Povežite se s nama

Međimurje

Ovo je Super Hrvoje: dobri duh preloške Knjižnice

Objavljeno:

- dana

Za Volontera godine

Međimurje ima svog kandidata za volontera godine. To je Hrvoje Sokač, kojega je kandidirala Knjižnica i čitaonica Grada Preloga. Hrvoje Sokač je pomoćni cvjećar, koji je lani počeo volontirati u Knjižnici i do danas sakupio velika 722,5 volonterska sata.

 Preložani ga prepoznaju kao izuzetno vrijednog i dobrog mladića, koji je pokazao da intelektualne poteškoće nisu prepreka za biti produktivan član društva. 
On se u Knjižnici toliko udomaćio među osobljem i članovima da je danas neizostavni dio knjižničarskog tima. U Knjižnici kažu da je i Hrvoje odigrao veliku ulogu u proglašenju preloške Knjižnice za Knjižnicu godine 2017. od strane Hrvatskog knjižničarskog društva.

– Uz sve navedeno, on je uzor ostalim mladim ljudima, koji nemaju slične poteškoće i onima koji imaju, da svatko može volontirati i kroz volontiranje razvijati svoje potencijale, a pritom pomagati drugima – kaže Maja Lesinger, ravnateljica Knjižnice. 

On se, kažu, svojom dobrotom promovirao u zaštitno lice svih humanitarnih akcija koje se provode u knjižnici, a nagrađen je za najvolontera knjižnice pod nazivom SUPERJUNAK knjižnice 2017. godine.

Uspješna filozofija

Za razliku od brojnih volonterskih programa udruga u ustanova koje traže volontere za rad s invalidima i osobama s intelektualnim teškoćama, program Knjižnice i čitaonice Grada Preloga ističe se obrnutom filozofijom koja se pokazala izrazito uspješnom. Omogućena je potpuna integracija volontera s intelektualnim teškoćama u svakodnevni život i rad. 

– Hrvoje je pionir u tom pogledu, u našoj zajednici ali i Županiji, te se nadamo da će i drugi slijediti njegov i naš primjer – veli ravnateljica. 

 Sve nabrojeno je Knjižnicu ponukalo da nominira svog Super Hrvoja za dodjelu Državne nagrade za volontiranje u 2017. godini koju dodjeljuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Izvor:
Foto:

Međimurje

LAGanini po LAG-u: upoznajte područje LAG-a Mura-Drava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Miroslava Novak Hranjec / LAG Mura-Drava

LAG Mura-Drava smjestio se na sjeveru Hrvatske, kao što samo ime kaže, između hirovite i nepredvidive rijeke Mure i prekrasne, smaragdnozelene rijeke Drave. LAG čine jedinice lokalne samouprave sjeveroistočnog djela Međimurja i Općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji. To je kraj koji mnogi, ne bez razloga, nazivaju „cvjetnjak Hrvatske“.

Bogata flora i fauna ovaj kraj čine pravim prirodnim draguljem. A kad se tome pridoda iznimna kulturna baština, vrijedni ljudi i njihovi kvalitetni poljoprivredni proizvodi, izvrsna autohtona gastronomija i bogata povijest koja seže čak do željeznog doba, postaje sasvim jasno kakav potencijal krije ovaj „falačec“ Hrvatske.

Tu je napravljena prva pruga, tu je od davnina ispirano zlato, tu je međimursku popevku, zaštićenu od strane UNESCO-a pjevala Teta Liza, a bezbrižno djetinjstvo proveo Joža Horvat, tu su svoja imanja imali Zrinski, a tu je rođen i filozof svjetskog glasa, Rudolf Steiner.

Sve to, a i mnogo mnogo više nudi područje LAG-a Mura-Drava, ovog, pomalo neistraženog bisera sjeverozapadne Hrvatske. Više o posebnostima područja koje pokriva LAG možete saznati na poveznici kao i u promotivnom videu „LAGanini po LAG-u“.

Nastavite čitati

Međimurje

Kada će se sanirati putovi u Globetki korišteni pri izgradnji dalekovoda?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitateljice

Mještanka Dunjkovca obratila nam se s pitanjem o sanaciji putova u Globetki između Dunjkovca, Nedelišća i Čakovca.

– Hoće li itko sanirati devastirane putove u Globetki nakon postavljanja dalekovoda? Doista su u katastrofalnome stanju, a vole ih ljubitelji prirode, šetači, vlasnici ne mogu do svojih parcela… – piše Dunjkovčanka.

Općinski načelnik Darko Dania uputio nas je na tvrtku HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sustava) koja je zadužena za izgradnju spomenutoga dalekovoda.

Dinamika ovisi i o vremenskim uvjetima

– Izgradnjom voda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec dobit će se još jedan pravac za opskrbu električnom energijom međimurske regije koja bilježi kontinuirani rast konzuma, kao i rasterećenje postojećeg DV 110 kV Nedeljanec – Čakovec.

Ugovorom za izgradnju uvoda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec predviđena je sanacija postojećih puteva koji su korišteni za vrijeme izgradnje dalekovoda. Po završetku svih radova na predmetnom dalekovodu, koji su u završnoj fazi, pristupit će se sanaciji korištenih putova.

Početak sanacije predviđen je u drugom tjednu ožujka 2021., a dinamika i završetak radova izravno ovise o vremenskim uvjetima s obzirom na to da se radovi na sanaciji ne mogu izvoditi pri velikoj zasićenosti tla vodom, odnosno za vrijeme visokih razina podzemne vode – kažu iz tvrtke HOPS.

Nastavite čitati