Povežite se s nama

U fokusu

Šumovlasnici: “Proglašenje parka prirode Ivanščica donosi probleme gospodarstvu i depopulaciju”

Objavljeno:

- dana

S obzirom na nedavno pokrenutu inicijativu osnivanja parka prirode na području sjevera Hrvatske, izraženo je veliko nezadovoljstvo vlasnika šuma i ostalog zemljišta jer se “u medijima prenosi kako su inicijatori osobe s tog područja – što je netočno, već su isti političari koji se koriste populističkim metodama“.

-Jedan od najznačajnih čimbenika koji su zaslužni za veliku bioraznolikost RH su naše šume, koje prekrivaju skoro polovinu kopnene površine, a specifične su po svojoj prirodnosti. Za očuvanje te prirodnosti zasluge ponajprije pripadaju šumarskom sektoru i stručnjacima koji već više od 250 godina prakticiraju održivo gospodarenje uz prirodnu obnovu. Takav način gospodarenja, koji najprije uvažava stanišne uvjete i uz njih vezane klimatogene šumske zajednice predstavlja jedno od rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama. To su i u EU prepoznali, pa takav način gospodarenja nazivaju bliskim prirodi („close to nature“) – poručio je mr. sc. Miljenko Županić s tribine održane u Lepoglavi u organizaciji Saveza udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.

Sudionici skupa ujedno upozoravaju da novi strateški dokumenti, doneseni u sklopu EU zelenog plana, ne prepoznaju važnost održivog gospodarenja već prednost daju zaštiti prirode tj. bioraznolikosti.

Time se, smatraju, narušava ravnoteža te se u drugi plan stavljaju društvene i ekonomske sastavnice održivosti, što će imati negativne učinke kako na vlasnike šuma tako i na cijeli lanac vrijednosti u šumarskom sektoru.

-Novi strateški dokumenti Strategija EU-a za biološku raznolikost do 2030. i Strategija EU-a za šume do 2030., nastavljaju s takvim pristupom prema kojem će se u državama s velikim udjelom prirodnih šuma, kao što je RH, zabraniti ili ograničiti gospodarske aktivnosti u šumama. To će uz negativan utjecaj na šumarstvo i povezane industrije, koje su većinom vezane uz ruralna područja, dovesti do dodatne depopulacije. Posebno se to odnosi na Strategiju za šume za koju su većina država članica EU u kojima je šumarstvo značajna gospodarska grana, zaključili da njezina provedba ugrožava dugoročnu održivost europskih šuma i šumarstva. Zato traže reviziju te strategije uz poštivanje zahtjeva kao što su: uvažavanje dosadašnjih postignuća vlasnika i upravitelja šuma, poštivanje stručnosti i kompetencija, stvaranje šuma za budućnost, i drugih koji su navedeni u Bečkoj deklaraciji – istaknuo je mr. sc. Zdenko Bogović, predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika.

Slijedi otpuštanje radnika i zatvaranje pojedinih poslovnih subjekata

Provedba mjera iz tih dokumenata još nije započela, no u RH se već provode mjere zaštite prirode u području ekološke mreže Natura 2000, koja u RH pokriva 37 posto kopnene površine, a od toga oko milijun hektara su šume (50 posto).

Po najnovijim pravilnicima MINGOR-a sukladno Direktivama o pticama i staništima, u prosjeku se zabranjuje tj. smanjuje obim sječe za 30 posto. Time će se u narednim godinama značajno utjecati na tržište drvnih sortimenata te će zbog nedostatka sirovine sigurno doći do otpuštanja radnika i zatvaranja pojedinih poslovnih subjekata.

Predstavnici udruga koje okupljaju privatne šumovlasnike upozoravaju da se održivo gospodarenje šumama u RH temelji na stručnom i odgovornom gospodarenju šumama i šumskim zemljištima. Takvim gospodarenjem održava se stabilnost šumskog ekosustava i biološka raznolikost te dostupnost drvne sirovine uz optimalno ispunjavanje ekološke, gospodarske i društvene funkcije šuma te s njime treba nastaviti jer je dokazano da pozitivno utječe na sve tri sastavnice održivog razvoja. Uz sve navedeno postoje i zaštićena područja prema našem Zakonu o zaštiti prirode, koja opet donose posebna ograničenja vlasnicima zemljišta.

S obzirom na nedavno pokrenutu inicijativu osnivanja parka prirode na području sjevera Hrvatske, izraženo je veliko nezadovoljstvo vlasnika šuma i ostalog zemljišta jer se “u medijima prenosi kako su incijatori osobe s tog područja što je netočno, već su isti političari koji se koriste populističkim metodama“.

Nitko ne spori da predmetno područje sjevera Hrvatske izuzetno krasi biološka i geološka raznolikost, ali je isto tako nepobitno da je to područje od davnina gusto naseljeno i da su ti ljudi koji tamo žive, a ujedno su i vlasnici tih zemljišta, očuvali tu raznolikost.

– To je razlog zašto iskazujemo sumnju u prednosti koje bi zaštita tog područja pružila žiteljima, a pogotovo ako se u obzir uzmu i ograničenja u svim granama gospodarstva i života koje takva zaštita povlači za sobom. Osim ograničenja u korištenju zemljišta, zaštićena područja u pravilu postaju i nepovoljna za bilo kakve gospodarske investicije jer se zahtijevaju posebni administrativni postupci prilikom izdavanja dozvola koji uvjetuju provedbu posebnih studija utjecaja na okoliš – upozorio je Miljenko Županić, tajnik Saveza udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije.

S tribine je odaslana poruka da bi bilo bolje sve te financije usmjeriti na poticanje tradicionalnog gospodarenja šumama i poljoprivrednim zemljištem kojim bi se vratio specifični izgled krajobraza tog područja, a samim time i očuvala raznolikost.

Štoviše, šumovlasnici zaključuju da je za očuvanje prirodnih vrijednosti potrebno aktivno gospodarenje, a ne zaštita s raznim zabranama i ograničenjima!

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje