Povežite se s nama

Život i društvo

Studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever pažnju i vrijeme darovali bolesnicima u Klenovniku i N. Marofu

Studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever posjet bolnica

Objavljeno:

- dana

U predblagdansko vrijeme studentice i studenti Sveučilišta Sjever ponovo su u posjetili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku, u službama Opće bolnice Varaždin.

U utorak i srijedu, 18. i 19. prosinca, družili su se s bolesnicima u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu i Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku.

Nakon što su prošle godine sami pokrenuli inicijativu da u predbožićno vrijeme posjete bolesnike, studenti sestrinstva, a od ove godine pridružuju im se i studenti fizioterapije, nastavljaju s ovom akcijom pokazujući i time zašto su odabrali profesiju kojoj je u središtu upravo briga za bližnjeg.

Ines Kučko, studentica druge godine sestrinstva na Sveučilišta Sjever, ističe da je sestrinstvo altruističko zanimanje.

– To je nesebično davanje sebe i svog vremena nekom drugom kome je potrebno. Zapravo tim malim gestama pridonosimo razvoju društva i što je najvažnije da izmamimo osmjeh tim osobama, pacijentima. To je najvažnije kod volontiranju, ali i u našoj struci. Napravili smo prigodne čestitke i prigodnim citatima koje se nalaze unutar čestitki želimo reći da neko malo dobro djelo ne košta niša, a izmami osmijeh na lice – kaže studentica sestrinstva koja je s kolegicama i kolegama bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku dijelila čestitke, a za njih su pripremili i glazbeni program.

Akciju zajednički organiziraju Opća bolnica Varaždin i Sveučilište Sjever.
Doc. dr. sc. Marijana Neuberg, v.d. pročelnica Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, naglašava višegodišnju iznimnu suradnju dviju ustanova.

– Ovo je druga godina ove akcije u dugogodišnjoj vrlo uspješnoj suradnji s Općom bolnicom Varaždin. Ona je naša najveća nastavna baza. Studenti sestrinstva i prvi puta studenti fizioterapije posjećuju bolesnike u predblagdansko vrijeme. Studenti su sami pokrenuli akciju, da se ne ide samo na dječje odjele, koji su najčešće zastupljeni u predblagdansko vrijeme, nego da posjetimo kronične bolesnike, starije osobe i najviše palijativne bolesnike, one koji nemaju nikog i trebaju u ovo vrijeme nekog bližnjeg. Studenti su pripremili čestitke, prigodne tekstove koje čitaju našim pacijentima, glazbene točke, u Novom Marofu pjesme, u Klenovniku i uz pratnju na gitari. Odvajaju svoje poslijepodne u predblagdansko vrijeme da promoviraju i svoju struku, ali i kako je dobro činiti dobro. Ovo je najbitniji i neprocjenjiv dio studija kojim pokazuju zašto su izabrali ovu profesiju – zbog razvijene empatije, osjećaja za drugog i da mogu pokloniti svoje vrijeme nekom drugom pred blagdane – stiče Neuberg.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, mag. med. techn., dodaje da ovo druženje studenata postaje tradicija.
– Vrlo sam zahvalna studentima i nastavnicama Sveučilišta Sjever što su svoje vrijeme odvojili za bolesnike, za posjet i zajedničko druženje. Akcija je krenula spontano. Inicijativa je potekla od samih studenata, a studenti, nastavnici i osoblje bolnice zajednički su se dogovorili da studenti dođu volontirati, družiti se s pacijentima, da im uljepšaju te predbožićne dane. Javilo se više od 40 studenata i vrlo smo lako organizirali ugodno druženje s bolesnicima – kaže Sekovanić.

Studenti su se družili i razgovarali s pokretnijim bolesnicima, ali i posjetili one teško pokretne ili nepokretne u njihovim sobama, kojima je također važno da ih se prisjeti u ovo predblagdansko vrijeme, vrijeme darivanja. Studenti volonteri bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku darivali su ono možda najvrjednije – svoje vrijeme i pažnju.

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje