Povežite se s nama

Život i društvo

Studentu Sveučilišta u Cambridgeu Janku Vrčeku dodijeljena županova nagrada

Objavljeno:

- dana

Izniman uspjeh ostvario je Janko Vrček, bivši učenik Prve gimnazije Varaždin, danas student prve godine prirodoslovlja Sveučilišta u Cambridgeu: na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2020. je u jakoj konkurenciji mladih fizičara iz cijelog svijeta osvojio brončanu medalju.

Za izvrstan rezultat župan Radimir Čačić je Janku Vrčeku dodijelio novčanu nagradu u iznosu od 2.000 kuna. Nagradu mu je na današnjem prijmu uručio zamjenik župana Robert Vugrin, koji je čestitao mladom fizičaru zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom, savjetnicom župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravkom Grđan i ravnateljicom Prve gimnazije Varaždin Janjom Banić. Na prijamu su bili i Jankovi roditelji, Vesna i Neven Vrček.

– Ova brončana medalja je samo jedan u nizu uspjeha Janka Vrčeka na natjecanjima iz znanja, a ponosni smo što je svoj put započeo u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije, još u četvrtom razredu osnovne škole. Pohađao je čak četiri centra izvrsnosti, iz matematike, fizike, kemije i informatike, a impresivno je da, osim u ovim područjima, sudjelovao i na natjecanjima iz biologije. Osvajač je niza medalja na državnim natjecanjima, kao i srebrne medalje 2018. na Europskoj olimpijadi iz prirodoslovlja za učenike do 16 godina. Prvu brončanu medalju na Olimpijadi iz fizike je osvojio 2019. godine, a drugu sada u prosincu 2020. godine. Izniman je to rezultat ostvaren u jakoj konkurenciji mladih fizičara iz 80-ak država iz cijelog svijeta, koji su se uspjeli kvalificirati na ovo prestižno natjecanje. Ovakvi mladi ljudi su nam glavni poticaj da Centre izvrsnosti, koji su pokrenuti još 2007. godine, iz godine u godinu kontinuirano unapređujemo uvodeći nove programe. Čestitam Janku, njegovim roditeljima i svim mentorima – istaknuo je zamjenik župana Vugrin i dodao da se čestitkama pridružuje i župan Čačić, koji je također ponosan na Jankov uspjeh.

Olimpijada iz fizike je trebala biti održana u Latviji u srpnju 2020., no zbog epidemije koronavirusa je organizirana u prosincu u zemljama sudionicama uz vlastiti nadzor, u čak 13 vremenskih zona. U Hrvatskoj je održana na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a u peteročlanoj hrvatskoj ekipi je, uz Janka, bio još jedan Varaždinac, Marko Srpak.

Janko Vrček je zahvalio Varaždinskoj županiji, Centrima izvrsnosti i svojim bivšim školama te svim profesorima. 

– Ovu brončanu medalju sam osvojio na samom kraju srednjoškolskog obrazovanja, a prije fakulteta. Put do nje bio je jako dug, kontinuirano sam radio niz godina, trebalo mi je mnogo podrške, ne samo pri stjecanju novih znanja, nego i emotivne. Zapravo sporo učim, trebaju mi sati i sati na jednom području da bih mogao reći da nešto stvarno znam i da dobijem odgovor koji me zadovoljava – rekao je Janko.

Otkrio je da je studij na Sveučilištu u Cambridgeu odabrao ne samo zato što je veliko ime u svijetu, nego i zato što imaju studij prirodoslovlja, pa je to prilika da vidi koja su sve područja najbolja za njega.

Čestitke mu je uputio i Miroslav Huđek, županijski pročelnik i voditelj Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

– Od 1995. godine ovo je šesta medalja koju učenici Varaždinske županije osvajaju na svjetskim i europskim olimpijadama iz fizike, a rezultat Janka Vrčeka posebno je značajan jer je on brončanu medalju potvrdio. Moram reći i to da su Centri izvrsnosti dokazali i pokazali globalnu konkurentnost. Krajem prošle godine su Centri izvrsnosti primljeni u Svjetsku mrežu za potporu darovitima, čije je sjedište na Sveučilištu Western Kentucky u SAD-u, pa je zahvaljujući nama Hrvatska jedna od 47 zemalja koja ima tu sposobnost i privilegiju. Prema podacima Europske mreže za darovite, čiji smo jedan od 24 centara, prema broju točaka za darovite čiji rad koordiniramo, mi smo na trećem mjestu, pa možemo reći da smo i mi prošle godine na neki način osvojili brončanu medalju – rekao je Huđek.

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice za 10 beba isplatio 34.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Grad Varaždinske Toplice i u 2021. godini nastavlja s mjerama demografske obnove isplatom jednokratne naknade za opremu za novorođenčad, a u ovogodišnjem proračunu za to je rezervirano 150.000 kuna.

U proračunu Grada Varaždinskih Toplica za svako novorođeno dijete osigurana je novčana naknada koja se isplaćuje u visini 2000 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za druge dijete, za treće dijete 5.000 kuna, a za svako daljnje dijete u obitelji 7.500 kuna.

Koliko su ovakve mjere važne za razvoj grada istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

– Ovo je pokazatelj kako se radi na populacijskoj politici. Uz brojne projekte na kojima radimo vezane za škole i vrtiće, one će dobiti pravi smisao tek poticanjem nataliteta – rekla je gradonačelnica, te istaknula kako će se sredstva za najmlađe u proračunu uvijek naći, jer, kako ističe, na mladima svijet ostaje.

U razdoblju od 01.01.2021. do 31.03.2021. godine ukupno je prema podnijetim zahtjevima roditelja isplaćeno 34.000 kuna i to za 10-ero novorođene djece na području Grada Varaždinskih Toplica.

U navedenom razdoblju podneseno je 10 zahtjeva – za prvo dijete u obitelji podnesena su 4 zahtjeva i isplaćeno je 8.000 kuna, za drugo dijete u obitelji podnesena su dva zahtjeva i isplaćeno je 6.000 kuna dok su za treće dijete u obitelji podnesena 4 zahtjeva i isplaćeno je 20.000 kuna.

Nastavite čitati