Povežite se s nama

U fokusu

Studija pokazala: Tehnološki park Varaždin 2 preglomazan, neće biti samoodrživ

Objavljeno:

- dana

PROBLEMI S VELIKIM PROJEKTOM

Pripreme za povlačenje novca iz EU fondova za gradnju moderne zgrade Tehnološkog parka II u Brezju, u koju se planiralo smjestiti 200-tinjak tvrtki i oko 1.000 visokokvalificiranih radnika, ne idu po planu.

– Je li točno da je projekt Tehnološkog parka II odbijen i da od njega neće biti ništa? – pitala je vijećnica HDZ-a Otilija Cvetko na sjednici Gradskog vijeća Varaždina u ponedjeljak.

Gradonačelnik Goran Habuš je istaknuo da projekt ide dalje, ali je otkrio da će ga morati „popravljati“.

– Studija isplativosti je pokazala da će objekt teško biti samoodrživ u odnosu na troškove gradnje i opremanja. Zatraženo je preprojektiranje kako bi se pokušale naći uštede, da nam se ne bi dogodilo da je Tehnološki park II veliki trošak Gradu – naveo je gradonačelnik. 

Zgrada Tehnološkog parka II se trebala prostirati na oko 25.000 četvornih metara, a projekt gradnje najveći je projekt Grada Varaždina „težak“ gotovo 400 milijuna kuna.

Građevinska dozvola već ishođena

Za gradnju je sve spremno, jer su idejni, glavni i izvedbeni projekt i građevinska dozvola vrijedni 15,6 milijuna kuna već ishođeni, i to zahvaljujući sredstvima Europske unije i državnog proračuna.

Međutim, novac za gradnju iz EU fondova tek treba ishoditi.

Iako je Habuš sam naveo da je studija isplativosti pokazala da je planiran preglomazan projekt koji neće biti samoodrživ, prije toga je prozvao Tomislava Tolušića, bivšeg ministra regionalnog razvoja i EU fondova.

– Tolušić nam je dao usmenu uputu da se projekt smanji u financijskom smislu. Nisam došao do njega da ga pitam čime to opravdava, jer kako ćemo i na koji način strateški projekt namjerno napisan na 50 milijuna eura, sada smanjiti na 35 milijuna eura. To preko noći jednostavno ne ide. Čekamo da dođemo do nove ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te ju pitamo što i kako dalje – rekao je Habuš.

Napomenuo je da su projekt Tehnološkog parka II koordinirali Ministarstvo EU fondova i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te da će što prije pokušati dogovoriti sastanak kod novih ministara.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO/VIDEO Davor Patafta poručio građanima da izađu na izbore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta glasao je jutros oko 8 sati.

– Evo rano sam danas došao na biralište jer se mi poduzetni i inače rano dižemo za razliku od lijenih političara – rekao je Patafta.

Ističe da je vrijeme da Varaždin postane bolji grad.

– Varaždin treba sposobno vodstvo koje zna kako naprijed, treba vodstvo koje razumije potrebe građana. Zato pozivam sve Varaždinke i Varaždince, izađite na izbore i birajte bolji život svakog čovjeka, za svaku obitelj, birajte razvoj i sigurnost. Izađite u što većem broju jer što nas više izađe na izbore toliko ćemo više imati bolji grad i županiju – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Lokalni izbori: Varaždinska županija u top tri po izlaznosti, glasalo 17,14 % građana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jutros od 7 sati otvorena su birališta u Hrvatskoj. Glasuje se pod strogim epidemiološkim uvjetima.

U 11:30 Državno izborno povjerenstvo objavio je rezultate izlaznosti. Podjednaka je kao i prije četiri godine, točnije – izlaznost je samo pola posto manja nego u prošlim izborima prije četiri godine.

Najveći odaziv je u Ličko-senjskoj županiji sa 20,67 %, Dubrovačko-neretvanskoj sa 18.95 % i Varaždinskoj županiji sa 17,15 % (2017. godine izlaznost u Varaždinskoj županiji do 11:30 iznosila je 18.23 %). Najmanji odaziv ima Međimurska županija sa 13,52 %.

Glasuje se do 19 sati, a sljedeći rezultati izlaznosti objavit će se u 17 sati.

Dodajmo da je u gradu Ivancu izlaznost 16,69 %, Ludbregu 16,19 %, Varaždinskim Toplicama 18,87 %, Lepoglavi 18,74 % i Novom Marofu 15,18 %. U Gradu Varaždinu je 15,20 %.

Od općina, najveća je izlaznost u Petrijancu – 23,11 %, Klenovniku – 23.2 % i Svetom Iliji – 22,75 %, a najmanja izlaznost u Gornjem Knegincu – 15.09 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!