Povežite se s nama

Život i društvo

Suncokreti u Klenovnik, Cesticu, Vidovec i Varaždin

Objavljeno:

- dana

DODIJELJENE NAGRADE “SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA”

Nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2014.”, koje je strukovna udruga Klub članova selo i tvrtka Hrvatski farmer po prvi puta dodijelila najboljim programima i projektima u očuvanju hrvatske izvornosti i stvaranju ruralnog turističkog proizvoda, dodijeljene su jučer u Zagrebu.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici gotovo svih hrvatskih županija, a nagrade su dodijeljene u pet kategorija: turistička seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turistički projekti, ruralno-turističke manifestacije te tradicijska ruralna gastronomija.

Dokaz da Varaždinska županija ima što ponuditi na turističkom tržištu su osvojene čak četiri nagrade: Tako je Etno selo “Grešna pilnica”, u vlasništvu OPG-a Gladović iz Klenovnika osvojilo prvo mjesto u kategoriji turističkih seljačkih gospodarstva. U kategoriji ruralno-turističkih projekata treće mjesto je pripalo Općini Cestica, dok je u kategoriji tradicijske ruralne gastronomije Udruga žena Vidovec sa Vidovečkim gibanekom osvojila prvo mjesto, a OPG Franić i njihovi proizvodi od meda treće mjesto.

Dodjeli priznanja prisustvovali su načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, direktorica TZ Varaždinske županije Elizabeta Dolenec te gradonačelnik Ludbrega i saborski zastupnik Dubravko Bilić.

Izvor: TZ VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!