Povežite se s nama

Život i društvo

Suludo: zbog štednje na lijekovima, oboljeli od leukemije imaju teške nuspojave

Objavljeno:

- dana

POPUT ZAGREPČANKE LOVORKE

U Varaždinu će u ponedjeljak 22. rujna od 10 do 12 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti obilježen Svjetski dan kronične mijeloične leukemije.

Obilježavanje organizira varaždinska podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi, čiji će članovi dijeliti informativne brošure o tom obliku raka koštane srži koji pogađa jednu do dvije osobe na 100 tisuća stanovnika godišnje.

– Prognoza oboljelih od kronične mijeloične leukemije (KLM) značajno se poboljšala u posljednjem desetljeću zahvaljujući razvoju ciljanih lijekova koji su se pokazali revolucionarnima pretvarajući nekad fatalnu malignu bolest u kroničnu, kao što su hipertenzija, šećerna bolest i slično. Osim preživljenju, važnost se sve dana sve više pridaje kvaliteti života, a najnoviji cilj – izlječenje, odnosno život bez lijekova danas postaje stvarnost za određeni broj bolesnika – navode iz Udruge.

Lijek koji pomaže s liste HZZO-a skinut u svibnju

Međutim, upozoravaju da je u svibnju ove godine lijek imatinib skinut s Liste posebno skupih lijekova te od tada tereti ionako sve siromašnije bolničke proračune.

– Problem je što bolnički odjeli dobiju određeni iznos novca za sve lijekove. Uslijed nedostatnih sredstava, može se dogoditi da neke  bolnice uskrate lijek imatinib svojim pacijentima oboljelim od KML-a ili će nekim drugim bolesnicima biti uskraćen lijek za njihovu dijagnozu – navode.

Predlažu da se imatinib nabavlja  na recept u ljekarnama kako ne bi teretio bolničke proračune.

– Takav način distribucije imatiniba je posebno važan za pacijente iz drugih gradova, da ne trebaju svaki mjesec dolaziti po svoj lijek u Zagreb ili druge veće  centre.  Ti bolesnici dolaze hematologu na kontrole svaka tri mjeseca, a lijek nabavljaju mjesečno te bi se tako uštedjelo  i na  putnim troškovima. Ima više novih onkoloških lijekova koji se tako dobivaju putem recepta u ljekarni, a neki su i skuplji od imatiniba – pojašnjavaju.

Također traže da se ne mijenja terapija imatinibom.

– Bolesniku koji prima određeni lijek koji dobro podnosi i ima dobar terapijski učinak, trebalo bi omogućiti da stalno dobiva isti lijek. Podnošljivost pojedinih pripravaka nije uvijek jednaka i bolesnici mogu na njih različito reagirati. U izradi raznih pripravaka koriste se druge  pomoćne tvari koje mogu izazvati različite nuspojave – ističu.

Potresna ispovijest zbog koje će mijenjati zakon

Zahvaljujući Zagrepčani Lovorki Hančić, majci petero djece, koja ne boluje od KLM-a, nego od rijetkog oblika tumora tumora GIST na duodenumu, ali je također na terapiji imatinibom, iz HZZO-a su najavili izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ispovijest majke potresla je javnost: umjesto originalnog lijeka, dobivala je generički lijek od kojeg ima teške nuspojave.

Originalni imatinib nije mogla čak ni nadoplatiti s 4.000 kuna, jer je zakonom propisano da sve lijekove u cijelosti pokriva HZZO-a.

Iz Zavoda su reagirali najavom izmjene zakona, čime bi se pacijentima omogućila barem nadoplata.

No svima je jasno da to neće u potpunosti riješiti problem, jer svi oboljeli nemaju po 4.000 kuna mjesečno.

(tumor): tumor, tumorski


(tumor): tumor, tumour

 

Izvor:
Foto: IZ ALBUMA LOVORKE HANČIĆ

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U Trakošćanu i na ivanečkom području pada kiša pomiješana sa snijegom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: screenshot/livecamcroatia.com i skylinewebcams.com

I na sjever zemlje stigla je promjena vremena koju su najavljivali meteorolozi.

Došlo je do pada temperature, a poslije 14 sati počeo je s kišom padati i snijeg.

Portal Neverin oko 12:30 sati objavio je da na Ivanščici pada snijeg i da je -2 stupnja.

Na web kamerama koje uživo snimaju Trakošćan također se vidi da pada snijeg. Snijeg s kišom iza 14:30 pada i na ivanečkom području.

Portali iz Krapinsko-zagorske županije također javljaju o snijegu na svom području.

DHMZ je danas u Varaždinu u 14 sati izmjerio 4.3 °C, a u Krapini samo 2.9 °C.

Bilo je najavljeno da će snježna granica biti na oko 700 metara, ali izgleda da je i nešto niža.

Ivanec
Ivanec
Ivanec

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje