Povežite se s nama

Život i društvo

Suludo: zbog štednje na lijekovima, oboljeli od leukemije imaju teške nuspojave

Objavljeno:

- dana

POPUT ZAGREPČANKE LOVORKE

U Varaždinu će u ponedjeljak 22. rujna od 10 do 12 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti obilježen Svjetski dan kronične mijeloične leukemije.

Obilježavanje organizira varaždinska podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi, čiji će članovi dijeliti informativne brošure o tom obliku raka koštane srži koji pogađa jednu do dvije osobe na 100 tisuća stanovnika godišnje.

– Prognoza oboljelih od kronične mijeloične leukemije (KLM) značajno se poboljšala u posljednjem desetljeću zahvaljujući razvoju ciljanih lijekova koji su se pokazali revolucionarnima pretvarajući nekad fatalnu malignu bolest u kroničnu, kao što su hipertenzija, šećerna bolest i slično. Osim preživljenju, važnost se sve dana sve više pridaje kvaliteti života, a najnoviji cilj – izlječenje, odnosno život bez lijekova danas postaje stvarnost za određeni broj bolesnika – navode iz Udruge.

Lijek koji pomaže s liste HZZO-a skinut u svibnju

Međutim, upozoravaju da je u svibnju ove godine lijek imatinib skinut s Liste posebno skupih lijekova te od tada tereti ionako sve siromašnije bolničke proračune.

– Problem je što bolnički odjeli dobiju određeni iznos novca za sve lijekove. Uslijed nedostatnih sredstava, može se dogoditi da neke  bolnice uskrate lijek imatinib svojim pacijentima oboljelim od KML-a ili će nekim drugim bolesnicima biti uskraćen lijek za njihovu dijagnozu – navode.

Predlažu da se imatinib nabavlja  na recept u ljekarnama kako ne bi teretio bolničke proračune.

– Takav način distribucije imatiniba je posebno važan za pacijente iz drugih gradova, da ne trebaju svaki mjesec dolaziti po svoj lijek u Zagreb ili druge veće  centre.  Ti bolesnici dolaze hematologu na kontrole svaka tri mjeseca, a lijek nabavljaju mjesečno te bi se tako uštedjelo  i na  putnim troškovima. Ima više novih onkoloških lijekova koji se tako dobivaju putem recepta u ljekarni, a neki su i skuplji od imatiniba – pojašnjavaju.

Također traže da se ne mijenja terapija imatinibom.

– Bolesniku koji prima određeni lijek koji dobro podnosi i ima dobar terapijski učinak, trebalo bi omogućiti da stalno dobiva isti lijek. Podnošljivost pojedinih pripravaka nije uvijek jednaka i bolesnici mogu na njih različito reagirati. U izradi raznih pripravaka koriste se druge  pomoćne tvari koje mogu izazvati različite nuspojave – ističu.

Potresna ispovijest zbog koje će mijenjati zakon

Zahvaljujući Zagrepčani Lovorki Hančić, majci petero djece, koja ne boluje od KLM-a, nego od rijetkog oblika tumora tumora GIST na duodenumu, ali je također na terapiji imatinibom, iz HZZO-a su najavili izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ispovijest majke potresla je javnost: umjesto originalnog lijeka, dobivala je generički lijek od kojeg ima teške nuspojave.

Originalni imatinib nije mogla čak ni nadoplatiti s 4.000 kuna, jer je zakonom propisano da sve lijekove u cijelosti pokriva HZZO-a.

Iz Zavoda su reagirali najavom izmjene zakona, čime bi se pacijentima omogućila barem nadoplata.

No svima je jasno da to neće u potpunosti riješiti problem, jer svi oboljeli nemaju po 4.000 kuna mjesečno.

(tumor): tumor, tumorski


(tumor): tumor, tumour

 

Izvor:
Foto: IZ ALBUMA LOVORKE HANČIĆ

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje