Povežite se s nama

U fokusu

Supružnici Sokač: Ne želimo više živjeti uz autocestu

Objavljeno:

- dana

GRAĐANI PROTIV DRŽAVE

– Hrvatske autoceste su prilikom gradnje autoceste Zagreb – Goričan prisvojile 136 četvronih metara više zemljišta nego je to bilo predviđeno elaboratom – tvrdi Branka Sokač iz Možđenca kod Novog Marofa. 

Ona i njezin suprug Valent je zbog toga pokrenula tužbu protiv Hrvatskih autocesta, ali i postupak potpunog izvlaštenja njihovih nekretnina jer se žele odseliti iz svoje kuće uz koju se nalazi nadvožnjak vrlo prometne autoceste Zagreb – Goričan.

Samo “pomaknuli” cestu?

– Nadvožnjak je svega 10-ak metara udaljen od kuće, što nije prema projektu koji nam je dan na uvid i na temelju kojeg smo mi dali dio svojeg zemljišta za potrebe izgradnje autoceste za koji nam je isplaćena naknada. Konkretno, mi smo se složili i potpisali da cesta ide niže od ovog brijega koji se nalazi kraj kuće, a oni su je jednostavno “pomaknuli” bliže kući. Šokirali smo se kad su počeli radovi i vidjeli kuda će ići nadvožnjak – prisjetila se Branka Sokač čijim je ukućanima uz autocestu život već godinama neizdrživ.

Zbog gustog prometa na autocesti kuća se stalno “trese”, pucaju zidovi i prozori koje su već nekoliko puta mijenjali, zbog buke i prašine prozore na kući ne mogu imati otvorene, a obitelj živi u stalnom strahu da će automobil ili šleper s nadvožnjaka probiti bočne barijere i završiti u njihovoj kući. Mogućnost gospodarskog iskorištavanja dvorišta ne postoji.

Liječnik mi je rekao: “Ako želite zdravu djecu, odselite se čim prije!”

– Moj muž je privatnik i mogao bi radionicu imati u dvorištu, ali za to nemamo prostora zbog nadvožnjaka. Nemamo gdje držati stoku, čak nemam ni parcelu na kojoj bi si napravila vrt – ispričala je Branka Sokač.

Zbog stalnog straha i napetosti, ona, njezin suprug i dvoje djece pate od nesanice, a našu sugovornicu najviše pogađa što zbog blizine autoceste njezina djeca imaju zdravstvenih problema.

– Nedugo nakon što je autocesta puštena u promet kod moje djece počeli su problemi s dišnim putevima. Liječnik mi je nakon brojnih pretraga koje smo prošli na kraju rekao da, ako hoću imati zdravu djecu, da se odselimo čim prije – ispričala je naša sugovornica.

– Mi smo već tijekom izgradnje autoceste, kada smo vidjeli na čemu smo, preko odvjetnika zatražili potpuno izvlaštenje svih naših nekretnina, no uzalud. Na teren stalno izlaze jedni te isti vještaci koji samo “prepisuju” stara mišljenja i vještačke nalaze u kojima utvrđuju kako je naš zahtjev za izvlaštenjem neopravdan. Čak u tim nalazima nisu istiniti navodi. Evo, pogledajte, u ovom piše da je naša kuća “udaljena od nožice nasipa cestovne konstrukcije u najbližem dijelu osam metara, a od same autoceste na najbližem dijelu 30 metara”, a udaljena je niti 10 metara! – ogorčena je naša sugovornica pokazujući jedan od nalaza vještaka iz 2009. godine u kojem je utvrđeno da njihov zahtjev za otkupom preostalog dijela nekretnina nije opravdan.

Čeka se odluka Ministarstva pravosuđa

Na zadnje rješenje Ureda državne uprave Varaždinske županije koje je izdano sredinom prošle godine supružnici su uložili žalbu koja je trenutno u postupku rješavanja na Ministarstvu pravosuđa.

– Imamo sve uvjete za izvlaštenje, no državne službe to ne priznaju. Nadamo se da će Ministarstvo pravosuđa svojim rješenjem ispraviti tu nepravdu i to što prije jer više ne možemo izdržati – nada se Sokač.

Predmet na Ministarstvu pravosuđa

Ured državne uprave Varaždinske županije u predmetu Branka i Valent Sokač – izvlaštenje nekretnina u k.o. Grana donio je prvostupanjsko rješenje 16. srpnja 2012. godine. Na rješenje su supružnici, zastupani po svojoj punomoćnici, izjavili pravodobnu žalbu te se predmet od 21. rujna prošle godine nalazi na drugostupanjskom rješavanju pri Ministarstvu pravosuđa RH, očitovali su se iz Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove Ureda državne uprave Varaždinske županije.

 

HRVATSKE AUTOCESTE: Uzeta površina koja je i predviđena parcelacijskim elaboratom

Na tvrdnje naše čitateljice da su joj Hrvatske autoceste uzele više zemljišta od izvlaštenog u toj se tvrtki pozivaju na dopunsko rješenje Ureda državne uprave Varaždinske županije od 16. srpnja 2012. godine u kojem je njihov zahtjev za isplatom razlike naknade za 136 četvornih metara odbijen.

– U spomenutom postupku Ured državne uprave Varaždinske županije je ponovno zatražio mišljenje vještaka, izvršio očevid na licu mjesta te donio odluku kojom je odbio njihov zahtjev. Zahtjev je bio neosnovan jer je na očevidu bio nazočan i vještak geodetske struke koji je ustanovio da je za potrebe izgradnje autoceste uzeta površina koje je predviđena u parcelacijskom elaboratu – očitovali su se iz Hrvatskih autocesta na tvrdnje Branke Sokač.

No, supružnici Sokač nisu jedini koji su pokrenuli spor protiv Hrvatskih autocesta. Iz te tvrtke poručuju da je u razdoblju od 2004. do 2006. godine, dakle, nakon što je autocesta puštena u promet, pokrenuto nekoliko sporova protiv Hrvatskih autocesta od strane vlasnika nekretnina u naselju Možđenec radi naknade štete u vidu umanjenja vrijednosti nekretnina zbog izgradnje autoceste. Vlasnici nekretnina su tvrdili da trpe štetne imisije koje dolaze s autoceste, između ostalog i buku.

– Ni u jednom od pokrenutih sporova nije dokazana prekomjerjerna buka koja dolazi s autoceste. Napominjemo da je uz autocestu, u naselju Možđenec, izgrađen zid za zaštitu od buka te da je za predmetnu autocestu obavljen tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola. U samo jednom od predmetnih sporova tužitelj je zatražio mjerenje buke te je vještačenje provedeno po sudskom vještaku i utvrđeno je da buka koja dolazi s autoceste nije prekomjerna. Predmetno vještačenje je provedno 2009. godine i istim vještačenjm je utvrđeno je da prekomjerna buka dolazi s državne ceste Breznički Hum – Varaždinske Toplice koja prolazi neposredno uz samu nekretninu tužitelja – izvjestili su iz Hrvatskih autocesta.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Alarmantno: Uzgajivačima krava muzara mlijeko postaje bezvrijedna roba!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uzgajivačima muznih krava mlijeko definitivno postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, rast cijena stočne hrane još lani je prouzročio stagnaciju i pad proizvodnje mlijeka, kao i broja isporučitelja.

Da je ekonomska uspješnost uzgoja mliječnih pasmina goveda Sizifov posao za malobrojne preostale farmere, za Regionalni tjednik potvrdio je Stjepan Bistrović. Štoviše, od vlasnika jedne od najmodernijih hrvatskih farmi, na kojoj krave muzu i hrane roboti, doznajemo da ni najnoviji potezi Vlade neće utjecati na proizvodnju mlijeka.

Nedostatne potpore

– U odnosu na prošlu godinu, cijene kukuruza u zrnu porasle su sa 70 do 90 lipa na čak 1,70 kuna za kilogram. Slično je i s ječmom, plaćali smo ga 0,80 lipa po kilogramu, a tržišna cijena mu je ove godine narasla na 1,40 kuna. Uzgajivačima mlijeko zapravo postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, prosječna cijena litre mlijeka sada iznosi 2,60 kuna za litru, i to sa svim dodacima koje mogu ostvariti veliki i mali proizvođači – ističe Bistrović.

Osvrćući se na nove Vladine potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja, koje obuhvaćaju povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva (koja sada premašuje 200 milijuna kuna), objasnio je da sve to nema puno efekta u stvarnosti.

– Ovih dana napravio sam okvirni izračun na bazi 80 hektara zemljišta, koliko nama treba za ishranu krava. Pritom još moram kupiti smjesu (koncentrat) i to odbiti od zarade. Nužno je ukalkulirati i radnu snagu od najmanje četiriju zaposlenika na polju i farmi. Računica nije potpuna ako se u obzir ne uzme ulaganje u 80 ha poljoprivrednog zemljišta, koja su, srećom, podjednaka. No treba znati da farma za 70 krava i 60 komada podmlatka s junicama za remont stada stoji 9,5 milijuna kuna! Sve to morate odbiti od bruto zarade, s tim da još postoje troškovi održavanje farme te oni koji se odnose na usluge veterinara, potrošnju struje, vode i drugi. Da zaključim, i tih 200 milijuna kuna, kada bude podijeljeno, odnosno ako naše gospodarstvo dobije 30.000 kuna, bit će to samo kap manje u moru briga – rezolutan je Bistrović.

Spomenimo i da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak, 25. studenoga, donijela Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka, za koji su u 2022. godini osigurana svega 2 milijuna kuna u okviru državnog proračuna.

– Ako netko smatra da je to nekakav veliki novac, u krivu je. Ja sam se odavno maknuo iz strukovnih udruga jer to zahtijeva iznimno osobno angažiranje. Nemoguće je sakriti da su ozbiljni farmeri postali ravnodušni i da u sve većem broju odustaju od proizvodnje. Primjerice, u Općini Cestica bilo nas je četvero, a sada sam jedini komercijalni proizvođač mlijeka. Spomenute potpore sigurno će pojedinim farmerima omogućiti da koliko-toliko urede sabiralište mlijeka, no njihov broj stalno varira i drastično se smanjuje broj otkupnih mjesta. Nažalost, mladi nemaju interes za proizvodnju, osim u slučaju kada je to obiteljska tradicija. Računice za to trenutačno nema zbog već spomenutih enormno visokih cijena koncentrata i žitarica – veli naš sugovornik, od kojeg doznajemo da robotizacija farmi ima dobru i lošu stranu.

Iz njegova iskustva može se iščitati da robotizacija pomaže kada treba nadoknaditi radnu snagu, ali istovremeno čovjek postaje rob modernojtehnici.

Agrarna politika

– Kad se noću upali alarm ili dojava, morate odmah reagirati i pristupiti popravku. U protivnom nastaje zagušenje kada krave idu na automatsku mužnju. Na takvim farmama je 24-satno dežurstvo imperativ te smo imali slučajeve kada je trebalo reagirati tri puta dnevno. Farmeri su izloženi konstantnom stresu zbog održavanja robota i otklanjanja softverskih i inih grešaka. Robotizacija nije za “stare ljude”, već prvenstveno za mlađe generacije uzgajivača – naglašava ovaj iskusni farmer i dodaje:

– Sama robotizacija neće povećati količinu proizvodnje mlijeka ni zaustaviti silazni trend sve dok se ne promijene pristup proizvodnji i agrarna politika – zaključio je Stjepan Bistrović.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po svojoj mjeri u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi top 10 poslovnih ponuda, nepropustite priliku i prijavite se! Sretno!

KTC d.d. zapošljava skladištara (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimajud od 10.12. Poželjno je da kandidat ima položen tečaj za viljuškaristu no nije uvjet za posao. Prijavite se brzo i jednostavno putem linka.

HSG Kariera d.o.o. traži održivača (m/ž) postrojenja u Čakovcu. Prijave se zaprimaju do 31.12.2021. Poslodavac za rad treba 6 osoba koje će biti spremne na rad u smjenama te je poželjno da imaju radno iskustvo na sličnim poslovima. Više informacija o natječaju i podatke za prijavu potražite ovdje.

MASSIVE PANELS d.o.o. zapošljava administratora (m/ž) u odjelu nabave. Mjesto rada je Veliki Bukovec, a rok za prijavu je 01.01.2022. Posao zahtijeva dnevnu komunikaciju s novim i postojećim dobavljačima. Kako se prijaviti saznajte na linku.

MEEL USLUGE d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž) u restoranu Palatin u Varaždinu. Rok za prijavu je 20.12.2021. Posao obuhvaća pripremu tijesta za pizzu i krušne peći te pečenje pizze. Podatke za prijavu pronađite na linku.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži operatera – blagajnika (m/ž) u automat klubu za igre na sreću. Mjesto rada je Novi Marof , a rok za prijavu je 20.12.2021. Novozaposleni će biti zadužen za vrženje uplate i isplate novca, komunikaciju s gostima kluba te rad s automatima za igre na sreću. Prijavite se ovdje.

KTC d.d. traži prodavača (m/ž) u Jalžabetu. Rok za prijavu je 09.12.2021. Kandidat mora imati završenu srednju stručnu spremu i radno iskustvo. Prijave se zaprimaju putem linka.

OLD START j.d.o.o. zapošljava autolimara (m/ž). Mjesto rada je Mala Stubica. Prijaviti se možete do 14.12.2021. Radno mjesto zahtijeva obavljanje autolimarskih poslova i ostalih pomoćnih poslova. Informacije za prijavu pronađite ovdje.

Ustanova za zdravstvenu njegu u kući KANCIJAN traži medicinsku sestru / prvostupnika sestrinstva (m/ž). Poslodavac daje mogućnost financiranja studija sestrinstva, stimulativna primanja, radno vrijeme u jednoj smjeni te povremeni rad subotom uz slobodne praznike, blagdane i nedjelje. Posao se obavlja u kući bolesnika na području grada Varaždina i bliže okolice, a rok za prijavu je 10.12.2021. Više informacija i podatke za prijavu pogledajte ovdje.

K & S d.o.o. zapošljava poslovođu (m/ž) u metalskoj proizvodnji. Mjesto rada je Varaždin, a rok za prijavu je 06.12.2021. Poslodavac traži odgovornog radnika sa završenom srednjom, višom ili visokom strunom spremom te uz to mora imati 3 godine radnog iskustva. Kako se prijaviti pogledajte na linku.

Camaloon zapošljava content writer for UK market (m/f). Posao se obavlja iz udobnosti vlastitog doma. Od kandidata se očekuje priprema dobro strukturiranih skica sa smjernicama SEO-a pomoću sustava za upravljanje sadržajem, lektoriranje i uređivanje objava na blogu  te koordinacija s marketinškim i dizajnerskim timom. Prijave traju do 11.12.2021. i zaprimaju se putem linka.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje