Povežite se s nama

Život i društvo

“Suncokret ruralnog turizma” za etno kuću Kitec

Objavljeno:

- dana

Općina Vidovec dobitnica je nacionalne turističke nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award 2020.”.

U kategoriji „Ruralno turistički projekti“ Općina je dobila Posebno priznanje za funkcionalnu prenamjenu u ruralnom turizmu za etno kuću Kitec u Domitrovcu. Svečanost dodjele nagrada održana je 30. lipnja u Zaprešiću, a nagradu je u ime Općine primio Mihael Blažeković, potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec.

Nacionalna nagrada “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” dodjeljuje se već osam godina za izvrsnost u području razvoja ruralnog turizma. Organizator ove jedinstvene nagrade je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”. Nagrada se dodjeljuje najboljim subjektima, programima, projektima i aktivnostima u cilju očuvanja izvornosti i stvaranja ruralnoga turističkog proizvoda i usluga te svake godine otkriva sve više atraktivnih ruralnih destinacija, promovira tradicijske sadržaje, čuva izvornost te potiče i stvara nove proizvode ruralnog turizma.

Osmoj dodjeli nagrade “Suncokret ruralnog turizma” nazočila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te tom prilikom čestitala svim dobitnicima, koji vrijedno rade na promociji ruralnog prostora, ruralnog turizma i diversifikaciji ponude ruralnih krajeva.

– Ono što smo imali priliku vidjeti prigodom dodjele priznanja je bogatstvo Hrvatske, raznovrsnost i kvaliteta ponude svih vas koji čuvate autohtone proizvode, čuvate autentičnost naših ruralnih prostora i promovirate Hrvatsku u jednom pozitivnom svjetlu – istaknula je ministrica Tramišak.

Osim ministrice Tramišak, dodjeli nagrada nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Marijana Petir, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek te potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, koji su čestitali svim dobitnicima.

Manifestacije

Ekološki čist prostor i osobitosti poljoprivredne proizvodnje te nematerijalna kulturna baština ovog područja daju dobru podlogu za razvoj ruralnog turizma, a dobivena nagrada dokaz je da Općina Vidovec sigurno korača na putu razvoja ruralnog turizma te da već odavno ne nudi samo Zeljarijadu kao turističku manifestaciju.

Udruga žena Općine Vidovec

Uz vlastiti vinograd, gdje je izgrađeno dječje igralište s odmorištem, Udruga vinogradara i voćara „Sv. Antun“ organizator je biciklijade “Sedi na bic i skoči do goric”, Vincekovog, Martinja, “Dana mošta i kustoja”, županijske berbe grožđa i drugih manifestacija kojima doprinosi razvoju ruralnog turizma na području Općine. Otkad je 2014. godine zahvaljujući Udruzi žena Općine Vidovec zaštićen žigom izvornosti, vidovečki gibanik, naravno uz varaždinsko zelje, postao je pravi promotor lokalne gastronomije vidovečkoga kraja. Tradicionalna delicija odavno je sastavni dio obiteljskih stolova, a recept za njegovu pripremu prenosi se s koljena na koljeno. Udruga žena Općine Vidovec organizira manifestacije “Majčin dan”, “Dan seoske žene” i “Vidovec traži zvijezdu”, na koje dolazi sve više posjetitelja iz drugih općina. KUD Vidovec već nekoliko godina njeguje tradiciju očuvanja starih narodnih običaja paljenjem jurjevskih krijesova, a ovaj narodni običaj nalazi se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Također, tu je dvorac Krkanec, u kojem je grof Baltazar Patačić 1696. utemeljio društvo “Pajdašija od pinte”, odnosno “Društvo vinskih doktora”, koje je okupljalo vrlo uglednu i utjecajnu gospodu iz hrvatskoga političkog i kulturnog života s kraja 17. i početka 18. stoljeća.

Baština

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić naglasio je da je kulturna baština oduvijek bila dio vidovečkog identiteta, zbog čega je, uz poljoprivrednu proizvodnju, naglasak stavljen na razvoj ruralnog turizma te je donesena Strategija razvoja ruralnog turizma Općine Vidovec, koja je uspješno provođena, a uskoro se počinje i s izradom Plana razvoja ruralnog turizma Općine Vidovec za razdoblje 2021. – 2027. godine.

– Odavno smo prepoznali potencijal naše općine kao kontinentalne turističke destinacije te krenuli s razvojem u tom smjeru. Izgradili smo etno kuću u Domitrovcu, za koju nam je sada dodijeljeno ovo časno priznanje. Nastavljamo s obnovom etno kuće s vinskim podrumom i kušaonicom vina u Tužnom, za čiju smo obnovu dobili 450.000 kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Promocijom poljoprivrednih proizvoda, gastronomskih običaja i manifestacija, razvijanjem rute za cikloturizam, uređenjem vinskih cesta i uređenjem šetnice uz rijeku Plitvicu polako postajemo prepoznatljivi na kontinentalnom turističkom tržištu – zaključio je načelnik Hranić.

Kušaonica vina Tužno

Već treća nagrada

Ovo je već treća nagrada “Suncokret ruralnog turizma” koja se dodjeljuje za projekte na području Općine Vidovec. U kategoriji „Ruralno turističke manifestacije“ 2011. godine brončanu povelju osvojila je gospodarsko-turistička manifestacija Zeljarijada, čime je potvrđeno da je Zeljarijada manifestacija od posebnog značaja ne samo za Općinu Vidovec nego i za Republiku Hrvatsku. U kategoriji “Tradicijska ruralna gastronomija” 2014. godine zlatnu povelju osvojio je vidovečki gibanik, tradicionalno jelo koje je zaštićeno žigom izvornosti.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje