Povežite se s nama

Kultura

Struka i posjetitelji složni: Jedna od najljepših zbirki

Objavljeno:

- dana

ROĐENDAN

Entomološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, rekorder po broju školskih posjeta u Hrvatskoj,  slavi 60. rođendan. Toj je obljetnici posvećena i ovotjedna Srijeda u Muzeju, 26. studenoga, u palači Herzer. Prigodni program obilježit će predavanje o djelovanju Odjela s naglaskom na njegova utemeljitelja prof. Franju Košćeca koje počinje u 19 sati.

Prema stručnjacima i posjetiteljima, postav je jedan od najljepših takve vrste u Europi

Franjo Košćec, profesor prirodopisa, osim što se bavio pedagoškim radom, bio je i terenski istraživač koji je kroz desetljeća prikupio na desetke tisuća entomološkog i drugog biološkog materijala, od kojih je ostalo sačuvano oko 35.000 primjeraka. Upravo su te zbirke postale temelj osnutka Entomološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin, otvorenog u palači Herzer 1954. godine.

Cjelokupnu prirodoslovnu ostavštinu, s entomološkim zbirkama, herbarijem, instrumentarijem, bibliotekom, rukopisima, crtežima i nastavnim pomagalima, prof. Košćec darovao je Gradskom muzeju 1959. godine. Tijekom Domovinskog rata postav je bio zatvoren, pa obnovljen i iznova otvoren 1998. godine, pod nazivom Svijet kukaca. Današnji stalni postav Svijeta kukaca uređen je suvremenim muzeološkim pomagalima, otprije nekoliko godina njegov sastavni dio je i cjelina Dodirom do spoznaje, namijenjena slijepim i slabovidnim osobama, no i nadalje njegovu osnovu čine jedinstvene zbirke prof. Košćeca.

Čak 4500 izložaka

Prema stručnjacima i posjetiteljima, postav je jedan od najljepših takve vrste u Europi. Kroz nekoliko tema – U šumi, Uz šumu i na livadi, U vodi i na obali, Noću i u zemlji, na otprilike 4500 izložaka, u postavu se zorno prikazuje biologija kukaca. Od predmeta su izloženi entomološki preparati, dermopreparati kralježnjaka, herbarski primjerci biljaka, uvećani modeli kukaca, fotografije i različiti predmeti iz ostavštine prof. Košćeca. Među njima su, primjerice, i pomagala koja je za obradu svojih zbirki sam osmislio i izradio.

Dodirom do spoznaje

Stalni postav nadopunjen je novim izložbenim cjelinama namijenjenim slijepim i slabovidnim osobama. Razgled modela kukaca u prirodnoj i uvećanoj veličini, reljefnog prikaza modela gnjezdišta te kontrastno osvijetljene gravure kukaca je taktilni, legende su ispisane na Brailleovu pismu, a postoji i audiovodič sa snimljenim vođenjem kroz cijeli postav te mogućnost korištenja snimljenih glasanja životinja pomoću računala.

Izvor:
Foto:

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje