Povežite se s nama

Međimurje

Sud: Čakom smije uručiti otkaz voditelju Hortikulture

Objavljeno:

- dana

I TOGA IMA

Dati otkaz predstavniku radnika nije jednostavno.

Potvrđuje to slučaj Gradskoga komunalnog poduzeća Čakom, koje se obratilo Općinskom sudu u Čakovcu da bi razriješilo pitanje ima li pravo dati otkaz radniku Z. A.

Redovni otkaz

Naime, Z. A. je zaposlen na radnome mjestu voditelja Hortikulture, ali je ujedno i predstavnik radnika u Nadzornom odboru te je na čelu Radničkog vijeća u tom poduzeću. Iz Čakoma su više puta upozoravali voditelja Hortikulture da krši radničke obveze, da se neprimjereno ponaša te da zloupotrebljava i prekoračuje dane ovlasti. Početkom ove godine odlučili su mu dati redovni otkaz ugovora o radu uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika.
Međutim, Z. A. se protivio odluci o redovnom otkazu, a Radničko vijeće, na čijem je čelu, odbilo je dati suglasnost Upravi na otkaz ugovora.
Budući da je predstavnik radnika, Čakom mu bez suglasnosti nije mogao otkazati ugovor o radu sklopljen 2012. godine, pa su u siječnju ove godine podnijeli tužbu čakovečkom Općinskom sudu.

Poslodavac u postupku prije otkazivanja ugovora ne mora dokazati da je ostvaren i razlog za otkaz

Nepravomoćnom presudom, koja je donesena prošlog mjeseca, sud je utvrdio da Čakom voditelju Hortikulture može uručiti redoviti otkaz ugovora uzrokovan skrivljenim ponašanjem radnika, jer za to postoje zakonom utvrđeni opravdani razlozi.
– Analizom posljednjih upozorenja tužitelja radniku Z. A., u koji je sud vršio uvid, valja zaključiti da je tužbeni zahtjev osnovan, jer poslodavac je upravo radnika upozoravao na kršenje radničkih obveza te neprimjerenih ponašanja te zloupotreba i prekoračenja danih mu ovlaštenja – navedeno je u presudi.
Napomenuli su da Čakom u postupku ishođenja prethodne suglasnosti na otkaz ne mora dokazati da je ostvaren i razlog za otkaz.
 

“Analizom posljednjih upozorenja tužitelja radniku Z. A., u koji je sud vršio uvid, valja zaključiti da je tužbeni zahtjev osnovan, jer poslodavac je upravo radnika upozoravao na kršenje radničkih obveza te neprimjerenih ponašanja te zloupotreba i prekoračenja danih mu ovlaštenja.”

Općinski sud u Čakovcu

Eventualna parnica

– Sama činjenica ima li poslodavac valjan razlog za otkaz te je li poduzeo sve radnje i proveo odgovarajuće postupke prije donošenja odluke o namjeravanom otkazu, bit će predmet raspravljanja tek u parnici u povodu pobijanja odluke o otkazu, ako do otkaza i parnice uopće dođe. To pak znači da će se tek u eventualnoj parnici radi dokazivanja nedopustivosti otkaza raspraviti je li radnik Z. A. kršio obaveze iz radnog odnosa skrivljenih ponašanjem u mjeri u kojem mu tužitelj to stavlja na teret – istaknuto je.
Pojasnili su i zašto poslodavac u postupku prije otkazivanja ugovora o radu ne mora dokazati da je ostvaren i razlog za otkaz.
– Time bi poslodavac dva puta morao dokazivati da ima valjane razloge za otkaz, i to jednom u postupku ishođenja prethodne suglasnosti u odnosu na tuženika, a drugi put u eventualnoj parnici kojom se osporava dopustivost otkaza – navedeno je u presudi.
Moguća je žalba u roku od osam dana od primitka presude.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje