Povežite se s nama

Međimurje

Sud: Čakom smije uručiti otkaz voditelju Hortikulture

Objavljeno:

- dana

I TOGA IMA

Dati otkaz predstavniku radnika nije jednostavno.

Potvrđuje to slučaj Gradskoga komunalnog poduzeća Čakom, koje se obratilo Općinskom sudu u Čakovcu da bi razriješilo pitanje ima li pravo dati otkaz radniku Z. A.

Redovni otkaz

Naime, Z. A. je zaposlen na radnome mjestu voditelja Hortikulture, ali je ujedno i predstavnik radnika u Nadzornom odboru te je na čelu Radničkog vijeća u tom poduzeću. Iz Čakoma su više puta upozoravali voditelja Hortikulture da krši radničke obveze, da se neprimjereno ponaša te da zloupotrebljava i prekoračuje dane ovlasti. Početkom ove godine odlučili su mu dati redovni otkaz ugovora o radu uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika.
Međutim, Z. A. se protivio odluci o redovnom otkazu, a Radničko vijeće, na čijem je čelu, odbilo je dati suglasnost Upravi na otkaz ugovora.
Budući da je predstavnik radnika, Čakom mu bez suglasnosti nije mogao otkazati ugovor o radu sklopljen 2012. godine, pa su u siječnju ove godine podnijeli tužbu čakovečkom Općinskom sudu.

Poslodavac u postupku prije otkazivanja ugovora ne mora dokazati da je ostvaren i razlog za otkaz

Nepravomoćnom presudom, koja je donesena prošlog mjeseca, sud je utvrdio da Čakom voditelju Hortikulture može uručiti redoviti otkaz ugovora uzrokovan skrivljenim ponašanjem radnika, jer za to postoje zakonom utvrđeni opravdani razlozi.
– Analizom posljednjih upozorenja tužitelja radniku Z. A., u koji je sud vršio uvid, valja zaključiti da je tužbeni zahtjev osnovan, jer poslodavac je upravo radnika upozoravao na kršenje radničkih obveza te neprimjerenih ponašanja te zloupotreba i prekoračenja danih mu ovlaštenja – navedeno je u presudi.
Napomenuli su da Čakom u postupku ishođenja prethodne suglasnosti na otkaz ne mora dokazati da je ostvaren i razlog za otkaz.
 

“Analizom posljednjih upozorenja tužitelja radniku Z. A., u koji je sud vršio uvid, valja zaključiti da je tužbeni zahtjev osnovan, jer poslodavac je upravo radnika upozoravao na kršenje radničkih obveza te neprimjerenih ponašanja te zloupotreba i prekoračenja danih mu ovlaštenja.”

Općinski sud u Čakovcu

Eventualna parnica

– Sama činjenica ima li poslodavac valjan razlog za otkaz te je li poduzeo sve radnje i proveo odgovarajuće postupke prije donošenja odluke o namjeravanom otkazu, bit će predmet raspravljanja tek u parnici u povodu pobijanja odluke o otkazu, ako do otkaza i parnice uopće dođe. To pak znači da će se tek u eventualnoj parnici radi dokazivanja nedopustivosti otkaza raspraviti je li radnik Z. A. kršio obaveze iz radnog odnosa skrivljenih ponašanjem u mjeri u kojem mu tužitelj to stavlja na teret – istaknuto je.
Pojasnili su i zašto poslodavac u postupku prije otkazivanja ugovora o radu ne mora dokazati da je ostvaren i razlog za otkaz.
– Time bi poslodavac dva puta morao dokazivati da ima valjane razloge za otkaz, i to jednom u postupku ishođenja prethodne suglasnosti u odnosu na tuženika, a drugi put u eventualnoj parnici kojom se osporava dopustivost otkaza – navedeno je u presudi.
Moguća je žalba u roku od osam dana od primitka presude.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje