeća zdravstvenih ustanova imenuje radničko vijeće, a drugog stručno vijeće i to iz redova radnika s VSS-om. A po kojim kriterijima su izabrani preostali članovi, oni iz redova osnivača, Varaždinske županije?

Štromar: Svaka stranka sama odlučuje tko je za njih stručan te za tu osobu snosi odgovornost

– Kao što se prema odnosu parlamentarnih snaga imenuju članovi povjerenstava u Županijskoj skupštini, tako će biti imenovani i članovi nadzornih odbora te upravnih vijeća. Pritom svaka stranka sama odlučuje tko je za njih stručan te za tu osobu snosi odgovornost. Ako pojedinac ne može dobro odrađivati svoj posao, onda ga ja mogu promijeniti – pojasnio nam je župan Štromar još krajem prošle godine.

Iz toga je jasno da nije nikakva slučajnost to što se novi sastavi upravnih vijeća imenuju u godini u kojoj se održavaju lokalni izbori. Međutim, Mirjana Kolarek Karakaš, jedina vijećnica u Županijskoj skupštini s diplomom Medicinskog fakulteta, primijetila je da su u upravna vijeća postavljeni samo članovi ili simpatizeri stranaka iz vladajuće Kukuriku koalicije, dok oporba nije dobila priliku predložiti svoje kandidate.

– Žalosno je što se i nakon posljednjih lokalnih izbora kao kriterij za imenovanja u upravna vijeća nije gledala kompetencija, a ni struka, nego isključivo podobnost. Nažalost, nekompetentni ljudi su postavljeni na mjesta na kojima se odlučuje o važnim stvarima, o radu i razvoju zdravstvenih ustanova, o poboljšanju zdravstvenih usluga za stanovnike naše županije – navodi.

Smatra da je takva politička praksa jedan od razloga zbog kojih nema napretka. – Ako osoba koja obnaša dužnost predsjednika ili člana upravnog vijeća ne poznaje dobro zdravstveni sustav i ako nije dobro upućena u specifične djelatnosti pojedinih ustanova, kako će onda davati inicijative za poboljšanje rada? Hoće li imati viziju razvoja? Bojim se da neće – upozorava vijećnica i liječnica.

NAKNADA: Mjesečno 700 ili 900 kuna

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, visinu naknade za rad u upravnim vijećima zdravstvenih ustanova ne određuje osnivač, nego ministar zdravlja. Doznali smo da je na snazi odluka prema kojoj član upravnog vijeća dobiva 700 kuna naknade mjesečno, a predsjednik upravnog vijeća 900 kuna mjesečno.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Upravno vijeće (članovi iz redova osnivača):
Krunoslav Kovačić, doktor veterine
Ivo Žiža, diplomirani ekonomist
Franjo Rajner, dipl. inženjer prometa

ZAVOD ZA HITNU

Upravno vijeće (članovi iz redova osnivača):
Martina Vusić, diplomirana učiteljica
Zorislav Rodek, doktor veterine
Darko Majhen, diplomirani politolog

LJEKARNA

Upravno vijeće (članovi iz redova osnivača):
Krunoslav Blaži, dipl. ing. agronomije
Dražen Klarić, diplomirani informatičar
Ivan Jenkač, dipl. ing. elektrotehnike

DOM ZDRAVLJA

Upravno vijeće (članovi iz redova osnivača):
Andreja Ptiček, magistra novinarstva
Sandro Miko, diplomirani ekonomist
Tajana Golub Mendaš, prof. informatike i matematike

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje