Povežite se s nama

Život i društvo

Strukovna škola okupila 60-tak najboljih učenika u preradi i obradi drva

Objavljeno:

- dana

dva dana natjecanja

Srednja Strukovna škola Varaždin domaćin je ovogodišnjeg 17. Državnog natjecanja smotre radova učenika u podsektoru prerada i obrada drva. Ukupno 60- tak sudionika, od čega je 20 stolara, 12 drvodjelskih tehničara i 10 koji sudjeluju na samoj smotri u dva dana proći će kroz pismeni i praktični dio natjecanja.

Iako smotra obuhvaća preko 35 škola u Hrvatskoj, Strukovna škola domaćin je su 22 škole iz svih krajeva Hrvatske – od Dubrovnika, Splita, Rijeke, Osijeka, Vinkovaca, Zagreba, Koprivnice i Varaždina. Tema ovogodišnjeg natjecanja proizvodi su od drva vezani uz sakralnu baštinu.

– Svi su učenici morali proći prednatjecanja u svojim školama i županijama, te su ovdje došli najbolji koji su se izborili kroz kvalifikacije. Učenici su svi pod zaporkama i ne može se utjecati na rezultate koji će sutra biti objavljeni – rekao je ravnatelj Strukovne škole Dražen Košćak.

Jedan od razloga zašto je ovo natjecanje nakon samo dvije godine ponovo u Varaždinu, obajašnjava ravnatelj, jest taj što drvna struka mnogo znači za ovaj varaždinski kraj.

– Ovo je područje bogato tradicijom vezanom uz stolarstvo i proizvodnju namještaja i ostalih proizvoda od drva. Stoga smo se u školi dogovorili da odradimo još jedno državno natjecanje i da populariziramo ta deficitarna zanimanja u drvnoj struci – naglasio je ravnatelj te dodao kako kako se na taj način želi privući učenike u prve razrede.

Siguran posao

– Trenutno traje kampanja upisa u kojoj smo aktivni. Jer, kada primjerice stolari, tapetari, tehničari i inženjeri drvne struke završe svoje obrazovanje, nema niti jednog na Zavodu za zapošljavanje koji brzo ne pronalazi posao – istaknuo je ravnatelj Košćak.

Klupica za tjedan i pol

– Imali smo dva tjedna prakse i trebalo nam je četiri, pet dana da sve izradimo, sastavimo i namontiramo. Ideje za sve što radimo dolaze nam najčešće iz interneta, pa se dogovaramo s profesorom točno o temi. No, dizajn drvene klupice osmišljen je u glavi i od ideje do realizacije trebalo nam je tjedan i nekoliko dana – rekao je učenik Florijan Ciglar iz Industrijsko obrtničke škole u Virovitici.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Od ponoći nove cijene goriva, benzin vjerojatno skuplji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje
Ilustracija

Od ponoći će opet vrijediti nove cijene goriva.

U skladu s informacijama sa stranice cijenagoriva info, benzin će poskupjeti, dok će dizel i autoplin pojeftiniti.

Prosječni spremnik od 50 litara benzina tako je od utorka skuplji za jednu kunu, a prosječni spremnik dizela mogao bi pojeftiniti za 50 lipa.

Spremnik od 50 litara plina mogao bi biti jeftiniji za kunu i pol.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za razvoj sporta u 2021. godini Grad Lepoglava osigurao 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za provedbu Programa javnih potreba u sportu Grad Lepoglava je ove godine u proračunu osigurao 1.125.000 kuna.

Sredstva su to kojima će se nastaviti sustavno ulaganje u razvoj sporta na području Grada Lepoglave koji 2014. godine prvi u Hrvatskoj ponio titulu Europskog grada sporta. Na to je podsjetio gradonačelnik Marijan Škvarić na prigodnoj svečanosti na kojoj je potpisan Ugovor o namjenskoj doznaci sredstava namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu.

– Grad Lepoglava grad je sporta čiji razvoj kontinuirano podupiremo značajnim proračunskim sredstvima. Ove je godine taj iznos za otprilike 18 % veći u odnosu na proteklu godinu što pokazuje koliko cijenimo i uvažavamo sport. Sportom se bave sve dobne skupine građana i kod svih njih pozitivno utječe na zdravlje. O tome u kolikoj mjeri vodimo brigu o razvoju sporta govore i značajna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture. U gotovo svim naseljima na gradskom području izgradili smo sportska igrališta. Taj ćemo ciklus zaključiti izgradnju još jednog igrališta i to na području Kameničkog Podgorja. Prošle smo godine realizirali oko pola milijuna kuna vrijedan projekt obnove nogometnog igrališta i svlačionica na sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi kojeg planiramo i dalje uređivati. Planiramo uredit atletsku stazu i tribine, postaviti sportski semafor te izgraditi četverostaznu kuglanu – istaknuo je gradonačelnik Škvarić prigodom potpisivanja ugovora.

Ispred Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave ugovor je potpisao njen predsjednik Tonko Županić.

– Već treću godinu Grad Lepoglava, s kojim imamo izvanrednu suradnju i koji uvažava potrebe sportaša, povećava iznos sredstava za sport. Vjerujem da će taj kontinuitet biti nastavljen jer je sport važan čimbenik društvenog života našeg grada – rekao je Županić izrazivši nadu da će pandemija koronavirusa posustati i omogućiti bavljenje sportom kako sportašima u klubovima tako i brojnim rekreativcima te ujedno omogućiti realizaciju brojnih planova koje Zajednica ima kad je u pitanju razvoj sporta na području Grada Lepoglave.

Dobru suradnju i koordinaciju sportskih djelatnika i Grada Lepoglave pohvalio je ovom prigodom i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić. Poručio je sportašima da gradska potpora sportu i ubuduće neće izostati.

Od ukupno osiguranih 1.125.000 kuna namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu, 770.000 kuna namijenio je za redovnu djelatnost Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave, 100.000 kuna za organizaciju Hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu, 100.000 kuna za nabavu opreme i održavanje sportskih terena povjerenih Zajednici, 115.000 kuna za nabavu dječjih igrala i održavanje sportske opreme, 20.000 kuna za nagrađivanje sportaša za ostvarene sportske rezultate te 20.000 kuna ta malonogometni zimski turnir.

Nastavite čitati