Povežite se s nama

U fokusu

Sukob: vijećnici tražili dokumente, Habuš im rekao da su licemjerni, oni uzvratili: Nismo mi “dizači ruku” i vaši “klaunovi”!

Objavljeno:

- dana

KAOTIČNO NA GRADSKOM VIJEĆU

Kaotično je bilo na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća uoči donošenja dnevnog reda. Vijećnici su se podijelili oko toga o kojim točkama treba raspravljati, a koje treba skinuti s dnevnog reda.

S 13 glasova „za“ s dnevnog reda je skinuta odluka kojom bi se ostatak kreditnih sredstava od 4,7 milijuna kuna iz 2013. preusmjerio za izgradnju reciklažnog dvorišta i adaptaciju 6. OŠ.

Podolnjak: Opet bez obrazloženja

Međutim, nezavisni vijećnik Robert Podolnjak je upozorio da ta odluka uopće nije bila na Odboru za statutarno-pravna pitanja, čime nisu zadovoljene pravne pretpostavke da se o tome raspravlja.

– Ove investicije su skinute s prošle sjednice, jer nismo dobili obrazloženja. Zatražili smo kompletni elaborat za 6. OŠ, ali od toga nije bilo ništa – istaknuo je Podolnjak i u ime nezavisnih vijećnika podnio prijedlog da se ta odluka skine s dnevnog reda.

To je podržala većina, 13 vijećnika, nezavisni Avar, Cepanec i Podolnjak, pet vijećnika HDZ-a, jedan HSS-ov, dvojica Hrastovaca i dvoje vijećnika Laburista.

Istovremeno, prijedlog nezavisnog Zlatana Avara da se s dnevnog reda skinu i izvješća o radu gradskih tvrtki nije prihvaćen, pri čemu su presudili glasovi Laburista koji su se na toj točki priklonili drugoj strani, HNS-u, SDP-u i HSLS-u.

Raspravljalo s i o tome treba li i prijedlog odluke o preoblikovanju NK Varaždin Varaždina također skinuti s dnevnog reda, no ta je točka na kraju također ostala na dnevnom redu.

Nervozni Habuš: inspekcija došla zbog reciklažnog dvorišta, Gradu prijeti kazna!

Međutim, „skidanje“ odluke o preusmjeravanju novca za reciklažno dvorište i 6. OŠ ogorčilo je gradonačelnika Gorana Habuša.

Optužio je gradske vijećnike da su licemjerni, a onda otkrio pravi razlog nervoze: inspekcija je Gradu naložila da uvrste reciklažno dvorište u proračun, pa im prijeti kazna!

– Inspektorica naložila da više riješimo to reciklažno dvorište. A do kada ćete bojkotirati 6. OŠ? Dajte da si rezerviramo novce da radovi počnu sljedeće godine. Pa dokle ćemo to gurati? – zapitao se Habuš i optužio vijećnike da su bojkotirali prošlu sjednicu i ugrozili donošenje važnih odluka.

Ladislav Ilčić je uzvratio.

– Gradonačelniče, vi ste bojkotirali sjednicu i to je razlog zašto nismo donijeli odluke! Za rekonstrukciju 6. OŠ smo jako zainteresirani, ali vi predviđate čak 26 milijuna kuna za tu investiciju. Dajte nam pokažite dokumentaciju, dajte da ju pregledamo – rekao je.

To je Habušu „diglo tlak“.

Zar sumnjate u naše stručne službe? Ako kredit ne iskoristimo, uzet će nam ga država! Onda ćemo iz vlastitih sredstava morati napraviti! – govorio je povišenim glasom.

Otilija Cvetko: Zar da dižemo ruke kako se vama sviđa?!

Tijekom rasprave o Odluci o stipendiranju opet je optužio vijećnike. – Bojkotirali ste prošlu sjednicu! Niste stipendije došli podržati! Licemjerni ste, zašto prije dva tjedna niste došli?! A sada tu sa smiješkom tako slavobitno govorite da je za jednu odluku postignut konsenzus – rekao je gradonačelnik.

Ilčić je ostao šokiran. – Zar smo mi gradski vijećnici vaši „dizači ruku“? Stalo nam je do reciklažnog dvorišta i 6. OŠ, ali nećemo dopustiti da se potroši previše novca. Vi možete plakati. Ako vam je žao, možete dati ostavku. To je vaš posao za kojeg ste se sami odlučili – poručio mu je.

I Otilija Cvetko iz HDZ-a je bila šokirana Habuševom retorikom.

– Zar vi želite da mi budemo vaši klaunovi i da dižemo ruke kako se vama sviđa?! – zapitala ga je.

U raspravi o rebalansu proračuna (koji je prihvaćen većinom glasova) nastavilo se optuživanje.

Avar: U POS naselju vidimo temelje, a uvjerava nas se da vidimo dva kata!

Zlatan Avar je bio vrlo jasan zašto vijećnici moraju dobiti na uvid dokumentaciju o rekonstrukciji 6. OŠ.

– U POS naselju Vilka Novaka vidimo da su na dvije zgrade samo temelji. No dokument koji su potpisali Marija Čačić, Miroslav Bunić i Vladimir Kukec govore da su napravljena dva kata. Tim potpisom su jamčili da je nešto napravljeno i sada nas se pored zdravih očiju uvjerava da zgrada ima katove, a mi vidimo temelje. Eto, gradonačelniče, zato mi tražimo materijale. Nitko nije protiv izgradnje i dogradnje škole, ali osvjedočio sam se da potpisi ne jamče ništa. Tražim dokument na temelju kojeg ću reći: „Da, ova investicija je logična“. Ne želim da me netko uvjerava da imamo dva kata zgrade i da ne vidim dobro kada vidim samo temelje – poručio je Avar.

Rebalans je prihvaćen većinom glasova, no u dogradnju reciklažnog dvorišta i rekonstrukciju 6. OŠ neće se moći krenuti tako dugo dok se ne donese odluka o preusmjeravanju kreditnih sredstava, koja je drugi put skinuta s dnevnog reda.

Bale nisu došle na dnevni red…

Današnja događanja su ponovno ukazala da gradonačelnik Goran Habuš ima sve manju podršku gradskih vijećnika, koji mu više ne žele tolerirati kašnjenje dostave materijala, ali i njegovo traženje da glasuju za odluke bez dostavljenih obrazloženja.

Zanimljivo je i to da se o očitovanju Ministarstva zaštite okoliša o tome da Gradsko vijeće koncesiju za zbrinjavanje bala nije moglo ni dodijeliti, uopće nije raspravljalo! Nitko, naime, nije predložio da se uvrsti na dnevni red.

Habuš je novinarima rekao da to “nije obrazloženje” i da traži arbitražu premijera Zorana Milanovića!

Na pitanja obmanjuje li vijećnike i javnost, Habuš nije želio odgovoriti.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje