Povežite se s nama

Život i društvo

“Supersrce” uči djecu kako se brinuti o srcu

Objavljeno:

- dana

PREVENCIJA

Djecu starijeg predškolskog uzrasta ove će godine u njihovim vrtićima posjetiti Supersrce! Ta neobična maskota ovogodišnjeg Svjetskog dana srca obratit će se mališanima kroz interaktivnu brošuru koju je izdao Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije – Djelatnost za javno zdravstvo i socijalnu medicinu.

S obzirom na to da ta djelatnost promovira zdravlje, ovogodišnji Dan srca odlučili smo obilježiti usmjeravajući se na najmlađe i njihove roditelje. Svim vrtićima s područja Varaždinske županije će tijekom ovog tjedna biti dostavljeni materijali po kojima s djecom mogu zdravstveno-odgojno raditi. Oni najažurniji bit će nagrađeni posjetom Supersrca kojeg će neka djeca imati prilike upoznati i s njim razgovarati te ga upitati što ih bude zanimalo.

Za roditelje tiskana brošura Pomognite djeci da krenu putem zdravog srca

Najava je to ujedno i novog javnozdravstvenog programa kojim naš Zavod želi zdravstveno-odgojno djelovati u najranijoj dobi. Zato se program zove Mali i zdravi, a cilja na najstariji predškolski uzrast djece i obuhvaća najvažnije javnozdravstvene teme: zdravu prehranu, fizičku aktivnost, zdravlje zubi, osobnu higijenu, pušenje i ovisnosti, a provodi se metodom edukativne priče za djecu.

No nisu izostavljeni ni roditelji te je i za njih tiskana prigodna brošura pod naslovom Pomognite djeci da krenu putem zdravog srca s napucima kako odgojiti dijete da se brine o zdravlju srca. Djelatnici u predškolskom odgoju zamoljeni su da na roditeljskom sastanku razgovaraju s roditeljima o zdravoj prehrani i fizičkoj aktivnosti te da im se tom prigodom podijele brošure za roditelje, a stručni djelatnici ZZJZ-a će s prigodnom zdravstveno-odgojnom pričom Supersrce dolazi u vrtić i stvarnim posjetom Supersrca u fizičkom obliku obići one vrtiće koji povratno dostave fotografiju i kratak opis kako su obilježili Svjetski dan srca te budu izabrani kao najažurniji.

Cilj je ove javnozdravstvene intervencije skrenuti pozornost na životnu važnost srca kao organa, na značaj srčanožilnih bolesti, na važnost zdrave prehrane i fizičke aktivnosti te na štetnost pušenja.

Lani umrlo 1.129 osoba

Srčanožilne bolesti su najvažniji uzrok preranog umiranja u svijetu. U Varaždinskoj županiji su od kardiovaskularnih bolesti 2011. godine umrle 1.172 osobe a u 2012. umrlo je 1.129 osoba, što čini nešto više od polovice svih smrti. Konkretnije, u 2012. godini je među 10 vodećih uzroka smrti kod muškog spola na prvom mjestu srčani infarkt, dok je kod žena kronična ishemična bolest srca, potom infarkt srca, a na trećem mjestu moždani udar.

Kada govorimo o međužupanijskim razlikama u smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, Varaždinska županija je među vodećima sa stopom od 654 umrla na 100.000 stanovnika, što je gotovo za 100 osoba više od republičke stope.

Postoje i statistički značajne urbano-ruralne razlike u umiranju od kardiovaskularnih bolesti, pri čemu seosko stanovništvo Varaždinske županije ima značajno više stope umiranja od gradskog.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Život i društvo

MK Sjeverozapad poziva na subotnji blagoslov motora i moto susret

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

MK Sjeverozapad organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret je na rasporedu u subotu, 27. travnja, a početak je u 13 sati. Blagoslov motora je u 15 sati kod crkve u Petrijancu.

Druženje će se održati na prostoru LD Fazan, u Optujskoj ulici u Varaždinu.

– I ove godine planiramo kao i prethodnih…. blagoslov motora nakon kojeg slijedi moto susret. Besplatan grah i live rock. Prihod ide u humanitarne svrhe. Organiziran je kamp za šatore i grijani prostor za spavanje – poručili su iz MK Sjeverozapad.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje