Povežite se s nama

U fokusu

Studija pokazala: Tehnološki park Varaždin 2 preglomazan, neće biti samoodrživ

Objavljeno:

- dana

PROBLEMI S VELIKIM PROJEKTOM

Pripreme za povlačenje novca iz EU fondova za gradnju moderne zgrade Tehnološkog parka II u Brezju, u koju se planiralo smjestiti 200-tinjak tvrtki i oko 1.000 visokokvalificiranih radnika, ne idu po planu.

– Je li točno da je projekt Tehnološkog parka II odbijen i da od njega neće biti ništa? – pitala je vijećnica HDZ-a Otilija Cvetko na sjednici Gradskog vijeća Varaždina u ponedjeljak.

Gradonačelnik Goran Habuš je istaknuo da projekt ide dalje, ali je otkrio da će ga morati „popravljati“.

– Studija isplativosti je pokazala da će objekt teško biti samoodrživ u odnosu na troškove gradnje i opremanja. Zatraženo je preprojektiranje kako bi se pokušale naći uštede, da nam se ne bi dogodilo da je Tehnološki park II veliki trošak Gradu – naveo je gradonačelnik. 

Zgrada Tehnološkog parka II se trebala prostirati na oko 25.000 četvornih metara, a projekt gradnje najveći je projekt Grada Varaždina „težak“ gotovo 400 milijuna kuna.

Građevinska dozvola već ishođena

Za gradnju je sve spremno, jer su idejni, glavni i izvedbeni projekt i građevinska dozvola vrijedni 15,6 milijuna kuna već ishođeni, i to zahvaljujući sredstvima Europske unije i državnog proračuna.

Međutim, novac za gradnju iz EU fondova tek treba ishoditi.

Iako je Habuš sam naveo da je studija isplativosti pokazala da je planiran preglomazan projekt koji neće biti samoodrživ, prije toga je prozvao Tomislava Tolušića, bivšeg ministra regionalnog razvoja i EU fondova.

– Tolušić nam je dao usmenu uputu da se projekt smanji u financijskom smislu. Nisam došao do njega da ga pitam čime to opravdava, jer kako ćemo i na koji način strateški projekt namjerno napisan na 50 milijuna eura, sada smanjiti na 35 milijuna eura. To preko noći jednostavno ne ide. Čekamo da dođemo do nove ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te ju pitamo što i kako dalje – rekao je Habuš.

Napomenuo je da su projekt Tehnološkog parka II koordinirali Ministarstvo EU fondova i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te da će što prije pokušati dogovoriti sastanak kod novih ministara.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

HNS-ov Božidar Novoselec želi i nakon izbora ostati načelnik Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Sračinec danas se predstavio Božidar Novoselec, HNS-ov kandidat za načelnika općine, a tu su još bili prisutni i Predrag Štromar, saborski zastupnik, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije i kolege načelnici i kandidati iz susjednih općina.

Božidar Novoselec podsjetio je na realizirane projekte te je istaknuo najvažnije točke iz svojeg programa: “Općina Sračinec poželjno je mjesto za život sa standardom koji je prepoznat diljem županije. Dokaz tome je jedna pozitivna demografska slika koja je vidljiva kroz povećanje djece u dječjem vrtiću, ali i brojem odjeljenja u osnovnoj školi. Stambena zona „Gaj“ sa svojih 110 parcela u potpunosti je rasprodana i tu mlade obitelji grade kuće. Time je izgradnja dječjeg vrtića vlastitim sredstvima dobila svoj puni smisao, čime smo i uštedili velika novčana sredstva. Važan je i razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a ostvarili smo ga kroz razvoj poslovnih zona i novih investicija. Za sljedeći mandat imamo velike planove, a istaknut ću one za koje mislim da su najbitniji i svojim vizionarstvom ćemo ih i ostvariti. To je sigurno nova sportska dvorana koja je potrebna svim sportašima, rekreativcima, ali i našoj djeci u osnovnoj školi. Postojeću dvoranu prenamijenit ćemo u nove školske prostore za nastavu kako bi se i dalje odvijala u jednoj smjeni. Isto tako u planu je proširenje dječjeg vrtića i to za čak tri dodatna odjeljenja jer nam trendovi pokazuju da će biti potrebe za tim u slijedećem razdoblju. Posebno želim naglasiti rekonstrukciju Područne škole u Svibovcu Podravskom i taj ćemo projekat završiti sami ukoliko to neće učiniti Županija. I za kraj jedan od najvećih projekata je završetak modernizacije nerazvrstanih cesta.”

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je, 21. travnja, donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za četiri grada: Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof te 14 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Mali Bukovec, Maruševec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama koje su nanijele velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 7. do 15. travnja 2021. godine.

U navedenom razdoblju zabilježene su temperature od -8 do -2 ℃. Znatne štete su u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnju ili u samoj cvatnji, kada su i najosjetljivije na mraz. Najveće štete vidljive su na breskvama, trešnjama, kruškama, jabukama, šljivama, višnjama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i orasima. Isto tako, na pojedinim vinogradima su oštećene ranije sorte vinove loze te vinogradi u nižim predjelima.

Koliko je stvarno oštećenje, trenutno je nemoguće procijeniti budući da će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, ističu iz Varaždinske županije.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Nastavite čitati