Povežite se s nama

Međimurje

Sud: Čakom smije uručiti otkaz voditelju Hortikulture

Objavljeno:

- dana

I TOGA IMA

Dati otkaz predstavniku radnika nije jednostavno.

Potvrđuje to slučaj Gradskoga komunalnog poduzeća Čakom, koje se obratilo Općinskom sudu u Čakovcu da bi razriješilo pitanje ima li pravo dati otkaz radniku Z. A.

Redovni otkaz

Naime, Z. A. je zaposlen na radnome mjestu voditelja Hortikulture, ali je ujedno i predstavnik radnika u Nadzornom odboru te je na čelu Radničkog vijeća u tom poduzeću. Iz Čakoma su više puta upozoravali voditelja Hortikulture da krši radničke obveze, da se neprimjereno ponaša te da zloupotrebljava i prekoračuje dane ovlasti. Početkom ove godine odlučili su mu dati redovni otkaz ugovora o radu uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika.
Međutim, Z. A. se protivio odluci o redovnom otkazu, a Radničko vijeće, na čijem je čelu, odbilo je dati suglasnost Upravi na otkaz ugovora.
Budući da je predstavnik radnika, Čakom mu bez suglasnosti nije mogao otkazati ugovor o radu sklopljen 2012. godine, pa su u siječnju ove godine podnijeli tužbu čakovečkom Općinskom sudu.

Poslodavac u postupku prije otkazivanja ugovora ne mora dokazati da je ostvaren i razlog za otkaz

Nepravomoćnom presudom, koja je donesena prošlog mjeseca, sud je utvrdio da Čakom voditelju Hortikulture može uručiti redoviti otkaz ugovora uzrokovan skrivljenim ponašanjem radnika, jer za to postoje zakonom utvrđeni opravdani razlozi.
– Analizom posljednjih upozorenja tužitelja radniku Z. A., u koji je sud vršio uvid, valja zaključiti da je tužbeni zahtjev osnovan, jer poslodavac je upravo radnika upozoravao na kršenje radničkih obveza te neprimjerenih ponašanja te zloupotreba i prekoračenja danih mu ovlaštenja – navedeno je u presudi.
Napomenuli su da Čakom u postupku ishođenja prethodne suglasnosti na otkaz ne mora dokazati da je ostvaren i razlog za otkaz.
 

“Analizom posljednjih upozorenja tužitelja radniku Z. A., u koji je sud vršio uvid, valja zaključiti da je tužbeni zahtjev osnovan, jer poslodavac je upravo radnika upozoravao na kršenje radničkih obveza te neprimjerenih ponašanja te zloupotreba i prekoračenja danih mu ovlaštenja.”

Općinski sud u Čakovcu

Eventualna parnica

– Sama činjenica ima li poslodavac valjan razlog za otkaz te je li poduzeo sve radnje i proveo odgovarajuće postupke prije donošenja odluke o namjeravanom otkazu, bit će predmet raspravljanja tek u parnici u povodu pobijanja odluke o otkazu, ako do otkaza i parnice uopće dođe. To pak znači da će se tek u eventualnoj parnici radi dokazivanja nedopustivosti otkaza raspraviti je li radnik Z. A. kršio obaveze iz radnog odnosa skrivljenih ponašanjem u mjeri u kojem mu tužitelj to stavlja na teret – istaknuto je.
Pojasnili su i zašto poslodavac u postupku prije otkazivanja ugovora o radu ne mora dokazati da je ostvaren i razlog za otkaz.
– Time bi poslodavac dva puta morao dokazivati da ima valjane razloge za otkaz, i to jednom u postupku ishođenja prethodne suglasnosti u odnosu na tuženika, a drugi put u eventualnoj parnici kojom se osporava dopustivost otkaza – navedeno je u presudi.
Moguća je žalba u roku od osam dana od primitka presude.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati