Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Dan prije otvorenja zavirili smo u novi Studentski dom Varaždin i razgovarali s prvim stanarima

Objavljeno:

- dana

PRVI DONOSIMO

Dino Petani iz Zadra, student prve godine FOI-ja među prvim je stanarima novog Studentskog doma u Varaždinu.

– Evo, upravo sam preuzeo ključeve sobe. Soba je OK i mislim da će biti super kad se sve u potpunosti uredi – rekao je student prve godine FOI-ja, kojeg smo uhvatili u raspakiravanju kofera.

Svoj ključ ispred vrata sobe čekale su i Karla Kolarić, studentica prve godine FOI-ja iz Oroslavja i Suzana Šćukanec, studentica prve godine Geotehničkog fakulteta iz Velikog Trgovišća, koje će privremeno biti cimerice.

– Jako mi se sviđa i super izgledaju sobe – otkrila je Karla, dok se Suzana već veseli što će steći puno novih prijatelja u domu, koji će sutra biti svečano otvoren.

Realizacija projekta Studentskog kampusa s pratećim sadržajima započela je u svibnju prošle godine i riječ je o najvećoj investiciju u Varaždinu i cijeloj Varaždinskoj županiji u iznosu od 143 milijuna kuna, od čega su 141,5 milijuna kuna bespovratna sredstva (85% osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija i 15% iz nacionalne kontribucije). 

Na krovu zgrade solarni paneli koji će proizvoditi će energiju

Zahvaljujući najmodernijim tehnologijama i očuvanju okoliša Studentski dom Varaždin je među najmodernjim studentskim kompleksima u ovoj regiji. Kompleks doma je pasivna zgrada A+ kategorije na pet katova s primjenom najsuvremenijih tehnologija. Za proizvodnju energije koristit će se solarni paneli koji su postavljeni na krov zgrade, a za grijanje i hlađenje koristit će se dizalice topline voda-voda. Za zalijevanje trave i sanitarnu vodu dom će koristiti kišnicu, a studenti će odvajati otpad u sobama i odlagati ga u podzemne spremnike za smeće. Proizvodnja i potrošnja energije te potrošnja vode pratit će se preko CNUS-a. 

U dvorištu su postavljene sprave za vježbanje na otvorenom, ograđeno košarkaško igralište, a ispred ulaza u “stari” dom postavljene su pametne klupe i solarno drvo

Prozori u studentskim sobama imaju senzore koji sprječavaju rasipanje energije, a svaka soba ima i maleni balkon. U novom domu studentima je na raspolaganju 579 kreveta (12 jednokrevetnih, 90 dvokrevetnih i 129 trokrevetnih soba). Tu su i tri jednokrevetne sobe te šest dvokrevetnih soba za invalide, dvije jednokrevetne sobe za profesore te četverokrevetni apartman s kuhinjom. 

Dom će imati dva lifta, podzemnu garažu i spremište za bicikle, a upravo su u tijeku završni radovi na uređenju okoliša.

U dvorištu između “starog” i novog doma postavljene su sprave za vježbanje na otvorenom te ograđeno košarkaško igralište. Uređen je i prostor ispred ulaza u “stari” dom, gdje su postavljene pametne klupe i solarno drvo.   

Kako izgleda Studentski dom i sobe dan uoči sutrašnje svečanosti na koju je pozvan i predsjednik Vlade Andrej Plenković pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati