Povežite se s nama

Život i društvo

Sud odlučio: istospolni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji

Objavljeno:

- dana

Nakon prošlogodišnjih presuda u kojima je potvrđeno da istospolni, životni partneri mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo, ove je srijede, 5. svibnja, iz Udruge „Dugine obitelji“ službeno potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji, piše portal navedene Udruge.

Nakon pet godina pravnih bitaka, navode iz Udruge, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Podsjetimo, u svibnju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili su se u lokalni Centar za socijalnu skrb s željom da postanu posvojitelji, no njihov je zahtjev odbijen jer su u životnom partnerstvu. Situacija je još apsurdnija zbog činjenice da u Hrvatskoj posvojitelji mogu postati pojedinke i pojedinci, kao što su to u proteklih 10-ak godina postali neki članovi i članice Udruge „Dugine obitelji“.

„Životni partneri ne smiju biti diskriminirani“

Kožić i Šegota potom su tužili tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a presuda je otišla na njihovu stranu, koja eksplicitno navodi da ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu.

– Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije. Očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No, Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav RH, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego i zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj – rekao je u srijedu predsjednik Udruge Daniel Martinović.

Očekuje se da sada i nadležno Ministarstvo budućim postupcima ispravi nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručili su iz „Duginih obitelji“ te dodali: – Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika.

Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i jamči im da ne smiju biti diskriminirani na temelju njihove seksualne orijentacije.

Pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet te ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju posvojitelji, no oni mogu konkurirati te se bez straha javiti svom CZSS-u i prijaviti se za evaluaciju za posvojenje.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje