Povežite se s nama

Život i društvo

Studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever pažnju i vrijeme darovali bolesnicima u Klenovniku i N. Marofu

Studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever posjet bolnica

Objavljeno:

- dana

U predblagdansko vrijeme studentice i studenti Sveučilišta Sjever ponovo su u posjetili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku, u službama Opće bolnice Varaždin.

U utorak i srijedu, 18. i 19. prosinca, družili su se s bolesnicima u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu i Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku.

Nakon što su prošle godine sami pokrenuli inicijativu da u predbožićno vrijeme posjete bolesnike, studenti sestrinstva, a od ove godine pridružuju im se i studenti fizioterapije, nastavljaju s ovom akcijom pokazujući i time zašto su odabrali profesiju kojoj je u središtu upravo briga za bližnjeg.

Ines Kučko, studentica druge godine sestrinstva na Sveučilišta Sjever, ističe da je sestrinstvo altruističko zanimanje.

– To je nesebično davanje sebe i svog vremena nekom drugom kome je potrebno. Zapravo tim malim gestama pridonosimo razvoju društva i što je najvažnije da izmamimo osmjeh tim osobama, pacijentima. To je najvažnije kod volontiranju, ali i u našoj struci. Napravili smo prigodne čestitke i prigodnim citatima koje se nalaze unutar čestitki želimo reći da neko malo dobro djelo ne košta niša, a izmami osmijeh na lice – kaže studentica sestrinstva koja je s kolegicama i kolegama bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku dijelila čestitke, a za njih su pripremili i glazbeni program.

Akciju zajednički organiziraju Opća bolnica Varaždin i Sveučilište Sjever.
Doc. dr. sc. Marijana Neuberg, v.d. pročelnica Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, naglašava višegodišnju iznimnu suradnju dviju ustanova.

– Ovo je druga godina ove akcije u dugogodišnjoj vrlo uspješnoj suradnji s Općom bolnicom Varaždin. Ona je naša najveća nastavna baza. Studenti sestrinstva i prvi puta studenti fizioterapije posjećuju bolesnike u predblagdansko vrijeme. Studenti su sami pokrenuli akciju, da se ne ide samo na dječje odjele, koji su najčešće zastupljeni u predblagdansko vrijeme, nego da posjetimo kronične bolesnike, starije osobe i najviše palijativne bolesnike, one koji nemaju nikog i trebaju u ovo vrijeme nekog bližnjeg. Studenti su pripremili čestitke, prigodne tekstove koje čitaju našim pacijentima, glazbene točke, u Novom Marofu pjesme, u Klenovniku i uz pratnju na gitari. Odvajaju svoje poslijepodne u predblagdansko vrijeme da promoviraju i svoju struku, ali i kako je dobro činiti dobro. Ovo je najbitniji i neprocjenjiv dio studija kojim pokazuju zašto su izabrali ovu profesiju – zbog razvijene empatije, osjećaja za drugog i da mogu pokloniti svoje vrijeme nekom drugom pred blagdane – stiče Neuberg.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, mag. med. techn., dodaje da ovo druženje studenata postaje tradicija.
– Vrlo sam zahvalna studentima i nastavnicama Sveučilišta Sjever što su svoje vrijeme odvojili za bolesnike, za posjet i zajedničko druženje. Akcija je krenula spontano. Inicijativa je potekla od samih studenata, a studenti, nastavnici i osoblje bolnice zajednički su se dogovorili da studenti dođu volontirati, družiti se s pacijentima, da im uljepšaju te predbožićne dane. Javilo se više od 40 studenata i vrlo smo lako organizirali ugodno druženje s bolesnicima – kaže Sekovanić.

Studenti su se družili i razgovarali s pokretnijim bolesnicima, ali i posjetili one teško pokretne ili nepokretne u njihovim sobama, kojima je također važno da ih se prisjeti u ovo predblagdansko vrijeme, vrijeme darivanja. Studenti volonteri bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku darivali su ono možda najvrjednije – svoje vrijeme i pažnju.

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Zvjezdana Kušter i pas Tesla iz čakovečke stanice HGSS-a otišli spašavati živote iz ruševina u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuli su u ponedjeljak, 6. veljače 2023., oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su 6. veljače pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Među njima su i Zvjezdana Kušter i pas Tesla, potražni tim iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec.

Ovaj tim osposobljen je za poslušnost, prepreke i traženje u ruševinama te poslušnost i traženje u lavinama, a dodajmo i da je Tesla sa svojom vlasnicom u Ljubljani u listopadu prošle godine uspješno položio i međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama, objavili su lani iz HGSS-a.

– Prema odluci Vlade, 40-ak pripadnika Civilne zaštite RH na putu je prema Turskoj kako bi pomogli domaćim kolegama na potresom pogođenom području. Zvjezdani Kušter i Tesli, potražnom timu Stanice Čakovec koji vrijedno trenira u sklopu Modula za odgovor na velike katastrofe i potrese MUSAR, želimo sretan put i što više spašenih! – napisali su na Facebooku iz HGSS Stanice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje