Na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena je presuda u tužbi PZC-a Varaždin protiv Nezavisnog cestarskog sindikata. Dosuđena je zabrana štrajka u PZC-u.

Sud je tako presudio jer u početku pregovora o uvjetima kolektivnog ugovora Nezavisni cestarski sindikat nije imao natpolovičnu većinu među radnicima.

– U početku pregovora Nezavisni sindikat radnika PZC-a Varaždin te Sindikat prometa i veza imali su natpolovični većinu iako to nije bio slučaju u početku štrajka. Sud je to uzeo u obzir – objašnjava Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Na tu odluku Nezavisni cestarski sindikat će se žaliti.

– Odluku poštujemo, no za nas razlozi za zabranu štrajka nisu prihvatljivi. Žalit ćemo se na Vrhovni sud – dodaje Stanić.

Istaknuo je da se štrajk radnika članova Nezavisnog cestarskog sindikat u PZC-u nastavlja do sutra.

– Ljudi su tamo izloženi velikom pritisku. Vidjet ćemo s radnicima koje ćemo daljnje korake poduzeti – dodao je Stanić.

Podsjećamo, Nezavisni cestarski sindikat u poduzeću PZC Varaždin od 12. studenog provodi štrajk radi zaštite interesa svojih članova. Oni tvrde da je Uprava PZC-a svojim postupcima pokazala da ne pregovara u dobroj vjeri i da nema namjeru rješavati probleme nagomilane u firmi koji se mogu regulirati jedino kroz dobar kolektivni ugovor.

– Pritom su Upravu podržala druga dva sindikata prisutna u firmi, koja su u šestom krugu pregovora za kolektivni ugovor izdala radničke interese naglim odustajanjem od pregovaranja prema prijedlogu kolektivnog ugovora Nezavisnog cestarskog sindikata, kako je bilo utvrđeno sporazumom svih triju sindikata s poslodavcem, te potpisom lošeg kolektivnog ugovora na štetu većine radnika, a osobito članova NCS-a koji su zaposleni mahom na proizvodnim poslovima – zaključuju iz Hrvatskog cestarskog sindikata.

Komentari

Komentara