Povežite se s nama

U fokusu

Supružnici Sokač: Ne želimo više živjeti uz autocestu

Objavljeno:

- dana

GRAĐANI PROTIV DRŽAVE

– Hrvatske autoceste su prilikom gradnje autoceste Zagreb – Goričan prisvojile 136 četvronih metara više zemljišta nego je to bilo predviđeno elaboratom – tvrdi Branka Sokač iz Možđenca kod Novog Marofa. 

Ona i njezin suprug Valent je zbog toga pokrenula tužbu protiv Hrvatskih autocesta, ali i postupak potpunog izvlaštenja njihovih nekretnina jer se žele odseliti iz svoje kuće uz koju se nalazi nadvožnjak vrlo prometne autoceste Zagreb – Goričan.

Samo “pomaknuli” cestu?

– Nadvožnjak je svega 10-ak metara udaljen od kuće, što nije prema projektu koji nam je dan na uvid i na temelju kojeg smo mi dali dio svojeg zemljišta za potrebe izgradnje autoceste za koji nam je isplaćena naknada. Konkretno, mi smo se složili i potpisali da cesta ide niže od ovog brijega koji se nalazi kraj kuće, a oni su je jednostavno “pomaknuli” bliže kući. Šokirali smo se kad su počeli radovi i vidjeli kuda će ići nadvožnjak – prisjetila se Branka Sokač čijim je ukućanima uz autocestu život već godinama neizdrživ.

Zbog gustog prometa na autocesti kuća se stalno “trese”, pucaju zidovi i prozori koje su već nekoliko puta mijenjali, zbog buke i prašine prozore na kući ne mogu imati otvorene, a obitelj živi u stalnom strahu da će automobil ili šleper s nadvožnjaka probiti bočne barijere i završiti u njihovoj kući. Mogućnost gospodarskog iskorištavanja dvorišta ne postoji.

Liječnik mi je rekao: “Ako želite zdravu djecu, odselite se čim prije!”

– Moj muž je privatnik i mogao bi radionicu imati u dvorištu, ali za to nemamo prostora zbog nadvožnjaka. Nemamo gdje držati stoku, čak nemam ni parcelu na kojoj bi si napravila vrt – ispričala je Branka Sokač.

Zbog stalnog straha i napetosti, ona, njezin suprug i dvoje djece pate od nesanice, a našu sugovornicu najviše pogađa što zbog blizine autoceste njezina djeca imaju zdravstvenih problema.

– Nedugo nakon što je autocesta puštena u promet kod moje djece počeli su problemi s dišnim putevima. Liječnik mi je nakon brojnih pretraga koje smo prošli na kraju rekao da, ako hoću imati zdravu djecu, da se odselimo čim prije – ispričala je naša sugovornica.

– Mi smo već tijekom izgradnje autoceste, kada smo vidjeli na čemu smo, preko odvjetnika zatražili potpuno izvlaštenje svih naših nekretnina, no uzalud. Na teren stalno izlaze jedni te isti vještaci koji samo “prepisuju” stara mišljenja i vještačke nalaze u kojima utvrđuju kako je naš zahtjev za izvlaštenjem neopravdan. Čak u tim nalazima nisu istiniti navodi. Evo, pogledajte, u ovom piše da je naša kuća “udaljena od nožice nasipa cestovne konstrukcije u najbližem dijelu osam metara, a od same autoceste na najbližem dijelu 30 metara”, a udaljena je niti 10 metara! – ogorčena je naša sugovornica pokazujući jedan od nalaza vještaka iz 2009. godine u kojem je utvrđeno da njihov zahtjev za otkupom preostalog dijela nekretnina nije opravdan.

Čeka se odluka Ministarstva pravosuđa

Na zadnje rješenje Ureda državne uprave Varaždinske županije koje je izdano sredinom prošle godine supružnici su uložili žalbu koja je trenutno u postupku rješavanja na Ministarstvu pravosuđa.

– Imamo sve uvjete za izvlaštenje, no državne službe to ne priznaju. Nadamo se da će Ministarstvo pravosuđa svojim rješenjem ispraviti tu nepravdu i to što prije jer više ne možemo izdržati – nada se Sokač.

Predmet na Ministarstvu pravosuđa

Ured državne uprave Varaždinske županije u predmetu Branka i Valent Sokač – izvlaštenje nekretnina u k.o. Grana donio je prvostupanjsko rješenje 16. srpnja 2012. godine. Na rješenje su supružnici, zastupani po svojoj punomoćnici, izjavili pravodobnu žalbu te se predmet od 21. rujna prošle godine nalazi na drugostupanjskom rješavanju pri Ministarstvu pravosuđa RH, očitovali su se iz Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove Ureda državne uprave Varaždinske županije.

 

HRVATSKE AUTOCESTE: Uzeta površina koja je i predviđena parcelacijskim elaboratom

Na tvrdnje naše čitateljice da su joj Hrvatske autoceste uzele više zemljišta od izvlaštenog u toj se tvrtki pozivaju na dopunsko rješenje Ureda državne uprave Varaždinske županije od 16. srpnja 2012. godine u kojem je njihov zahtjev za isplatom razlike naknade za 136 četvornih metara odbijen.

– U spomenutom postupku Ured državne uprave Varaždinske županije je ponovno zatražio mišljenje vještaka, izvršio očevid na licu mjesta te donio odluku kojom je odbio njihov zahtjev. Zahtjev je bio neosnovan jer je na očevidu bio nazočan i vještak geodetske struke koji je ustanovio da je za potrebe izgradnje autoceste uzeta površina koje je predviđena u parcelacijskom elaboratu – očitovali su se iz Hrvatskih autocesta na tvrdnje Branke Sokač.

No, supružnici Sokač nisu jedini koji su pokrenuli spor protiv Hrvatskih autocesta. Iz te tvrtke poručuju da je u razdoblju od 2004. do 2006. godine, dakle, nakon što je autocesta puštena u promet, pokrenuto nekoliko sporova protiv Hrvatskih autocesta od strane vlasnika nekretnina u naselju Možđenec radi naknade štete u vidu umanjenja vrijednosti nekretnina zbog izgradnje autoceste. Vlasnici nekretnina su tvrdili da trpe štetne imisije koje dolaze s autoceste, između ostalog i buku.

– Ni u jednom od pokrenutih sporova nije dokazana prekomjerjerna buka koja dolazi s autoceste. Napominjemo da je uz autocestu, u naselju Možđenec, izgrađen zid za zaštitu od buka te da je za predmetnu autocestu obavljen tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola. U samo jednom od predmetnih sporova tužitelj je zatražio mjerenje buke te je vještačenje provedeno po sudskom vještaku i utvrđeno je da buka koja dolazi s autoceste nije prekomjerna. Predmetno vještačenje je provedno 2009. godine i istim vještačenjm je utvrđeno je da prekomjerna buka dolazi s državne ceste Breznički Hum – Varaždinske Toplice koja prolazi neposredno uz samu nekretninu tužitelja – izvjestili su iz Hrvatskih autocesta.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Afera covid testovi: Filip Mihalić bio je na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i USKOK

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Filip Mihalić bio je nedavno na razgovoru u policiji, a u istragu se uključio i USKOK, neslužbeno doznaju 24 sata.

Također, Filip Mihalić u nedjelju je prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata.

Podsjetimo da je prošlo više od mjesec dana od kad je afera o krivotvorenim covid testovima izašla u javnost.

On je navodno u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Prošlog tjedna i mi smo pitali policiju u kojoj je fazi istraga. Kratko su nam odgovorili da je istraga u tijeku.

Pitali smo policiju što je sa slučajem Mihalićevih krivotvorenih covid tekstova. Evo odgovora

-Nastavno na vaš upit obavještavamo vas kako se u sklopu istraživanja poduzimaju potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o kojim detaljima, s obzirom na tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo javno iznositi podatke. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima istog, kao i svim poduzetnim mjerama i radnjama, policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, a kada se steknu uvjeti u koordinaciji s državnim odvjetništvom izvijestit će se javnost – odgovorili su nam iz policije.

Novinari 24 sata pak javljaju da je u međuvremenu prijava za silovanje i prijetnje odbačena na Odvjetništvu u Velikoj Gorici s obrazloženjem na dvadesetak stranica, uz uputu oštećenoj da u određenom roku može poduzeti progon nad Filipom.

Filip je pak kontaktirao 24 sata nakon što je saznao da novinari pokušavaju komunicirati s ljudima povezanim s njim. Nazvao je u nedjelju navečer, i pokušao dogovoriti sastanak s novinarima 24 sata s prijedlogom da će on odgovoriti na pitanja umjesto ljudi do kojih su pokušali doći. Međutim, odbio je prijedlog da se sastanu u redakciji.

Nadalje, prije objave prvog u seriji istraživačkih tekstova o Mihaliću, redakciji 24 sata javio se Anđelko Mihalić, Filipov otac, i otvoreno zatražio sastanak. Anđelko je prokurist u Filipovoj firmi. Sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a on je nešto više od sat vremena pokušavao objasniti čime se točno bavi njegov sin. Filipa nije bilo, baš tog dana morao je otputovati u inozemstvo. Tada je obećao dogovoriti zajednički sastanak s Filipom i odgovore na sva pitanja. Sastanak s Filipom nikad se nije dogodio. Odgovori na poslana pitanja nikad nisu stigli.

Više o samom slučaju pročitajte u tekstu: Kako su Mihalići iz Kneginca stekli bogatstvo: Anđelko zarađivao na zemljištima, sin Filip krivotvorio novac, a potom i covid testove

Nastavite čitati

U fokusu

Ugostitelj Saša Cvek iz Turčina: “Uništili su me, morat ću natrag za Njemačku”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saša Cvek prije pet godina iz Njemačke se vratio u rodnu općinu Gornji Kneginec. Novcem zarađenim u inozemstvu otvorio je vlastiti posao. Kupio je objekt u Vukovarskoj ulici u Turčinu i na tom mjestu otvorio kafić i autopraonicu.

Posao mu je išao dobro, kako tvrdi, dok u njegovoj ulici nisu krenuli radovi.

– U studenom 2021. godine Varkom je radio na Aglomeraciji i cijela ulica je bila zatvorena. Sve je bio raskopano i nitko nije mogao doći u moj kafić. Ulica je otvorena nakon mjesec dana. Nakon toga trebalo mi je nekoliko mjeseci da posao ponovno krene. Jednostavno, izgubio sam goste i promet mi je bio katastrofa nakon radova– priča nam Saša Cvek koji je to nekako prebrodio.

Prvi radovi

– Imao sam tada zaposlene tri djelatnice, a promet je bio nikakav. Iz svojeg džepa sam im dao plaću – dodao je Cvek koji od Varkoma zahtjeva nadoknadu izgubljene dobiti.

– Sudski proces za nadoknadu štete još uvijek traje – dodaje Cvek.

No, pravi problemi za njega i njegovu tvrtku tu nisu završili. Početkom ove godine krenuli su radovi na izgradnji megarotora u Turčinu i uskoro je Vukovarska ulica zbog radova ponovno bila zatvorena za promet.

– Da me nitko nije kontaktirao iz Hrvatskih cesta i rekao mi: “Čujte bit će zatvorena cesta dva i pol mjeseca, treba li što? Možemo li se kako dogovoriti?”. Upravo suprotno, a iz mjeseca u mjesec imam sve veće gubitke. Otpustio sam sve tri djelatnice, radi jedino moja djevojka i to od 7 do 12 sati. Isključio sam sve frižidere. Banku u kojoj imam kredit, Varkom, HEP i Termoplin ne zanimaju radovi na kružnom toku, njih samo zanima da im redovito plaćate rate i režije – ispričao nam je u dahu Cvek.

Također, autopraonica zjapi prazna jer je poduzetnik koji je bio u najmu izišao iz posla.

Mizeran promet

– Čovjek je u autopraonici imao jednog zaposlenog. Morao ga je dati na burzu rada jer je posao stao – ističe Cvek koji je imao mizeran promet u kafiću u travnju.

– Radio sam dobro. Mjesečni promet bio je oko 100.000 kuna, da bi u travnju došao na promet od 165 eura (1300 kuna) – otkriva vlasnik objekta u Turčinu koji je kontaktirao Hrvatske ceste.

– Prvo mi mjesec i pol dana nisu uopće odgovorili na moj dopis. Išao sam potom u varaždinsku podružnicu Hrvatskih cesta. Direktor podružnice Varaždin mi je rekao neka dođem na sastanak da vidim kako teče dinamika radova. Mene to uopće ne zanima, mene zanima kako će mi nadoknaditi štetu – ogorčen je Cvek koji je potom putem odvjetnika poslao tužbu i pravdu za nadoknadu štete će tražiti na sudu.

– Izgleda da drugačije ne ide. Ne znam stvarno kome je cilj da me unište. Ovo je ništa drugo nego uništavanje poduzetnika. Da se razumijemo, koronu smo prebrodili s tim svim epidemiološkim mjerama, no ovo je katastrofa. I kad se ulica otvori, to mi ništa ne znači jer sam izgubio mnoge goste – ističe Cvek.

Naime, u Vukovarsku ulicu se dva i pola mjeseca moglo ući samo sa Zagrebačke ulice.

– Imate znak zabrane i onda tabla osim za stanare. Me tko će danas, a da je položio autoškolu, skrenuti slučajno k meni – ističe Cvek koji ističe da se cijela priča mogla drugačije rasplesti.

– Da se razumijemo nisam protiv radova, dapače, ali onda se nije trebala ulica cijela zatvarati. Mogli su je ostaviti prohodnom samo po jednoj prometnoj traci. Ovako čovjek iz Kneginca, ako je želio doći k meni u kafić, trebao je napraviti četiri kilometra sve okolo – objašnjava Cvek koji se obratio i načelniku Goranu Kaniškom.

– Dobio sam odgovor da Općina nema ništa s tim, da se obratim Hrvatskim cestama – dodao je Cvek koji je razočaran.

– Ništa mi drugo ne preostaje nego da se ponovno vratim raditi u Njemačkoj. Drugi izlaz ne vidim – rekao je Cvek.

Druga strana

Kontaktirali smo Hrvatske ceste koje su upoznate sa zahtjevima poduzetnika iz Turčina.

– Hrvatske ceste zaprimile su od ZOU Šebijan i Rukavina Zahtjev za naknadu štete u mirnom postupku trgovačkom društvu Cvek d.o.o., te su na isti odgovorile dopisom od 5. svibnja u kojem je istaknuto kako iako je državna cesta u rekonstrukciji, i dalje prema objektu postoji pristup sa županijske ceste (klijenti mogu prema objektu komunicirati s javne ceste – županijske ceste). Građenje i rekonstrukcija javnih cesta općekorisna je djelatnost te u ovim slučajevima ne postoji osnova (ni zakonska ni podzakonska) za naknadu štete. Nadalje, Hrvatske ceste d.o.o. zaprimile su tužbu 22. svibnja te se sad radi o predmetu u nadležnosti suda te iz tog razloga nismo u mogućnosti dati dodatne komentare na isti predmet koji je u tijeku – zaključuju iz Hrvatskih cesta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje