Povežite se s nama

U fokusu

Suosnivač prvog hrvatskog Bitcoin portala na FOI-ju: iskustva iz inozemstva su važna, no ostajem u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

– Mislim da su Erasmus programi razmjene jedna od najvažnijih stvari za studente.

Kad boravite u drugim zemljama i upoznate studente iz svih zemalja, različitih kultura i ideja prošire vam se vidici i shvatite koliko je svijet veliki, nudi puno prilika i mogućnosti. Mi smo uzeli znanje i vratili se u Hrvatsku i pokušavamo napraviti super priču u “tuzemstvu” – rekao je Luka Klancir, bivši student FOI-ja i jedan od osnivača prvog hrvatskog Bitcoin portala, digitalne valute koja je u zadnje vrijeme jako popularna.

“Šteka” dolazna mobilnost

Luka je uz brojne druge goste danas u sklopu Dana međunarodne suradnje održao predavanje “Od Erasmusa do vlastitog poduzeća” kako bi motivirao studente da se prijave za Erasmus programe, a njegova je priča započela s Erasmus razmjenom na Karl Franzens sveučilištu u Grazu.

Luka Klancir, bivši student FOI-ja i jedan od osnivača hrvatskog Bitcoin portala

– Počeo sam studirati 2011. godine i oduvijek sam tražio dodatne stvari koje mogu raditi uz studij i tu mi je dosta pomogao Dan međunarodne suradnje i Erasmus projekti. Zajedno s kolegom otišao sam u Graz. Kad sam se vratio počeo sam raditi na nekim svojim projektima iz kojih je na kraju nastala moja tvrtka u kojoj trenutno radi petero ljudi, svi s FOI-ja, te hrvatski Bitcoin portal. Stvorio sam super tim, tvrtku koja radi naveliko i ostajemo u Hrvatskoj – rekao je Luka danas u Varaždinu.

Iako Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava projekte razmjene, Marko Košiček, glavni savjetnik iz Ministarstva upozorava kako se znanstvenici i institucije slabo prijavljuju za Erasmus programe.

– Kada gledamo Erasmus općenito naša uspješnost je 12 posto i nešto je niža od europskog prosjeka koji iznosi 13,5. Prema istraživanju kojeg smo proveli o tome zašto naši znanstvenici nisu zaintresirani za Erasmus,  jedan od odgovora je bio da su nedovoljno informirani, a drugi da da imaju strah od neuspjeha, odnosno velike konkurencije, što je u neku ruku dobro jer to je i cilj europskih projekata: odabrati najbolje. Hrvatska mora poraditi i na mobilnosti studenata, posebno u dolaznoj fazi, u čemu smo trenutno dosta slabi, odnosno još uvijek smo relativno neprivlačni za strane studente koji bi došli u Hrvatsku – rekao je glavni savjetnik u Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Glavni tajnik Ministarstva Marko Košiček i dekan FOI-ja Neven Vrček

Da se treba puno truditi da studenti iz inozemstva dođu u Hrvatsku potvrdio je i dekan prof. dr. sc. Neven Vrček.

– FOI već godinama radi na podizanju međunarodne mobilnosti, no to je proces koji ne može ići brzo jer treba stvoriti preduvjete da bi strani studenti uopće mogli biti kod nas, od smještaja do kolegija na stranim jezicima. Iako se treba jako puno truditi da dobijete studente i da naši odu u inozemstvo, mogu reći da polako u tome uspijevamo. Ovdje dana imamo goste iz Francuske, Amsterdama i Slovačke. Sve su to ljudi koji žele da naši studenti dođu k njima, ali i da njihovi studenti dođu k nama, pa ćemo tako u idućoj akademskoj godini imati 15-ak studenata iz Francuske – najavio je prof. dr. sc. Vrček.

Prodekanica za znanstveno-istraživački rad izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep ističe kako su na FOI-ju zadovoljni trenutnim brojem aktivnih projekata u području međunarodne suradnje.

– Ako gledamo statističke podatke od prošle akademske godine, FOI je sudjelovao u 41 projektu, što je izuzetno veliki broj s obzirom na broj zaposlenika. Od 150 zaposlenika čak 80 ih je uključeno u različite europske i domaće projekte, s time da smo posebno ponosni da ukupan budžet tih projekata koji iznosi oko 60 milijuna eura, od čega FOI-ju pripada 2,6 milijuna eura. Što se tiče međunarodne suradnje, prošle godine smo revidirali naše Erasmus partnerske ugovore i trenutno imamo 20 aktivnih za mobilnost studenata i nastavnika. Posebno smo ponosni što svake godine povećavamo broj profesora i studenata koji odlaze u inozemstvo i koji dolaze k nama. Stoga nam je želja kroz Dan međunarodne suradnje još više informirati naše studente o svim mogućnostima koje Erasmus pruža našim studentima i profesorima da odu u naše partnerske institucije u inozemstvo, a onda vrate stečeno znanje na fakultet – rekla je prodekanica za znanstveno-istraživački rad.

U sklopu ovogodišnjeg 11. Dana međunarodne suradnje održane su brojne radionice i predavanja. Predstavljena su partnerska sveučilišta iz Francuske, Slovačke, Španjolske, Slovenije i Rumunjske, a cijeli tjedan u Varaždinu su boravili nastavnici iz Kirgistana, njih 20-ak. Za nastavnike FOI-ja organizirana je edukacija za poboljšanje vještina održavanja nastave na engleskom jeziku i u multikulturalnom okruženju s obzirom da već iduće godine očekuju veći  priljev studenata iz inozemstva. Radionicu su održale Andreia Carita i Chie Misumi, stručnjakinje za interkulturalnu komunikaciju iz Amsterdama.

U fokusu

Ravnatelj Hitne neće podnijeti ostavku: “U Nastavnom zavodu sve je po Zakonu i pravilnicima …“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca. U svojem osvrtu na nastalu situaciju u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, danas je ravnatelj Mladen Smoljanec na konferenciji za medije ustvrdio da nezadovoljnici iznose neistine.

>>Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

– Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme COVID-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – ističe Smoljanec.

Sanitetski prijevoz

Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

– Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje. Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

– Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec.

Napomenuo je i da imaju odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

– Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta – nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga – veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec).

– Uvijek sam poštivao i poštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitko osim jednog gospodina nikada nije imao primjedbe. U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o  mjestu i načinu prosvjeda – zaključio je Mladen Smoljanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca.

Prosvjed se održao ispred varaždinskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a potom i ispred zgrade Varaždinske županije.

Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama.

– Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Posla za DORH i INSPEKCIJE

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu), ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja – ukazuju iz Županije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaždinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.
– U ovoj godini bit će uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavit će se pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje