Povežite se s nama

Život i društvo

Strukovna škola okupila 60-tak najboljih učenika u preradi i obradi drva

Objavljeno:

- dana

dva dana natjecanja

Srednja Strukovna škola Varaždin domaćin je ovogodišnjeg 17. Državnog natjecanja smotre radova učenika u podsektoru prerada i obrada drva. Ukupno 60- tak sudionika, od čega je 20 stolara, 12 drvodjelskih tehničara i 10 koji sudjeluju na samoj smotri u dva dana proći će kroz pismeni i praktični dio natjecanja.

Iako smotra obuhvaća preko 35 škola u Hrvatskoj, Strukovna škola domaćin je su 22 škole iz svih krajeva Hrvatske – od Dubrovnika, Splita, Rijeke, Osijeka, Vinkovaca, Zagreba, Koprivnice i Varaždina. Tema ovogodišnjeg natjecanja proizvodi su od drva vezani uz sakralnu baštinu.

– Svi su učenici morali proći prednatjecanja u svojim školama i županijama, te su ovdje došli najbolji koji su se izborili kroz kvalifikacije. Učenici su svi pod zaporkama i ne može se utjecati na rezultate koji će sutra biti objavljeni – rekao je ravnatelj Strukovne škole Dražen Košćak.

Jedan od razloga zašto je ovo natjecanje nakon samo dvije godine ponovo u Varaždinu, obajašnjava ravnatelj, jest taj što drvna struka mnogo znači za ovaj varaždinski kraj.

– Ovo je područje bogato tradicijom vezanom uz stolarstvo i proizvodnju namještaja i ostalih proizvoda od drva. Stoga smo se u školi dogovorili da odradimo još jedno državno natjecanje i da populariziramo ta deficitarna zanimanja u drvnoj struci – naglasio je ravnatelj te dodao kako kako se na taj način želi privući učenike u prve razrede.

Siguran posao

– Trenutno traje kampanja upisa u kojoj smo aktivni. Jer, kada primjerice stolari, tapetari, tehničari i inženjeri drvne struke završe svoje obrazovanje, nema niti jednog na Zavodu za zapošljavanje koji brzo ne pronalazi posao – istaknuo je ravnatelj Košćak.

Klupica za tjedan i pol

– Imali smo dva tjedna prakse i trebalo nam je četiri, pet dana da sve izradimo, sastavimo i namontiramo. Ideje za sve što radimo dolaze nam najčešće iz interneta, pa se dogovaramo s profesorom točno o temi. No, dizajn drvene klupice osmišljen je u glavi i od ideje do realizacije trebalo nam je tjedan i nekoliko dana – rekao je učenik Florijan Ciglar iz Industrijsko obrtničke škole u Virovitici.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje