Povežite se s nama

Život i društvo

Studentski dom u Varaždinu je spreman za studente, ovog ljeta ostvareno 7000 noćenja manje nego lani

Objavljeno:

- dana

„Grad u malom“ – tako bismo mogli nazvati kompleks Studentskog centra Varaždin, u koji ovih dana pojačano dolaze studenti kako bi se uselili u prostorije Studentskog doma, s obzirom na to da započinje nova akademska godina.

Siguran boravak

U Dom će se ovog rujna useliti ukupno 811 studenata, od toga 243 brucoša, što je 30 % kapaciteta domova – starijeg i novijeg objekta, istaknuo je u razgovoru ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš, mag. inf. Studenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske, najviše Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije, te iz Bosne i Hercegovine. Za njih je osigurano sve kako bi boravak u domovima bio što sigurniji, i to prije donošenja uputa Zavoda za javno zdravstvo o radu učeničkih i studentskih domova u okolnostima epidemije koronavirusa.

– Na ulazima u sve objekte postavljene su prostorne barijere za dezinfekciju obuće i beskontaktni dezinfikatori za ruke, a u zajedničkim prostorijama obvezno je nošenje zaštitnih maski. Postavljene su pleksiglas pregrade, nabavljeni vizir i uređaji za UVC dezinfekciju prostora te skeniranje temperature lica i detekciju nošenja maski. Sukladno uputama, napravljeni su rasporedi korištenja zajedničkih prostorija: kuhinje, dnevnih boravaka, učionica… Na svakoj prostoriji piše popis soba stanara koji je mogu koristiti te broj studenata koji u njoj može istovremeno boraviti – objašnjava ravnatelj Studentskog centra, koji broji 80 zaposlenika.

U domove ne može ući nitko osim stanara i zaposlenika, a spremačice više puta dnevno provjetravaju zajedničke prostorije te dezinficiraju rukohvate, kvake i radne površine u zajedničkim prostorijama, kao i sprave za vježbanje na otvorenom, koje se mogu koristi na vlastitu odgovornost, a na svakom korisniku je da poslije korištenja dobro dezinficira ruke. Studenti su sobe rezervirali sami putem web-aplikacije krajem kolovoza, a većina je starijih studenata rezervirala sobe zajedno s kolegama s iste godine na visokom učilištu.

– U slučaju da se studentu pojave simptomi koji mogu upućivati na COVID-19, dužan je to javiti recepciji te nazvati nekog od obitelji da dođe po njega. Ako je došao autom, može i sam napustiti dom. U domovima nije dozvoljena samoizolacija i karantena te studenti trebaju napustiti dom što prije. Do dolaska člana obitelji, studenta se izdvaja u posebnu sobu predviđenu za izolaciju, najduže do 48 sati, te mu se dostavljaju hrana i potrebne potrepštine (papirnati ubrusi, vrećice za smeće i slično) pred vrata sobe. Student je nakon napuštanja doma dužan kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine ili epidemiologa radi daljnjeg liječenja – naveo je ravnatelj Milijaš, ističući da dosad nisu imali oboljelog studenta, pa čak ni sumnju na zarazu.

Ljetna sezona

Epidemiološka situacija je utjecala i na ljetnu sezonu. Naime, Studentski dom u ljetnim mjesecima radi kao hostel, a ova je sezona bila puno slabija u odnosu na prošlu, što se ogledalo i u financijskom dijelu poslovanja.

– Imali smo oko 7000 noćenja manje nego prošle godine u ljetnim mjesecima – navodi Milijaš.

Ljetno je vrijeme iskorišteno i za neophodne popravke po sobama, zajedničkim prostorijama i dvorištu, pa su tako u starom domu zamijenjeni sustav videonadzora te sustav kontrole pristupa u objekt. Obavljeni su pripremni radovi za uvođenje grijanja i hlađenja u starom domu na dizalice topline voda-voda.

– Smatramo da je studentski standard u Varaždinu vrlo visok, no uvijek ima prostora za poboljšanje. Iz tog razloga redovito surađujemo sa studentskim zborovima varaždinskih visokih učilišta i Studentskim odborom Studentskog doma kako bismo poboljšali uvjete smještaja, prehrane i drugih studentskih aktivnosti. Za sada smo primjer drugima te mnogi, iz Hrvatske i inozemstva, dolaze kod nas učiti i snimati kako bi studenti u drugim sredinama imali bolji standard – zaključuje čelna osoba Studentskog centra Varaždin.

Izdano 30 % manje ugovora, porast broja studenata u IT sektoru

Posebnost protekle ljetne sezone ogleda se i u poslovanju Student servisa Varaždin, koji je cijelo ljeto radio u redovitom radnom vremenu, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Već nekoliko godina studentima je omogućeno online podizanje studentskih ugovora, a postoji i mogućnost slanja ugovora poštom ili drugom dostavom.

– Bili smo u kontaktu sa svim našim dugogodišnjim poslovnim partnerima, tako da možemo reći da smo imali osigurani posao za sve studente koji su željeli raditi na sezonskim poslovima. Nažalost, unatoč svim našim naporima, i ove godine je bila veća ponuda poslova od broja zainteresiranih studenata koji su željeli raditi – navode iz Student servisa Varaždin. Nadalje, ističu da su pojedini studenti i njihovi roditelji zbog epidemije ipak izbjegavali odlazak na morske destinacije. U srpnju i kolovozu je tako zabilježeno smanjenje broja obrađenih ugovora za oko 30 %.

– Kada je riječ o sezonskim poslovima koje je dogovarao SC Varaždin, svim studentima je bila osigurana zakonska minimalna satnica od 25,39 kuna po satu rada, s tim da se sati rada odrađeni u noćnim satima te nedjeljom i blagdanom obračunavaju 50 % više. Isto tako, studenti su imali osiguran pristojan smještaj, tri obroka dnevno, plaćene putne troškove i troškove izrade sanitarne iskaznice. Jako nam je žao da veći broj studenata nije iskazao interes za radom za vrijeme ljetne sezone na Jadranu jer imamo pozitivne reakcije svih onih koji su radili i većina njih već sada planira i sljedeće godine raditi kod istih tih poslodavaca. U pravilu upućujemo studente na rad u većim hotelskim kućama poput Valamara, Plave lagune, Bluesun hotela, Skiper hotela, Jadranke i drugih, te je kod njih i radio najveći broj naših članova – objašnjavaju iz SC-a Varaždin. Na varaždinskom području ljeti se također nudilo poslova za sve studente koji su željeli upotpuniti svoj budžet. Trenutno su otvorene ponude za rad u prehrambenoj industriji poput Vindije i Kalnika, a i u svim trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima i dalje rade studenti, no u nešto manjem opsegu nego prethodnih godina.

Iako bi u Studentskom centru bili zadovoljniji da su uvjeti bolji i studentske satnice veće, smatraju da su s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju poslodavci uglavnom korektni. Oni ne mogu pod izlikom loše gospodarske situacije smanjivati studentsku zaradu jer je ona definirana Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

– S obzirom na to da velik broj naših članova studira na Fakultetu organizacije i informatike, primjetan je trend porasta broja studenata koji rade posredstvom Student servisa u IT sektoru, a tu se satnice penju i više od 100 kuna. Naravno da je kriza uvjetovana epidemijom utjecala na tržište radne snage, smanjenje ponude, zatvaranje pojedinih djelatnosti i slično, ali i dalje svaki student koji želi raditi ima mogućnost rada putem Student servisa – ističu.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje