Povežite se s nama

U fokusu

Sud opet spasio Grad Varaždin i stanare: Grijanje nastavlja raditi do kraja godine

Objavljeno:

- dana

SAPUNICA ZVANA TOPLINSKA ENERGIJA

Novi rok za obustavu poslovanja Grijanja u stečaju, koji toplinskom energijom trenutno opskrbljuje nešto manje od 1.000 korisnika u Varaždinu, kraj je ove godine.

Da Grijanje radi do 31. prosinca 2013. godine, zatražili su iz Grada Varaždina koji smatraju da će im dodatna dva i pol mjeseca biti dovoljna da preuzmu ovu energetsku djelatnost.

Poslovanje se mora obustaviti

S obzirom da su se s tim složili predstavnici Termoplina kao najvećeg vjerovnika, a i stečajni upravitelj Stanko Makar, sudac Radovan Raduka je donio novu odluku kojom se poslovanje stečajnog dužnika obustavlja zadnjeg dana ove godine.

– Zatražio sam da se održi nova Skupština vjerovnika zato što nastavak poslovanja prema Stečajnom zakonu nije moguć. Podsjećam da je odluka o obustavi poslovanja s 31. kolovozom donesena još u travnju. Međutim, u svibnju su bili lokalni izbori, u srpnju na snagu stupio novi Zakon o tržištu toplinske energije, ali ni nakon toga nije bilo poduzeto ništa da se vlasnicima stanova osigura isporuka toplinske energije nakon završetka stečajnog postupka u Grijanju – rekao je stečajni upravitelj Makar.

Napomenuo je da je stečajni postupak jako dobro odrađen i da građani od 1. veljače nisu ni primijetili da je Grijanje u stečaju.

– Unatoč tome što je stečaj već trebao završiti, ušli smo u novu sezonu grijanja. Veliki dio zgrada se izdvojio iz sustava toplinske energije tako da je sada ostalo nešto manje od 1.000 korisnika. No Stečajnim zakonom je jasno propisano kako dugo tvrtka u stečaju može poslovati i odluka se mora donijeti – ustvrdio je.

Ovaj mjesec – dvije sjednice Gradskog vijeća

Predstavnik Grada Varaždina Zoran Svetec iz Javne ustanove Gradski stanovi je istaknuo da će pitanje preuzimanja djelatnosti uspjeti riješiti do kraja godine.

– Sljedeći tjedan će na sjednici Gradskog vijeća vijećnici odlučivati o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove Gradski stanovi. Potom će do kraja ovoga mjeseca biti održana još jedna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti izmijenjen i Statut ustanove. Nakon toga će Upravno vijeće Ustanove donijeti odluku o osnivanju novog trgovačkog društva koje bi se bavilo proizvodnjom, opskrbom i distribucijom toplinske energije – najavio je predstavnik Grada.

Ta nova tvrtka potom mora od HERA-e zatražiti dozvole za obavljanje energetskih djelatnosti.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje