Povežite se s nama

U fokusu

Suprugu stavio za šeficu Laboratorija s ciljem da ga preuzme i privatizira?!

Objavljeno:

- dana

Medicinsko-biokemijski laboratorij u Zagrebačkoj ulici

Pokušava li dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Ivan Crnković zajedno sa svojom suprugom preuzeti i privatizirati Medicinsko-biokemijski laboratorij u Zagrebačkoj ulici 94, koji djeluje u sklopu te ustanove, a čiji osnivač je Varaždinska županija?

Zdravstveni krugovi o tome bruje već nekoliko godina, a sve se opet “zahuktalo“ prije dva tjedna. Tada je Crnković podnio ostavku na mjesto ravnatelja, imenovan je vršiteljem dužnosti, a nakon što bude izabran njegov nasljednik, u Domu zdravlja će ostati raditi kao pravnik. Što stoji iza njegove ostavke javno je na sjednici Županijske skupštine prošli utorak upitao vijećnik HDZ-a Josip Krtanjek.

Štromar: U koncesiju  Laboratorij kod Varteksa, u njega nije uložena ni kuna

Da Crnković mjesto voditeljice Laboratorija čuva za svoju suprugu, pisali smo u proljeće 2013.

– Ivan Crnković je kao ravnatelj postavio svoju suprugu za voditeljicu Laboratorija na Varteksu. Usporedno s tim Laboratorij je obnovljen, kupovana je nova oprema, i to sve javnim novcem. Je li točno da Varaždinska županija navedeni laboratorij namjerava dati u koncesiju? Je li Crnković obnovio Laboratorij da bi ga njegova supruga privatizirala? – pitao je Krtanjek.

Župan Predrag Štromar je istaknuo da je uređen Laboratorij u Kolodvorskoj ulici, da je za njega kupljena oprema i taj sigurno neće u koncesiju. Međutim, pitanje se nije ni odnosilo na taj novi, nego na onaj u Zagrebačkoj ulici.

– Laboratorij na Varteksu će ići u koncesiju, a u njega nije uložena ni kuna – rekao je Štromar.

Puno sumnji i prije službene potvrde

Time su se obistinile sve sumnje o kojima smo pisali još u proljeće 2013. Tada su, naime, zdravstveni radnici postavili pitanje čuva li ravnatelj Crnković mjesto voditelja Laboratorija u Zagrebačkoj za svoju suprugu, a sve s ciljem da ga ona naposljetku i dobije u koncesiju.

Sumnju je otvorila naizgled sitna razlika na nalazima pretraga krvi i urina izdanima na kraju 2012. i početkom 2013., kada je dotadašnja dugogodišnja voditeljica Varteksovog Laboratorija otišla u mirovinu. Naime, nalazi iz siječnja 2013. nisu bili potpisani. 

– Je li doista moguće da Laboratorij radi bez odgovorne osobe i to samo zato što ravnatelj čuva to mjesto svojoj ženi? – obratila nam se tada liječnica.
Crnković je tada izvijestio da je za voditeljicu imenovana novozaposlena magistra medicinske biokemije. Već tad je bila sumnjiva činjenica da je na to mjesto postavljena djelatnica zaposlena na određeno vrijeme, posebno zato što je ravnateljeva supruga u to vrijeme još trebala položiti stručni ispit. Nije prošlo puno vremena i obistinila su se nagađanja: Crnković je vlastitu suprugu doista postavio za voditeljicu!

A koliko se u taj Laboratorij ulagalo posljednjih godina? Župan je naveo da se ulagalo u novi u Kolodvorskoj ulici, što je točno kad je u pitanju ova godina. No ranijih godina se na zgradi Doma zdravlja u Zagrebačkoj obnavljala kotlovnica, krajem 2013. su u potpunosti obnovljena tri sanitarna čvora, a 2011. je, primjerice, nabavljena laboratorijska oprema: hematološki brojač HMX, dva analizatora, centrifuga i mikroskop vrijedni 311.000 kuna. To je navedeno u Crnkovićevom izvješću o poslovanju Doma zdravlja za tu godinu. U kasnijim izvješćima više se ne mogu pronaći tako detaljni popisi nabavljene opreme.

Sve staro 10 i više godina?

Crnković tvrdi da je oprema starija od 10 godina. No 2011. kupljena je oprema vrijedna više od 300.000 kuna

Je li doista obnavljao Laboratorij da bi ga njegova supruga privatizirala, pitali smo Crnkovića, koji je sada vršitelj dužnosti ravnatelja.

– Nakon tolikog broja pacijenata koji su dnevno koristili usluge, Laboratorij u Zagrebačkoj ulici potrošen je u cijelosti, od podova, zidova i opreme, koja je sva starija 10 i više godina, i zaista vapi za kompletnim remontom. U to se možete sami uvjeriti, a pozivam i županijskog vijećnika gospodina Krtanjeka da se sam uvjeri u starost opreme, kao i stanje laboratorija u Zagrebačkoj ulici, u kojem ništa od opreme nije zanavljano. Taj Laboratorij vodi moja supruga Marija Crnković, mag. lab. bio. med., zaposlenica Doma zdravlja s 37-godišnjim radnim iskustvom u laboratorijskoj struci – odgovorio je Crnković.

Krtanjek je poručio da će se svakako odazvati pozivu. 

– Gospodina Crnkovića molim da mi dostavi odgovor na pitanje koje sam postavio na Županijskoj skupštini – istaknuo je vijećnik.

O tome kolika su bila ulaganja u Laboratorij u Zagrebačkoj ulici, v. d. ravnatelja nas prošli tjedan nije izvijestio. 

– Podatak o tome koliko je sredstava točno uloženo u laboratorij od 2003., kada se obnavljao, morali bismo potražiti u arhivu. Sva oprema u tom laboratoriju starija je od deset godina! – istaknuo je Crnković.

 

Oprema za Kolodvorsku stajala je 600.000 kuna

Novi Medicinsko-biokemijski laboratorij u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu s radom je počeo u listopadu, a zbrinjava više od 50.000 osiguranika, čime su nestale prevelike gužve u Laboratoriju kod Varteksa, istaknuo je v.d. ravnatelja Doma zdravlja Ivan Crnković. – Na četiri sjednice Županijske skupštine dr. Mirjana Kolarek Karakaš učestalo je inzistirala da se ponovno otvori vađaona krvi, koja je zbog propisa Ministarstva zdravlja, Hrvatske komore medicinskih biokemičara i HZZO-a zatvorena zbog propisanog novog načina vađenja krvi u ordinacijama liječnika primarne zdravstvene zaštite. Dom zdravlja u tu je svrhu morao kupiti dva osobna automobila kako bi se prikupljali uzorci krvi na terenu po liječničkim ordinacijama, njih više od 50! Nakon četvrtog pitanja dr. Karakaš, Županija je kao osnivač naredila Domu zdravlja da se izgradi potpuno novi laboratorij u Kolodvorskoj 20 – napominje. Izvijestio je da je Dom zdravlja građevinske i infrastrukturne radove financirao decentraliziranim sredstvima u iznosu od 375.000 kuna, dok je Županija za kupnju opreme izdvojila 600.000 sredstava iz koncesnina. U cijelosti je napravljen novi Laboratorij sa potpuno novom opremom u Kolodvorskoj ulici, a ne u Zagrebačkoj, naglasio je Crnković.  

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje